Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cijepljenje protiv hepatitisa B


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hanag

07.01.2008. 18:35

Molim vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje. Sutra bih trebala primiti treću dozu cijepiva protiv hepatitisa B. Sumnjam na trudnoću, ali još nije prošlo 14 dana od ovulacije pa ne mogu napraviti test. Smijem li se cijepiti u slučaju da sam trudna?

Darko Richter, dr. med.

07.01.2008. 20:20

U "Summary of Product Characteristics", za Engerix piše slijedeće:
"Pregnancy
The effect of the HBsAg on foetal development has not been assessed.
However, as with all inactivated viral vaccines one does not expect harm for the foetus. Engerix B should be used during pregnancy only when clearly needed, and the possible advantages outweigh the possible risks for the foetus."
Odluka je na vama i vašem liječniku. Da ste m oja žena, cijepili biste se, međutim, jer niste, ne mogu se u to plesti kompetentije od nerazumljivog teksta kojeg sam vam prenio.

hanag

10.01.2008. 09:45

Hvala na odgovoru. Zanima ne još nešto. Engerix sadrži antigen virusa hepatitisa. Nakon cijepljenja se stvaraju antitijela protiv tog antigena. Zanima ne koliko je vremena otprilike potrebno da anitijela "ubiju" sve antigene?

Darko Richter, dr. med.

10.01.2008. 13:05

Antitijela ne ubijaju antigene. Samo se na njih vežu, i neutraliziraju ih. Pitanje, koliko vremena, nij emi jasno, jer ne znam da li mislite neposredno nakon cijepljenja, ili, mislite na kasniju imunost, stečenu cijepljenjem, pa u slučaju da dođete u kontakt s virusom. U prvom slučaju, antigeni nestaju za par dana doo najviše 3 tjedna, a u drugom, par sati do par dana. Ali, to nitko ne zna, a jer i nije bitno. Laike uvijek zanimaju nemoguće ili nebitne stvari. Bitno je da ste cijepljenjem zaštićeni o obolijevanja, i da se ta zaštita može računati sigurnom oko 3 tjedna nakon potpunog cijepljenja. A koliko neki antigen kruži, što vam je to važno?