Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje protiv Covida


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

djevojčicalili

08.11.2021. 12:40

Poštovani primarijus,
kći 15 godina, trenutno u obradi zbog anemije (najvjerojatnije kao posljedica manjka željeza zbog dugotrajnih menstrualnih krvarenja, ali s obzirom da joj otac ima pernicioznu anemiju, upućena je na detaljnije pretrage). Ima Hashimoto i od 12. godine pije Euthyrox.
Kada je imala 6 godina u sklopu jače virusne infekcije nađena je autoimuna trombocitopenija koja se spontano povukla bez terapije nakon 3 mjeseca. Najniži broj trombocita bio je 11.
Nikada više nije bilo problema s niskim trombocitima.
Alergičar je (breza, trave, ambrozija), sada kad je veća na razini rinokonjuktivitisa, a kao manja u dobi od 8 godina uzimala Flixotide pod dijagnozomm astme koja je otklonjena nakon negativnog metakolinskog testa.
Pitanje: S obzirom na sve navedeno bi li se smjela cijepiti protiv covid?
Pišem iz pozicije osobe koja je trenutno bolesna i bori se s užasnim covidom (bojala sam se da bi cjepivo potaknulo epi senzacije koje imam u pravu epilepsije), meni je sada žao što se nisam cijepila i tražim odgovore jer bih htjela zaštititi dijete da ne mora ovo prolaziti.
Srdačan pozdrav i hvala puno!

Darko Richter, dr. med.

09.11.2021. 00:15

Hashimoto, moguća perniciozna anemija (u toj dobi krajnje rijetka do gotovo nemoguća, ako nije kongenitalna, a tada bi se očitovala još u predškolskoj dobi) i alergijski rinitis nisu problem za cijepljenje protiv COVID-a. Trombocitopenija (izolirana, idiopatska) opisuje se uz mRNA cjepiva u pojedinačnim slučajevima na milijune podijeljenih doza. Izgleda da je ta trombocitopenija koja se po navici naziva idiopatskom, u stvari autoimunosna, javi se od 2-6 tjedana po cijepljenju, i u pravilu odlično odgovara na liječenje kortikosteroidima. Govorim o mRNA cjepivima. Adenovirusno vektorsko cjepivo je lošij aopcija glede krvnih nuspojava, osobito u mlađih žena. Preporučio bih vam mRNA cjepivo. Mladi ljudi, inače, znatno bolje odgovaraju na cjepiva i stvaraju jaču i dugotrajniju imunost.

djevojčicalili

11.11.2021. 20:30

Poštovani primarijus,
hvala puno na jasnom i iscrpnom odgovoru.
Zaboravila sam Vas pitati za cjepivo koje će tek doći, Valneva, najavljuju ga kao tradicionalno cjepivo s umrtvljenim virusom, je li ono manje opterećeno s nuspojavama s obzirom na krv?
Također, kad bude odobreno cjepivo za dob mlađu od 12 godina, biste li savjetovali cijepljenje i kojim cjepivom(muško dijete)?

Darko Richter, dr. med.

13.11.2021. 12:45

Trombocitopenija je najviše vezana uz živa cjepiva (MPR, Varilrix i sl.).
Mrtva cjepiva to raden još puno rjeđe.
Ali zašto kombinirate, cijepite se sada onime što sada imamo. Valneva će doći u optjecaj za 6-9 mj., ne prije.

Dade321

07.12.2021. 10:35

Poštovani,
preboljela sam Covid uz simptome jake grlobolje, izgubljenog okusa i mirisa, bolova u mišićima i vrtoglavica. Pošto je sve još relativno friško, tek sam izašla iz izolacije, još uvijek patim od vrtoglavica. Zanima me koliko vremena treba proći da bi se mogla cijepiti protiv Covida 1.dozom? Smijem li se cijepiti ako još imam simptome, poput vrtoglavice? Što ako mi se ponovno vrate neki simptomi? Još uvijek osjećam umor i iscrpljenost. Rečeno mi je da je sve to normalno nakon preboljenja.
Hvala na odgovoru.
Lp!

Darko Richter, dr. med.

08.12.2021. 22:35

Još ste u konvalescenciji, a možda ulazite i u neki post-COVID sindrom. No, sve će to proći. Vama je nakon preboljenja dostatna čak i samo 1 doza, koju bi bilo optimalno dobiti oko 4-6 mj. nakon prboljenja. Međutim, situacija se stalno mijenja, zbog nadolaženja novih varijanti, koje uvijek barem djelomice izmiču imunosti stvorene cijepljenjem, pa je, za dobru zaštitu, potrebno da se stvori velika količina protutijela, a to je moguće samo potpunim cijepljenjem. Dakle, potrebno je primiti cjepivo u punom broju doza, čak i ako ste preboljeli COVID-19. Služebno se preporučuju obje doze propisane za Pfizerovo, Modernino ili Astra-Zeneca-ino cjepivo, ili 1 doza Janssenovog cjepiva. Vrijeme cijepljenja je oko 4-6 mj. nakon preboljenja,kao što je kazano gore.