Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepivo pred školu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mpetrac

04.11.2013. 09:45

Poštovani Dr. Richter

Zbog "određenih "razloga koje sam Vam pojašnjavala prije godinu dvije,moja curica Petra 7,5 godina nije cjepljena pred školu.
To su mi nerado dopustili ali mi to sve ne da mira pogotovo što sam danas pročitala kako se pojavila dječja paraliza,i da ne duljim sa pitanjem
Dali bi bilo kasno cjepiti djete u drugom razredu ili iza nove godine,jer je prilično zdrava u kontinuitetu i kilogramima sada,dali ću kasniti?

Zadnje cjepivo je bilo sa 3 godine i vodene kozice sa 4 godine koje su se razvile u Guillian -Barre Syndrom.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

04.11.2013. 20:20

Ne mogu nagađati to joj sve nedostaje, ali, nikada nije prekasno sustići propuštena cijepljenja.

17.01.2014. 23:25

Poštovani doktore,

zamolio bih Vas Vaše stručno mišljenje o cijepljenju cjepivom protiv difterije i tetanusa u 1. razredu. Dijete mi je do sada cijepljeno redovno prema kalendaru cijepljenja, dakle zadnje cjepivo Di-Te-Per je dobilo s oko 4 godine. Ove godine kreće u prvi razred s navršenih 6 godina. Prema kalendaru cijepljenja, trebalo bi se cijepiti cjepivom Di-Te pro adultis i Polio - IPV.

Koliko sam upoznat, cjepivo protiv polia ne bi trebalo biti isuviše sporno. Ono šte mene pomalo brine je cjepivo protiv difterije i tetanusa, i to iz sljedećih razloga:

1. Radi se o cjepivu Imunološkog zavoda, koje sadrži nešto više aluminija i tiomersala od sličnih cjepiva stranih farmaceutskih tvrtki. Također sadrži i nekoliko drugih tvari koje, najblaže rečeno, mogu biti alergeni ili štetne.

2. Radi se o tvrtki u velikim problemima koja upravo odlazi u stečaj, pa stoga stvara sumnju u kvalitetu svojeg rada, barem u posljednje vrijeme otkada su problemi vidljivi u javnosti. Zbog financijskih problema, nije isključeno da se štedjelo tamo gdje nije trebalo. Osim toga, ako ode u stečaj, u slučaju da dođe do problema sa zadnjim serijama cjepiva, više se nikoga neće moći pozvati na odgovornost.

3. Brine me pomalo i sama činjenica da se djeca u RH do dobi od 6-7 godina cijepe protiv difterije i tetanusa čak 6 puta (3x primovakcinacija, booster u 2. godini, booster u 4. godini i booster u prvom razredu), dok u sustavima drugih zemalja (primjerice UK, Francuska i sl.) djeca dobiju 5 cjepiva (booster u 4. godini je u pravilu izostavljen).

4. Cjepivo Imunološkog zavoda se preporučuje na njihovim stranicama dati djeci s navršenih 7 godina života. S obzirom da moje dijete kreće u školu sa 6 godina, ispada da će cjepivo primiti ranije nego što je preporučeno.

Molim Vas mišljenje o ovim mojim bojaznima, te eventualnu preporuku za neko alternativno cjepivo koje bi se moglo doplatiti ili kupiti i dati djetetu umjesto Di-Te pro adultis (npr Infanrix tetra, iako sadrži i cjepivo protiv pertusisa?). Također me zanima mislite li je li uopće nužno djeci davati 6 doza cjepiva protiv difterije i tetanusa kad zapadna praksa pokazuje drugačije?

Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2014. 00:50

Ono šte mene pomalo brine je cjepivo protiv difterije i tetanusa, i to iz sljedećih razloga:

1. O štetnosti tog cjepiva čujem sada prvi puta. Nije tehnološki najsuvremenije, ali, štiti od dviju vrlo gadnih bolesti, koje se uvijek jave tamo gdje se ne cijepi.

