Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cijepljenje nakon dozivljenih konvulzija i kolapsa od cjepiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majar

03.04.2008. 11:25

Postovani, obracam vam se u nadi da cete donekle rijesiti moju dilemu oko daljnjeg cijepljenja djeteta. Naime, moj sin je rodjen 30.03.3002. godine, zdrav, po rodjenju je primio BCG cjepivo, a nakon toga sa 3. mjeseca prvu dozu DITEPER POLIO nakon cega nije uslijedila nikakva reakcija. Nakon sto je cijepljen drugom dozom DITEPERa, u kolovozu (sa navrsenih 4 mjeseca), nakon par sati dobio je reakciju koja je dijagnosticirana kao kolaps i konvulzije (blijedilo, gubitak svijesti, plavi krug oko usta, prevrtanje ocima). Sve se ponovilo u dva navrata u razmaku od sat vremena uz porast temperature na 39.6. Nakon toga dijete nikad nije imalo nikakvih poteskoca niti zdravstvenih problema osim uobicajnih viroza i upala grala, te bakterije u urinu u nekoliko navrata. Po preporuci lijecnice nije vise cijepljen i bio je izoliran u smislu da nije isao u vrtic. kako se blizi njegov polazak u skolu, prije nekoliko mjeseci ja sam se obratila nadleznom drzavnom ministarstvu (zivim u BiH) zdravstva sa zahtjevom da mi daju preporuke za eventualno daljnje cijepljnje a oni su mi odgovorili da se dijete cijepi 1. MRP, 2. IPV (inaktivna polio vakcina), 3. DT. Uz ovu preporuku nisu dostavili nikakvo dodatno misljenje, niti medicinsku argumentaciju na kojoj bi se temeljila njihova preporuka. Lijecnici s kojim sam se u medjuvremenu konzultirala, dali su mi argumente ZA i PROTIV, ali su svi napomenuli da je odluka iskljucivo moja. Ja bih vas molila za vase cijenjeno misljenje o ovom slucaju, te eventualnim posljedicama koje moze izazvati cijepljenje. Takodjer vas molim da mi kazete kakve su posljedice i opasnosti ukoliko se dijete ne cijepi. S postovanjem,

Darko Richter, dr. med.

03.04.2008. 15:30

Vaš dječak imao je jednu od rjeđih i težih komplikacija DiTePer cijepljenja - konvulzije, z akoje je teško reći jesu li okinute samim cjepivom, ili porastom temperature. To i nije toliko bitino sada, jer se konvulzije ipak moraju povezati sa cijepljenjem, kao gora varijanta od te dvije moguće. Konvulzije od DiTePer cijepljenja opet se najviše vežu uz Per komponentu (pertusis). Tako da mi se čini da su vam od nadležnih zdravstvenih vlasti došle dosta logične preporuke. Na vašem bih mjestu potpuno zaboravio na Per, i dijete cijepio DT cjepivom, a kada navrši 7 godina ide dT cjepivo (razlika je u manjoj dozi difterije, pa s i piše malim slovom). S obzirom da je dobio 2 doze u dojenačko dobi, sada bi trebao dobiti još jednu, i, osobno, cijepio bih ga za oko 6 mj. još jedanput, uz uvjet da nema znatnijih reakcija sada. Također, neka dobije MPR, preporučio bih vam Priorix, i neka se do kraja cijepi i procijepi za poliomijelitis (dao bih mi najmanje prvu dozu kao IPV - mrtvu ili inaktiviranu poliovakcinu, i njome nastavio, ili u nastavku dao OPV - živu ili oralnu poliovakcinu). U svakom slučaju DT/dT i MPR treba jedno od drugoga razmaknuti barem 6 tjedana. Kod svakog cijepljenja, osim OPV ako to bude dobivao, ordinirao bih antipiretik, npr. paracetamol, unutar 1 h od cijepljenja, i to bih ponovio za 4 sata, te, po potrebi ponavljao svakih 6-8 h, uz mjere fizikalnog rashlađivanja. Na kraju, da ste u zagrebu, predložio bih vam da dođete u bolnicu da se obavi cijepljenje u bolničkim uvjetima, jer to je jedino fer, kako prema djetetu i vama, tako i prema liječniku primarne zaštite kojeg će sada obasuti razne preporuke i naredbe, nas iz veće i manje daljine, koji nećemo biti tamo kada on bude cijepio vaše dijete. Dakle, preporučio bih cijepljenje u bolničkim uvjetima. To ovdje prakticiramo, za Bosnu ne znam.

majar

06.04.2008. 13:30

Postovani, zahvaljujem vam se na odgovoru. U prethodnoj poruci zaboravila sam vam pomenuti (a veoma je vazno) da je u tom periodu u BiH bio veliki broj reakcija na isto cjepivo (blazih ali i tezih od koje su neke imale i smrtni ishod), te je ono konacno povuceno "s trzista" u BiH i zamijenjeno novim, acelularnim cjepivom. Medjutim, u nasem slucaju, nije izricito receno je li problem izazvalo lose cjepivo ili bi bilo koje cjepivo izazvalo ovakvu reakciju. Vezano za vasu preporuku o cijepljenju u bolnickim uvjetima, i sami smo razmisljali o tome i vjerovatno cemo to i napraviti na kraju - u Tuzli postoje pedijatri koji se bave ovim vrstama problema, raspitujemo se i o mogucnostima cijepljenja u Zg. Kako bilo, zelimo poduzeti sve moguce mjere da se rizik smanji na minimum. Ukoliko nam objektivne mogucnosti budu dozvolile dolazak u Zg, bicu slobodna kontaktirati vas ponovo kako biste mi preporucili u koju ustanovu da se obratim. Uz srdacne pozdrave, Maja

Darko Richter, dr. med.

06.04.2008. 19:05

Dobro. Ako me budete po tom pitanju tražili, morat ćete mi sistemom copy-paste predočiti cijeli ovaj razgovor, jer ja se skoro ničega ne sjećam nakon što prođe neko vrijeme od postavljanja pitanja i problema.

majar

06.04.2008. 19:50

Naravno! Jos jednom najljubaznije vam se zahvaljujem. S postovanjem!