Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje protiv krpeljnog meninogencefalitisa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Palonkica

13.03.2008. 09:45

Poštovani, postavila bih vam nekoliko pitanja.

1. Zanima me da li se preporučuje cijepiti dijete staro 5 godina protiv krpeljnog meningoencefalitisa ako često boravi na području gdje je postoje zaraženi krpelji?
2. Da li je potreban i koliki razmak između cijepljenja Engerixom protiv hepatitisa B i cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa? Naime, sada je dijete primilo prvu dozu Engerixa i za mjesec dana mora primiti drugu, pa me zanima kada bi se obzirom na to, moglo cijepiti protiv krpeljnog m.
3. Da li se dijete staro 12 mjeseci smije cijepiti MPR cijepivom ako je nedavno imalo rota virus i bilo u zaraznoj bolnici na infuziji zbog togs? Da li možda postoji neki minimalni razmak od te bolesti do cijepljenja?
4. Da li se odmah nakon MPR cijepljenja dijete smije biti u kontaktu s mlađim bebama koje to cjepivo još nisu primile?

Unaprijed hvala na dogovorima.

Darko Richter, dr. med.

13.03.2008. 19:35

Poštovani, postavila bih vam nekoliko pitanja.
1. Zanima me da li se preporučuje cijepiti dijete staro 5 godina protiv krpeljnog meningoencefalitisa ako često boravi na području gdje je postoje zaraženi krpelji? DA, AKO NEMA KONTRAINDIKACIJA.

2. Da li je potreban i koliki razmak između cijepljenja Engerixom protiv hepatitisa B i cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa? Naime, sada je dijete primilo prvu dozu Engerixa i za mjesec dana mora primiti drugu, pa me zanima kada bi se obzirom na to, moglo cijepiti protiv krpeljnog m. ILI ZAJEDNO, ISTOG DANA, ILI NAKON 4 TJEDNA.

3. Da li se dijete staro 12 mjeseci smije cijepiti MPR cijepivom ako je nedavno imalo rota virus i bilo u zaraznoj bolnici na infuziji zbog togs? Da li možda postoji neki minimalni razmak od te bolesti do cijepljenja? SMIJE. MINIMALNI RAZMAK IZNOSI DOK POT0PUNO N E OZDRAVI.

4. Da li se odmah nakon MPR cijepljenja dijete smije biti u kontaktu s mlađim bebama koje to cjepivo još nisu primile? SMIJE, OSIM AKO TE "BEBE" NISU IMUNODEFICIJENTNE.

Jednom konačno moram reagirati na te "bebe". Što su to bebe? Barbike, ili djeca? Od televizije, do raznih novinara, laika, liječnika, humanitaraca, roditelja, ravnatelja zdravstvenih ustanova, političara, svi pričaju o bebama. Moja sestra se igrala s bebama, koje smo još zvali i lutke, kada je bila mala. Je sam pedijatar, i još nikada nisam liječni niti jednu bebu. Postoji novorođenčad, dojenčad, mala djeca, školska djeca, i adolescenti, ali bebe nisu djeca. Životinjske bebe zovu se mladunčad, a ne bebe. A ljudske, imaju svoje fazne oznake, kako sam gore naveo. I svi se raspljuzdre od ganuća kada se izgovori ta magična riječ "beba". A tih tako dragih "bebga" ima ove godine za cijelih 100 školskih razreda manje nego godinu dana ranije. Kojeg li licemjerja, nepoštenja i sebičnosti u tom bijegu u razdragane tuđice, samo da se, svjesno ili nesvjesno, prikrije činjenica da je dijete čovjek tj. puna osoba, a ne nečija igračka, a ta se činjenica inače dobro čuje kada govorimo materinjim jezikom, a ne čuje se kada pričamo o "bebama", ili, u drugim sferama kada pričamo o "implementacijama", "road mapama", "suspenzijama", "reformama", itd., itd.

Palonkica

14.03.2008. 00:30

Hvala Vam na odgovorima.

" 4. Da li se odmah nakon MPR cijepljenja dijete smije biti u kontaktu s mlađim bebama koje to cjepivo još nisu primile? SMIJE, OSIM AKO TE "BEBE" NISU IMUNODEFICIJENTNE. "

Riječ je o malom djetetu u dobi od 4,5 mjeseca (zapravo bi to onda bilo dojenče) koje je prije mjesec i pol preboljelo vodene kozice i sada prvi put (nakon BCG i Hepatitsa u rodilištu) cijepljeno i to cjepivom 6u1.

Darko Richter, dr. med.

14.03.2008. 08:30

Ako je preboljelo vodene kozice, bez komplikacija, onda skoro sigurno nije imunodeficijentno, a ako je k tome i žensko, onda je šansa da bi bilo imundeficijentno samo još teorijska.