Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Do kad najkasnije cijepljenje "u 2. godini života"?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

26.03.2008. 12:30

Poštovani,

U prvoj godini obavili smo sva redovna cijepljenja, s time da smo započeli sa Engerix B sa bebinih navršenih 10 mjeseci. Dobila je i drugu dozu nakon mjesec dana, dakle u studenom. Sredinom travnja treba dobiti 3. dozu. MoPaRu niti išta drugo nakon navršene godine dana još nismo primili. Dokad bi najkasnije trebalo obaviti cijepljenje s 5u1, ili možda 6u1 (ne znam razliku u učinkovitosti, nuspojavama, usudila bih se pretpostaviti da nije značajna?), te ako prvo dobijemo samo 3. dozu Engerixa, kako napraviti "raspored" preostalih cjepiva? Dakle, dokad najkasnije docijepiti za difteriju, tetanus, pertusis, polio i hib, i da li je već malo kasno (posljednji 5u1 je bio 19.06.2007., poslije toga samo EngerixB 2 doze)?
Koliko najranije nakon toga da riješimo i Priorix?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

26.03.2008. 13:50

Nema prekasno u cijepljenju.
Savjetovao bih vam da date "6 u 1" u travnju, jer time dovršavate 3. dozu Engerixa i ujedno dajete 1. revakcinaciju DTaP-polio-Hib.
Već s navršenih godinu dana može primiti MPR, preporučujem Priorix zbog kontroverzi, ali i nekih dokazanih nuspojava MoPaRu cjepiva. Dakle, Priorix praktički od sada do ožujka, kada vam odgovara, a u travnju "6 u 1".

26.03.2008. 19:05

Ako prvo damo 6u1 (s obzirom da nam EngerixB pada već za nekih 2 tjedna), koliki bi trebao biti najmanji razmak između toga i Priorix-a?
Prema vašem odgovoru zaključujem da je revakcinacija jednako učinkovita iako će kod nas razmak između cijepljenja sa 5u1 biti nešto veći od preporučenog?

Hvala još jednom!

Darko Richter, dr. med.

26.03.2008. 20:50

Ako ga prvo cijepite sa "6 u 1", onda neka prođe najmanje 4 tjedna do Priorixa.
Što vas toliko brine razmak? Nema nikakve veze što je malo duži ili puno duži od preporučenoga. za isto cjepivo, važno je da nije puno kraći.