Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

20.03.2015. 23:25

To se ne može samo tako odgovoriti. U načelu se može cijepiti, uz uvjet da nije imunosuprimiran. Ako jest, niti slučajno.

zabrinuta-jela

04.05.2015. 22:45

Poštovani,

Moja kćerka je rođena 04.01.2015.
05.01. je primila BCG i HBV
05.02. je primila HBV

Želim da dijete nastavim cijepiti u Hrvatskoj u skladu sa programom pa vas molim da mi odgovorite:
1. Smije li primiti cjepivo 6u1, s obzirom da je već primila 2 doze HBV, koje je jedna od komponenti 6u1
2. Sa koliko mjeseci života se preporučuje davanje prve doze 6u1, a da joj ne bude previše HBV antigena
3. Koja privatna klinika u ZG može nabaviti i cijepiti dijete, tako da roditelj nema ništa sa transportom cjepiva i "hladnim lancem"





Darko Richter, dr. med.

05.05.2015. 20:45

Ne znam zašto u ovakvim pitanjima počesto/prečesto nedostaje neki bitni podatak, a taj jest, da li je doista do sada (ima ravno 5 mj.) primila samo BCG + 2×Engerix, i ako nije dobila DTPa-IPV-Hib, zašto nije.

1. Smije primiti "6u1" najranije s napunjena 4 mjeseca, ali to joj je onda dosta, i treba primati dalje "5u1".
2. "6u1" mogla je dobiti već s 2 mjeseca, pa sa 4, ili sa 6. Onda bi ono drugo cjepivo (sa 6, odnosno s 4 mj.) bilo "5u1".
3. Jako mnogi pedijatri u primarnoj zaštiti, često iza ugla, to mogu učiniti, a od poliklinika poznate su mi "Sabol" i "Helena".

Adri94

21.06.2015. 12:30

Poštovani, imam sina rođenog tri mjeseca prerano. Komplikacije prematuriteta su bile vrlo teške,no sada je dobro,osim što nikako ne napreduje na težini. Slabo,jako slabo napreduje na težini. Sada s 14 mjeseci,korigirano 11 mj ima 5 kilograma. Trenutno smo u bolničkoj obradi na gastro odjelu (nismo tamo stalno već dolazimo na pretrage) upravo zbog problema s težinom te za sada još nema odgovora koji je uzrok nenapredovanja. On je zapravo zdrav,odnosno cijelu zimu nije niti zakasljao,raspolozen je,napreduje relativno dobro u motoričkom smislu. Nedavno je prebolio roselu i to je prošlo,temeraturu je imao vrlo visoku,40 tri dana i te dane smo bili u bolnici. Kontraindikacija za cijepljenje nema (potvrđeno od strane liječnika) te se uredno cijepi. Uskoro prima mmr, a ono što bih ja voljela je cijepiti ga Prevenarom te za rotavirus. Voljela bih da to bude što prije jer odlazimo na zimu na operaciju hipospadije u Beograd i htjela bih da ima zaštitu na putu. Zanima me Vaše stručno mišljenje o kombinaciji ova tri cjepiva,odnosno kakav bi plan cijepljenja bio? Dakle,mmr bi primio krajem ovog mjeseca. Može li primiti Prevenar tada? S obzirom na dob je li uredu dati Prevenar ili da damo Pneumo23? Kada biste preporučili cjepivo za rotavirus? Ispričavam se ako su informacije nabacane. Pokušala sam opisati situaciju ukratko u zadnja dva mjeseca. Ljudi koji nisu medicinske struke ne slažu se da ga cijepim,tobože bi to bilo previše za tako malo dijete. No,ja nisam tog stava i smatram da je njegovo stanje indikacija ZA cijepljenje. Do sada nije ni osjetio cjepiva,apsolutno nikakve reakcije nije bilo. Cijenim Vašu preporuku za plan cijepljenja navedenim cjepivima. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

22.06.2015. 23:55

Ako je do sada uredno cijepljen, čestitam.
MPR (MMR) može onda primiti odmah, a kao pneumokokno cjepivo u ovoj dobi samo i isključivo Prevenar ili Synflorix, ne Pneumo23 niti Pneumovax. Preporučujem da to primi 6-8 tjedana nakon MPR-a, iako bi oba cjepiva smio primiti o istoj viziti. Ali, bolje ih je razdvojiti, ako za to ima vremena.
Rotavirusno cjepivo sada nikako više nije indicirano. Ako se o tome razmišljalo, cijepljenje je valjalo obaviti - završiti zadnjom dozom, najkasnije do dobi od 6 mj. Računa se dob od rođenja, a ne od začeća.

