Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Zaušnjaci (parotitis) u trudnoći


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

renne

15.10.2007. 11:45

U 9 tjednu trudnoće diagnosticiran mi je parotitis. Zaušnjake sam navodno dobila od 19 mjesečne kćeri koje je 28.8. 2007 cijepljena MPR cjepivom. Zanima me može li to imati nekog utjecaja na plod. Hvala

Darko Richter, dr. med.

15.10.2007. 19:20

Sve je ovo dosta nevjerojatno, tj. da je 19-mj. dijete cijepljeno 28.8. o.g., zatim da je dobilo mumps, pa onda vi. Može jedino ako je dijete dobilo parotitis (mumps, zaušnjake) od vakcinalnog soja, što je moguća komplikacija ovog cijepljenja, ali je gotovo nevjerojatno da biste ga onda dobili od nje vi. No, racimo da imate divlji parotitis, ne vakcinalni. Tada novorođenče može imati trombocitopeniju ili nekiplućni problem (respiratornidistres, plućnu hipertenziju), ali i ne mora, a to je uglavnom slučaj.

renne

01.12.2007. 12:55

poštovani dr. Richter,
htjela bih Vas obavijestiti da sam ja, kao i moj suprug, parotitis dobili od cijepnog virusa! Moje pitanje je, da li je moguće da moparu cijepivo ima veze s oslabljenim imunitetom! Ona ( dijete) trenutno ima adenovirozu ili infektivnu mononukleozu i k svemu tome je anemična.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

01.12.2007. 18:35

Ovo je vrlo važna informacija. Kod koga ste bili, i kojom metodom i iz kojeg uzorka je identificiran cjepni soj parotitisa? Iako slutim, htio bih, radi sigurnosti u ovaj gotovo nevjerojatni (ali ne nemogući) podatak, a koji bi mogao definitivno promijeniti pristup cijepljenju protiv MPR-a u Hrvatskoj, dobiti vašu autentičnu detaljniju informaciju. Evo, sada pitam ja vas.

renne

02.12.2007. 16:50

Inicijalno su nas poslali u "Fran Mihaljević" gdje su samo meni uzeli uzorak krvi, ali ne i suprugu. Nako par dana kontaktirali su nas iz ZZJZ-a i molili da im dođemo obje dati uzorke. Nakon dva tjedna u "Franu Mihaljeviću" su nam rekli da je najvjerovatnije cijepni, a iz ZZJZ nam ne žele to potvrditi, tj. ne žele nam dati nikakav papir s rezultatima i ne odgovaraju nam na pozive već tjednima. To njihovo negiranje je samo po sebi priznanje krivnje tj. toga da je virus cjepni.

Darko Richter, dr. med.

02.12.2007. 20:55

Evo vidite, ipak nemate potvrde, i ne bih vas podržao u tome da implicirate krivnju bez argumenta, već bih vas potaknuo da tražite svoj nalaz. Na to imate puno pravo, ijer vam nitko ne može uskratiti nalaz koji je učinio uz vašu privolu na vašem biološkom uzorku. Ako vam ne izda nalaz, mora postojati neko objašnjenje - ali to mora pisati na nalazu, npr., umjesto nalaza samo crta, a ispod: nije mogao biit učinjen iz tehničkih razloga, ili, razbila se epruveta, itd. No, nisam baš siguran ... . Nije dobro upadati u ovakve hipoteze u koje ste se zapleli, i baš, jer mi se čini nevjerojatnim da ste i vi i suprug dobili cjepni virus od svojega djeteta, bilo bi dobro da sami budete na čistu što je istina, a ne da pretpostavljate da je netko kriv. To vas nikamo neće odvesti.

renne

03.12.2007. 21:40

Imate pravo!
Javit ću Vam se kad prikupim papirnate dokaze!

Darko Richter, dr. med.

03.12.2007. 23:35

That's my girl!

renne

14.01.2008. 20:25

Konačno!
Dobili smo papire iz ZZJZ koji su potvrdili da je naš virus "okarakteriziran kao cjepni soj L-Zagreb"

Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

14.01.2008. 21:30

S ovim nalazom, koji teško da može biti 100% siguran (zašto? zato što spominjete samo krv kao uzorak, a u krvi se mogu određivati protutijela, kojima je teško, iako ne i nemoguće, diferencirati cjepni od divljeg soja) bilo bi dobro posjetiti dra Tešovića u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i malo se konzultirati. Njega će taj nalaz siguno zaintrigirati, jer je čovjek doktorirao na komplikacijama MPR cijepljenja.

renne

16.01.2008. 21:55

U ZZJZ smo dali uzorke sline, urina i krvi. Doktor Tešović je upoznat s našim slučajem i već smo nekoliko puta bili kod njega, te je nezavisno od ZZJZ-a došao do istih rezultata.
happy

Darko Richter, dr. med.

17.01.2008. 01:05

Recimo sada da je slučaj riješen, tj. da imamo čvrsti podatak da se cjepni virus doista prenosio s osobe na osobu. To bi onda trebalo pokrenuti postupak promjene cjepiva kojim ste cijepljeni i zamjenu s nekim drugim, kod kojega ovakve nuspojave nisu zabilježene (moguće), na razini populacije.