2. Tako je to u kapitalizmu.

3. Zašto vas to brine? Živite li u Kanadi ili u Francuskoj, ili u Hrvatskoj?

4. Cijepi s u prvom razredu.

Ako baš hoćete neko strano cjepivo, preporučio bih vam Boostrix od GSK. On osim difterije i tetanusa, još sadrži i pertusis.

18.01.2014. 13:45

Zahvaljujem na odgovoru, ali moja zabrinutost proizlazi iz sljedećih razloga:

1. Možda niste čuli o štetnosti tog cjepiva, ali ste svakako čuli o štetnosti aluminija i tiomersala. Ako postoji cjepivo s manje aluminija ili bez tiomersala, ne vidim zašto bi hrvatska djeca morala dobivati lošiju uslugu od svojih vršnjaka u Europi.

2. Kapitalizam ne smije biti kriterij kada govorimo o dječjem zdravlju.

3. Ako živim u Hrvatskoj, to ne znači da moram slijepo slijediti upute ''nadležnih'' tijela nego mogu tražiti pojašnjenje. Dakle, zašto gotovo sve zapadne zemlje cijepe djecu jednom dozom manje nego u Hrvatskoj? Razlog sigurno nije taj da hrvatska djeca slabije reagiraju na cjepivo. Prije bih rekao da je Imunološki zavod nekome morao prodati cjepivo, a može ga prodati jedino nama i Indiji.

4. Prihvaćam da se cijepi u prvom razredu, ali ponekad se cijepi i prilikom upisa, dakle čak i prije navršenih 6 godina.

Što se tiče Boostrixa, on je odobren za djecu s navršenih 10 godina. Dakle, ne odgovara za dob koja mene zanima.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2014. 19:55

1. Cjepivo je cjepivo, sa svim svojim sastojcima. Još nitko se nije otrovao aluminijem niti ćživom zato jer se cijepio. Čak, živa u tiomersalu, po svemu što znamo, nalazi se u obliku koji uopće nije toksičan (metil-živa i etil-živa).

2. Nemojte vi meni moralizirati o djeci i ono što treba djeci, unatoč svemu. Najveća većina djece na svijetu nema čašu čiste vode, a vi meni pričate o tome da kapitalizam ne smije utjecati na djecu. Gdje vi, točno, mislite da živite? U utopiji?

3. Nemate drugih uputa, osim onih od službeno nadležnih instanici. Ne živite u Francuskoj, niti u Indiji, i slijedite hrvatske slžbene instrukcije. Nije loše da o Indiji doznate da to nije samo zemlja maharadža i indijskog čaja, ili zanimljivosti koje nam plasira HTV posredstvom Đele Hadžiselimovića ili prije Gorana Milića, već, npr., zemlja u kojoj još uvijek imate difterije, i to i u odraslih (!), a ne samo u djece, da su 13.o.mj. proslavili 3 godine kako, konačno, nije zabilježen niti jedan novi slučaj polijomijelitisa ( u Hrvatskoj 1989.), i da je Indija, npr., jednostavno prisvojila hrvatske (Imunološki zavod) sojeve za cijepljenje protiv MoPaRu. Dakle, da baš totalno nisu valjali, ne bi ih najprije kupovalai, a potom jednostavno prisvojili za vlastitu proizvodnju, bez plaćanja naknade. I to je jedan od uzroka pada Imunol. zavoda, iako ne glavni niti jedini. Mala smo zemlja, i teško se zaštititi.

4. Tako je. I što vas tu brine? Postoje cjepiva do 7, i poslije 7 godina, od istog Imunol. zavoda.

Boostrix je odobren za djecu od navršenih 4 godine na više.