Adri94

23.06.2015. 18:50

Sada mi je žao da smo propustili za rotavirus,no dobro,sta je tu je. Onda cemo napraviti tako. Hvala Vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

23.06.2015. 21:05

Što je dijete starije, to su rotavirusni proljevi blaži.

arius

25.08.2015. 17:30

Poštovani dr. Richter, molim Vas informaciju. Zanima me kojim redoslijedom biste cijepili 14-mjesečno dijete koje odlukom roditelja do sada uopće nije cijepljeno (bez kritiziranja, molim). (dijete je rođeno iz visokorizične trudnoće opterećene majčinom nasljednom trombofilijom i gestacijskim dijabetesom, imalo je novorođenačku hipokalcemiju i nespecificiranu infekciju. Sa 3 mjeseca dobiva dijagnozu hiper-hipo tonusa, blagog zaostajanja u motoričkom razvoju, UZV mozga: minimalne hipoksično-ishemične promjene obostrano frontalno). Neuropedijatar je napisao na nalazu da nema kontraindikacija za cijepljenje. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

27.08.2015. 10:00

BCG ne odmah, ali treba učiniti PPD. Ako je negativan može primiti BCG, ali, ako je pozitivan, treba misliti i obraditi na na LTBI (latentnu tuberkuloznu infekciju).

Ostalo iz našeg kalendara išlo bi prema niže naznačenom broju doza i razmaka od prve (0) doze (ti razmaci mogu biti i veći, ali ne manji):

Hepatitis B: 0 - 1 - 4 mj. (zadnja bi doza morala pasti prije 2. rođendana).
DTP: 0 - 1 - 2 - 8 (5. i zadnja doza daje se s navršenih 5 godina, a najmanje 6 mj. od prethodne doze)
Hib: 0 - 2 mj. ako bi se dijete cijepilo tek nakon 15. mj. života, onda bi bila dostatna jedna jedina doza).
IPV: 0 - 1 - 2 - 8 mj.
MPR 0 mj. (sljedeća i završna doza daje se u 1. razredu osn. škole, a najmanej 2 mj. od prethodne doze)

S obzirom da postoje različito kombinirana cjepiva (3u1, 5u1, 6u1, itd.), mogu sada postjati raziličite kombinacije, već prema tome do kojih se cjpeiva može doći.
Ja bih, npr., da je riječ o mojem djetetu, pribjegao ovakvoj shemi:
Infanrix Hexa ili Hexacyma (to su 6u1 cjepiva) + Priorix (MPR): 0 (dvije injekcije o istoj viziti)
Infanrix Hexa ili Hexacyma: 2 - 4 mj.
Infanrix ili Tripacel (to su 3u1 cjepiva) + Imovax (IPV = inakt. polio): 8 mj.

Ako nema Infanrix Hexe ili Hexacyme, onda umjesto toga dati Pentaxim (5u1), i o istim vizitama pratiti drugom injekcijom - Engerixom (hepatitis B). U tom slučaju MPR (Priorix) bio bi kod prvog cijepljenja (0) treća injekcija o istoj viziti za dijete, a to ne bih preporučio (mada nije zabranjeno), već radije to odgodio mjesec dana iza druge doze Pentaxima + Engerixa, tako da bi to bilo na 3 mj. od početka cijepljenja, i tada bi cijepljenje s 4 mj. trabalo pomaknuti za barem 2 tjedna kasnije, dakle 4,5 mj.

Kritizirati moram, jer, prema navedenim dijagnozama cijepljenjem se moglo započeti najkasnije tijekom druge polovice dojenačke dobi, a za Engerix nije ni bilo razloga za odlaganje, čak, postojala je osobita indikacija, jer je bilo predvidivo da će se mjesecima kretati u rizičnom prostoru - bolnicama. Ako se ne kritizira, nikada na zelenu granu, jer se zametu uzorci krivih postupaka, a to je kombinacija straha, neznanja, pitanja upućenih krivim ljudima koji ni ne znaju da ne znaju pa odgovaraju kao da znaju, itd. Dakle, to je ipak očajno da je netko, unatoč svim peripetijama, zapravo zdrav, ali je ostao necijepljen, a u međuvremenu je mogao dobiti i difteriju, i tetanus, a o pertusisu da ne pričam. Zapravo, čudi me da nije još dobio pertusis. A hepatitis B? Vrtio se beskonačno po bolnicama odnosno bolničkim ambulantama, možda primao transfuzije, tko zna što sve? I nije cijepljen, a mogao se cijepiti praktički u prvim mjesecima života. Ima li odgovornih i tko su ti, ako se to slučajno dogodilo?

arius

27.08.2015. 16:35

Poštovani doktore, neizmjerno se zahvaljujem na Vašem iscrpnom odgovoru! Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

27.08.2015. 23:00

Ipak sam kritizirao, a vi ste mi zahvalni. Vuk sit, i koza cijela.

