Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Infanrix ipv hib- anoreksija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mia11

07.01.2008. 20:25

Poštovani!
Kćer (4,5 mj) je prije 6 dana primila "Infanrix ipv hib"; tog je dana imala lokalni eritem i bila iritabilnija i pospanija nego inače, 3. dana po cijepljenju je bila supfebrilna. Ono što me malo brine (zapravo ne znam treba li me brinuti, pa se zato obraćam Vama) je to što zadnja 2-3 dana slabije jede nego inače, osobito navečer kada čak i odbije obrok. Znam da je anoreksija nuspojava navedenog cijepiva, no svejedno mi se to odbijanje obroka od inače-male-proždrljivice ne sviđa... Koliko takvo stanje može potrajati, i da li spada u "benigne" nuspojave?
Napominjem da je inače super općeg stanja, vesela, razigrana.
Da li kod slijedeće doze (u dogovoru s pedijatrom planiramo "Infanrix hexa" u dobi 6 mjeseci) mogu očekivati izraženije nuspojave?
Hvala unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 13:45

Subfebrilitet 3. dana (trećeg, tj nakon 48 h) po cijepljenju nije nuspojava cijepljenja. I sve ostalo iza toga nema veze s cijepljenjem. A iza Infanrix Hexa, možete očekivati svašta i ništa, ali svakako ništa u smislu veze s ovim što ste sada nategnuli kao nuspojavu cijepljenja, a obična je viroza.

Mia11

08.01.2008. 15:55

Kao prvo, hvala na odgovoru. Unaprijed se ispričavam ako sam Vas ikako navela da mislite da nešto "natežem", a kako nisam kompetentna sama sebi odgovoriti na pitanja koja me muče, obratila sam se Vama. Nikako mi nije namjera pripisivati nešto cijepivima a što im ne spada, osobito ne nakon što sam čitala brojne nebulozne, frapantne i nadasve opasne napiske na raznim forumima (napr. Roda), od ljudi koji misle da su pročitavši par linkova s interneta shvatili i razotkrili kao je vakcinacija zapravo jedna velika bjelosvjetska urota s namjerom da zagadi i otruje čovječanstvo... (strašno!!!)
Kako se radi o mom djetetu, brine me (sasvim sigurno prečesto nepotrebno) svaka sitnica, pa onda imam u strahu velike oči...
No dobro, nekako mi je lakše kad ste mi potvrdili sumnju (koju nisam napisala, ali mi je bila u glavi) da se može bit radi i o nekoj inaparentnoj virusnoj infekciji, jer moram priznati, i meni je bilo čudno zašto se subfebrilitet javio 72 sata nakon cijepljenja.
Još jedno pitanje, čisto da znam za sve slijedeće slučajeve- u kom se vremenskom roku nakon cijepljenja mogu javiti "uobičajene" nuspojave tipa blažih lokalnih i općih reakcija, koje me ne moraju pretjerano brinuti?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 18:50

U načelu se većina nuspojava javlja u roku od prvih 48 h, neke i u rokuod 72 h, a vrlo rijetke, poput encefalpatije vezane za cjelostanični pertusis, u roko od prvih 7 dana. No, ako su i rane, en moraju biti jako benigne, no otok, temperatura i sl. vrlo su česte, i jave se u prvih 48 h.