19.01.2014. 14:40

1. Da, vjerojatno je zato GSK izbacio zivu iz svojih cjepiva, a mi cemo se zadovoljiti tvrdnjom da ziva u tom obliku vjerojatno nije stetna. O povezanosti aluminija s autoimunim i neuroloskom oboljenjima necu trositi vrijeme. Mislim da je to danas opcepoznata cinjenica. Osobno sam zagovornik cijepljenja, da ne mislite da podrzavam alternativce, ali, kao i kod svakog proizvoda, kvaliteta mi je na prvom mjestu.

2. Kapitalizam je kapitalizam, ali ako najkapitalistickije zemlje na svijetu svoju djecu cijepe prociscenim i modernijim cjepivima, onda ne znam zasto bi se mi morali usporedivati sa zemljama treceg svijeta.

3. Indija je vjerojatno preuzela ono sto joj se omogucilo. Naravno da joj nije palo na pamet uzimati bez naknade nesto od ozbiljnijih tvrtki i zemalja jer bi se vrlo vjerojatno suocila s ozbiljnim tuzbama i drugim mjerama.

4. Brine me sto se djecu s 5 godina ponekad prilikom upisa u skolu cijepi s cjepivom DI Te pro adultis koje je predvideno za djecu sa 7 godina. Isto tako me brine sto se djeca docjepljuju u toj dobi iako su vec primila 5 doza cjepiva do 4.godine i imuni odgovor bi trebao jos uvijek biti zadovoljavajuci. Zasto se uopce nasa djeca cijepe sa 6 doza, a ostali s 5? Ako mi date argument barem za to, mozda i prihvatim Vase stajaliste.

Inace, hvala na preporuci za Boostrix, ali on je registriran za djecu s navrsenih 10 godina (http://www.fda.gov/BiologicsBlood...ines/ApprovedProducts/ucm172925.htm).

Darko Richter, dr. med.

19.01.2014. 20:40

1. Evo, ja bih volio da me netko uvjeri kako aluminij uzrokue autoimune bolesti. Pa mi bismo time riješili dobar dio bolesti s kojima s hrvamo.

2. Ja samo kažem da živim tu gdje živimo, da to nije Francuska, i da to nije Indija. To je Hrvatska. Kome ne odgovara, može dalje. Ja te datosti ne mogu izmijeniti, a nitko iz ne može izmijeniti preko noći.

3. Indija je uzimala i od Glaxa i od Rochea, kao, npr. i Brazil. I velike su kompanije to progutale, osobito što se tiče cjepiva i antiretrovirusne terapije. I našla se neka nagodba, mimo tih svemoćnih patenata u Frankfurtu i Londonu.

4. Recite što vas tu konkretno brine, što mislite da je krivo ako se dijete sa 6 g. i 6 ili 10 mj. cijepi s DiTe pro adultis? Od sljedeće godine DTaP se pomiće u šestu godinućivota (tj. cijepe se nakon 5. rođendana), i time će otpasti DiTe u prvom razredu. Ja se s tom izmjenom slažem, iako ona nije najvažnija izmjena za naš program. Ali, ne košta, u trendu je, itd. Inače, Švedska vam u prvih 10 godina daje 6 doza difterije i tetanusa, a što je, sumarno, bili isto kao i naših 6 doza, koje su, ali, sve bila date do polaska u školu.

Boostrix (GSK) je registriran za dob od navršenih 4 godine na više. Nemojmo se prepirati, kada samo mislite da poznat materiju. Neka su cjepiva negdje registrirana od jedne dobi, a drugdje od druge. To ne ovisi o kvaliteti, ili nekoj biologiji, već o regulatornim parametrima, pa i o podjeli tržišta. No, izgleda da nije registriran u Hrvatskoj, iako bi morao biti s obziorm na pripadnost EU.
Svakako, u nas je registrirano drugo slično cjepivo, Adacel (Sanofi), također za dob višu od 4 godina.

19.01.2014. 23:05

1. Evo jedan zanimljiv i relativno recentan clanak na tu temu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22235057/
Nista nije 100% sigurno, ali upravo zato jer nitko ne moze s apsolutnom sigurnoscu reci da aluminij NE uzrokuje autoimune bolesti, mislim da zdrav razum nalaze oprez i minimiziranje rizika gdje je to moguce.