Kiki9905

28.01.2018. 19:45

Pozdrav, imam jedno pitanje, može li cijepivo protiv Hepatitisa B u 6. Razredu OŠ biti štetno za dijetei koje su mu nuspojave, na internetu sam pronašla svakakve grozote tipa koma, autizam itd...

Darko Richter, dr. med.

29.01.2018. 00:10

Ne moće biti štetno, a može ga zaštititi od hepatitisa B, koji je, još uvijek, neizlječiva infekcija.

Nino1981

04.04.2018. 00:50

Postovani!

Moj sin je 25.1.2018 primio priorix cjepivo i nakon dva dana je dobio osip na preponi na nogici.
Pedijatrica mu je dala kremu od koje nije proslo, dala je i drugu od koje nije proslo....
Dva mjeseca traje , a tek je u 5mj dobio termin kod dermatologa.
On je prematurus, roden u 28tt, visokoneurorizican.

Jako me brine taj osip.
Ako mogu dobiti email poslala bih Vam i sliku.

Hvala Vam!
mama Tajana

Darko Richter, dr. med.

24.04.2018. 08:30

Mogu vam reći jedino to da sigurno nije od cijepljenja i cjepiva. Ostalo na neviđeno ne mogu tumačiti.

Dona12

14.05.2018. 13:40

Poštovani,
Dijete je primilo prvu dozu hexe s 3 mjeseca, taj put nije bilo nikakvih reakcija. Drugu dozu primio je s 4 mjeseca odnosno 08.05.2018., zbog misljenja da se cjepivo prima svako dva mjeseca nisam ponijela iskaznicu cjepljenja ali pretpostavljam da je rijec o istom cjepivu samo drugoj dozi. Ovaj put javila se reakcija iduci dan, lagano povisena temperatura (38°C) koja je trajala samo taj dan, te oteklina bez crvenila cijele nogice osim stopala, pritom je otok najveci na bedru. Odmah po primitku cjepiva stavljani su hladni oblozi. Ono sto me brine jest sto je bedro i dalje poprilicno oteceno. Molim Vas misljenje.
Lp

Darko Richter, dr. med.

15.05.2018. 08:50

"Poprilično" otečeno može se dočarati opsegom preko sredine jednog i drugog bedra izraženo u cm (krojački metar).
Ako jest značjana razlika, onda to baš i nije posve normalno, da tako dugo traje. No, to morate onda prijaviti doktorici koja ga je cijepila, da vidi da li će i kada dati 3. dozu.

matejcy

26.09.2018. 11:25

poštovani doktore,

molim Vas za savjet. Dječak je star 2 god I mjesec dana I nije još primio samo cjepivo 6u1 zbog učestalih bronhitisa. Pedijatar bi ga sada cijepio s obzirom da je trenutno zdrav, no prije tjedan dana primio je injekciju Solumedrola na Srebrnjaku. U uputstvima na lijeku smo pročitali da se Solumedrol ne primjenjuje ako se nedavno cijepilo ili će se uskoro cijepiti. moje je pitanje da li je sigurno cijepiti dijete s obzirom da je prošlo samo tjedan dana od injekcije? ili ako nije koliko treba pričekati?

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

26.09.2018. 22:25

Jedna injekcija SoluMedrola niti prije, niti poslije cjepiva NE smeta.

azzie

10.04.2019. 10:30

Poštovani,

Hib-DTPa-IPV-HBV cjepivo, konkretno Hexaxim (Hexacim), navodno nije predviđeno za djecu stariju od 2 godine, barem tako piše u uputama navedenog lijeka. U opisu svojstava lijeka u poglavlju Farmakološka svojstva stoji sljedeće:

Imunogenost cjepiva Hexacima u djece starije od 24 mjeseca nije ispitivana u kliničkim ispitivanjima

Da li to znači da ne znaju kakvu imunološku reakciju izaziva kod starije djece, odnosno ne znaju da li izaziva dovoljno „snažnu“ reakciju da možemo reći da je dijete zaštićeno? Ili to znači nešto drugo? Da li je to „loše“ kada ne znaju imunogenost ili je to na strani sigurnosti?