Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Rezultat serološke pretrage na varicelle


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Amorena

16.02.2014. 18:30

Poštovani,

2009. god. sam u klinici za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević" u Zagrebu obavila serološku pretragu na varicelle. Majka se ne sjeća da sam preboljela vodene kozice a bila sam u više navrata izložena virusu ( brat i sestrična su ih preboljeli).
Nalaz je sljedeći:

Varicella IgM rezultat - negativno , metoda ELISA
Varicella IgG rezultat - POZITIVNO, metoda ELISA, nalaz 19, jedinica VE, ref.vrijed. pozitivno >11, negativno <9
Varicella IgA rezultat - negativno, metoda ELISA

Kčerka mi je prije 3 dana dobila vodene kozice, koliko sam ja ustvari zaštićena ili nisam?
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

17.02.2014. 17:05

Prema serološkom nalazu, prokuženi set vodenimkozicama, znali vi to ili ne, najmanje par mjeseci prije uzimanja tog nalaza 2009. g. I zaštićeni ste, vjerojatno, i sada. Čega se bojite?

Amorena

17.02.2014. 17:50

Hvala Vam na brzom odgovoru.

Bojim se zaraze i komplikacija koje sa sobom mogu nositi varicelle kod odraslih osoba, s obzirom da mi se kao laiku, titar na varicelle učinio dosta nizak, pa sam u sumnji da bih ipak mogla oboljeti. Pretragu sam radila prije druge trudnoće pa me zanima, da li sam s obzirom na period od 5 godina, koliko je prošlo od prokuživanja vodenim kozicama, jednako imuna kao i tada ili je možda imunost smanjena/nestala ?? Zanima me još Vaše mišljenje o cijepljenju, s obzirom na dokazano prokuživanje, cijepljenje se ne izvodi ?
Hvala Vam još jednom !

Darko Richter, dr. med.

17.02.2014. 22:50

U odnosu na zadnji titar iz 2009. sadašnji bi mogao biti niži, ravan nuli, jednak, ili viši. Zavisi o tome da li ste se u međuvremenu prokuživali vodemim kozicama koje kruće u populaciji. U pravilu s odrasli s dokazanom infekcijom u prošlosti, ne cijepe.

Amorena

18.02.2014. 09:45


Molim Vas za preporuku što učiniti ako ipak obolim od varicella, znam da inkubacija traje do 21 dan. Još sam i u očekivanju izbijanja varicella kod 3,5 god. sina.
Smatrate li da bi tijek bolesti mogao biti blaži s obzirom na tada prisutna antitijela ili to nema apsolutno nikakve veze ako se je titar u međuvremenu smanjio na nulu?
Još jednom Vam zahvaljujem na odgovoru i nadam se da razumijete moj strah zbog kojeg Vam postavljam ova pitanja.

Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

18.02.2014. 11:35

Nećete umrijeti, budite mirni.
Evo što se događa kada ljudi sami sebi rade pretrage.
Nemaju pojma, čitaju te nalaze, i ne mogu ih nikada pročitati.
Preboljeli ste ili ste se supklinički prokužili vodenim kozicama i to je to. Zašto biste vi bili nešto posebno? Tko god je jednom prebolio vodene kozice, više ih ne preboli.

Amorena

18.02.2014. 15:00


Slažem se s Vama što se tiće postavljanja dijagnoza i čitanja nalaza,u meni, nažalost, oduvijek čuči mali hipohondar i upravo sam se iz tog razloga obratila Vama jer sam uvjerena u Vašu stručnost.
Zahvaljujem Vam na Vašem vremenu i trudu i puno Vas pozdravljam!