4. Ovaj odgovor mi se svida jer ide u prilog mojem stajalistu. Dakle ukinut ce se jedna prekomjerna doza cjepiva , kao i zastarjelo cjepivo Imunoloskog zavoda. To je upravo ono za sto sam se zalozio u prvom postu. Jedini problem je sto bi se moje dijete trrebalo cijepiti ove godine dok promjena jos nece nastupiti.

U tom kontekstu Vas molim za misljenje kao strucnjaka i pedijatra. Dakle dijete je 5.dozu cjepiva (Tripacel) primilo s 3 godine i 11 mjeseci. Mislite li da je apsolutno nuzno da primi jos jednu dozu u prvom razredu (bez obzira o kojem se brandu radilo) ili imunitet jos uvijek vrijedi i vrijedit ce do iduce doze na kraju osnovne skole? Na stranu to je li cjepivo obvezno ii ne, to ide na moju odgovornost.

Jos jednom zahvaljujem na zanimljivoj raspravi.
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

20.01.2014. 09:25

1. Dakle, možete li vi meni dokazati da autogume, ili pšenični kruh, nisu odgovorni za karcinom štitnjače. Možete li, ili ne? Onda izvucite iz toga konzekvence, pa vozite na felgama, ili jedite škrobni kruh.
Lucija Tomljenović jest biolog, koja u životu nije cijepila niti jedno dijete, eventulano laboratorijsku životinju. Umiješati se u vakcinologiju, nabacujući potpuno hipotetske članke i rečenice o cijepljenju djece, o nekakvoj autoimunosti ili toksičnosti, pri čemu,u jednom sažetku govori o jednom i o drugom, makar su to sasvim raznorodni procesi, odnosno vrste oštećenjea tkiva, jednostvano je stručno drsko. Niti jedna rečenica u tom sažetku nije sigurna niti činjenična. Govoriti da nešto "može", "da je bilo povezano" i sl., isto je kao tražiti da se dokaže da autogume ili pšenični kruh ne izazivaju karcinom štitnjače. Jer,priznat ćete, iako se baš ne razumijete u medicinu, da je u zadnjih par desetljeća porastao broj autoguma, a ja vam javljam da je porasla i incidencija karcinoma štitnjače. Pa napišimo mi jedan članak s rečenicom "an increase in thyroid cancer can be linked to increased exposure to caoutchuk, possibly due to the increase of the number or cars in the inner cities in the last 2 decades". A u tom sažetku su sve rečenice do jedne takve. Inače, Lucija Tomljenović je, čini mi se, povezana s izvjesnim Yehudom Schoenfeldom, inače stručnjakom poznatim po svojim maštovitim tumačenjima autoimunosti, a u zadnje vrijeme podrške antivakcinalnim stavovima. On posjeduje jedan, a uređuje još jedan drugi časopis o autoimunosti, koji izlaze s ovakvim člancima, koji su intrigantni, i mogu poslužiti kao izvor za generiranje hipoteza, ali nikada ništa ne dokazuju. On vam vodi, u Izraelu, jedan istraživački centar koji se zove "Zabludovich Medical Center". Čovjek je očito Aškenazi, zna nekakvi slavenski jezik, da li je to poljski ruski, ili ukrajinski, ne znam, ali ti ljudi, kao i mi, vrlo dobro znamo što znači "Zabludovich". I Yehuda se s time očito dobro zafrkava, jer, 99,9% zapadnog svijeta, u kojem se on kreće, ne razumije tu riječ. A mi, u tom svijetu, nemamo pravo glasa, osim, ako se, kao Lucija Tomlejnović, ne priključimo nekim širim krugovima koji guraju svoje različite interese, bez obzira na znanstvene i kritičke činjenice. Pitanje je da li Lucija Tomljenović svojim partnerima sa zapadnih strana zna ili smije komunicirati značenje riječi "zabluda".

4. Ništa nije apsolutno nužno, pa tako uopće nije nužno primiti ijedno cjepivo. Ali je dobro, i to dovoljno dobro da je država stala iza toga, povijesno još mnogo, mnogo prije nego su tu postojali nekakvi komercijalni interesi, a medicinski su bili toliko jasni, da to nikada nitko nije pokušao opovrgnuti, sve do recentnih antivakcinalnih pokreta, koji, jednostavno, ništa ne razumiju. Meni ti antivakcinalni pokreti izgledaju kao "šezdesetozmaši" u politici, koji su napravili nered, nisu postigli ništa, i danas su ništa, a mogli su prevrnuti po neku zapadnu državu na leđa, s nesagledivim posljedicama. Danas nema niti jednog jedinog viđenijeg "1968.-aša" koji pokušava braniti to što je tada zastupao.

Goran123

16.02.2014. 14:35

Poštovani doktore,

Moj sin ( 4,5 godine) cijepljen je prvi put tim cjepivom i rekacija je bila takva da je lijevi guz bio trostruko veći i dobio je urtikarije po cijelom tijelu. Urtikarije su se pojavile nakon više od 24 sata, a oteklina i visoka temperatura u tom lijevom guzu pojavile su se nekoliko sata nakon cjepljenja. Otišli smo na hitni prijem gdje je dobio jaču dozu claritina i sat i pol nakon toga urtikarije su nestale ali oteklina je ostala nekoliko dana. Javili smo se svojoj pedijatrici koja nas je uputila na vas rekavši da nijedan pedijatar na području Osječko- Baranjske županije ga više neće cijepiti obzirom na reakciju. U 4. mjesecu treba ponovno primiti cjepivo pa bismo htjeli vama doći ako je u mogućnosti. Molim vas vaš savjet i mišljenje te kontakt kako bismo se mogli naručiti.

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

16.02.2014. 17:40

Ne znam više koj je "to" cjepivo, vjerojatno dT i DT. Bitno je i št oje primao ranije.
Jake lokalne reakcije moguće su, a ovdje vidimo iurtikariju, sve nakon 24 h.
Trebalo bi napravit kožne testove i vidjeti što dalje, a prije testova utvrditi da li je atopičar, koja ej cjepiva ranije primao i sl.
Možemo se dogovoriti za termin negdje u ožujku, no dajem vam mail da mi se javite u zadnjem tjednu veljače, jer, s novim rasporedom radnog vremena, zaprvo nikad ne znam točno kada ću biti na poslu ujutro, kada popodneu noću, a kada me nema, sve dok se na napravi raspored za sve u klinici.
Mail: bibice@live.com

zmaj18

27.06.2014. 14:50

pozdrav,

da ne otvaram novu temu, postavit ću pitanje ovdje.

Sin mi na jesen kreće u osnovnu školu.
Dosada je cjepljen redovito po kalendaru, Glaxovim cjepivima.
Na obaveznom pregledu za upis u školu, cjepljen je na žalost Mo Pa Ru cjepivom MMR, a ne Priorixom i slijedi cijepljenje ponovno kroz mjesec dana.
Kako nam dotična doktorica/sestra nije rekla protiv čega je sljedeće cijepljenje, znam samo da su dvije injekcije u pitanju, pretpostavljam da se radi o DI-TE pro adultis+POLIO (IPV) cjepivu.
Moje pitanje je: da li znate postoji li neko cjepivo, pomogućnosti Glaxovo, koje objedinjuje u jednom sve tri komponente koje su potrebne?
Ako ne, koje bi mi vi cjepivo preporučili, kojeg proizvođača?

Hvala i lp


Darko Richter, dr. med.

27.06.2014. 23:20

To MMR/MPR cjepivo je MMRVaxPro, i isto je tako dobro kao i Priorix.
A što se tiče daljnja dva cjepiva točno je to što znate išto ste napisali.
A kombinacije Di-Te-IPV, nema.