Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepivo protiv pneumokoka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mbosnjak

04.05.2007. 18:30

Planiram cjepiti dvogodišnju djevojčicu cjepivom protiv pneumokoka, pa me zanima kolika je njegova djelotvornost i nakon koliko vremena se treba docijepiti ili je to zaštita za cijeli život. Isto tako me interesira da li postoji cijepivo protiv meningokoka i kakva je njegova djelotvornost.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

05.05.2007. 00:05

Oba su cjepiva djelotvorna.
Pretpostavljam da pod pneumokoknim cjepivom podrazumijevate Pneumo 23: cijepi se jednokratno, a može se ponoviti u prvom desetljeću života nakon 5 godina, a kasnije svakih 10 godina. Također, ne smije se upotrebljavati češće od toga, jer efekt može biti upravo suprotan - tj. smanjenje otpornosti na klicu. Cjepivo je djelotvorno u zaštiti od invazivnih bolesti koje uzrokuju 23 soja pneumokoka sadržanih u tom cjepivu, ali ne smanjuju kolonizaciju u nosu, te će, i nakon cijepljenja, dijete imati pneumokoka u nosu, kao i prije (ako ga je imao), ili ga može dobiti, kao i da se nije cijepio. Međutim, zaštićen je od invazivnih pneumokkoknih bolesti: meningitisa, upale pluća i bakterijemije.
Meningokokne bolesti uzrokje nekoliko serotipova, i to: A, B, C, Y, W135. Serotip B uzročnik je u 30% slučajeva meningitisa i meningokokne sepse, a svi ostali serotipovi odgovornisu z apreostalih 70% slučajeva. No, baš protiv serotipa B još nema cjepiva. Menimmune je polisahardino cjepivo koje sadrži serotipove A, C, Y i W135, slično u naravi cjepivu slično Pneumo 23, za osobe starije od 2 g., trajanje zaštite u djece predškolske dobi je 1-3 g., a kasnije, te u odraslih, 3-5 g. Ne preporučuje se dojecpljivanje, jer se time imuni odgovor čak može otupiti. Dakle, cjepivo je pogodno za određene situacije gdje je potrebna kratkoročna zaštita (npr. pristupanje u sveučilišne kampuse, vojne škole, staračke domove, putovanja u endemska područja - npr. neke subsaharske zemlej, ali ne i za univerzalnu primjenu u populaciji.
Menactra je konjungirana vakcina, koja sadrži serotipove A, C, Y i W135, vezane za toksodi difterije, putem kojega izaziva jači, i trajniji imuni odgovor. Za sada je registrirana u dobi od 11-65 g., a radi se na tome da se ispita i registrira i male djece i dojenčadi (slično Prevenaru, ili heptavalentnom konjungirnaom cjepivu protiv pneumokoka).
Zaključno, cjepivom protiv pneumokoka, Pneumo 23, možete dobro zaštititi svoje dijete od invazivnih pneumokoknih bolesti, dok se Menimune može preporučiti u određenim anticipiranim situacijama povećanog rizika za osobu stariju od 2 godine. Menactra još nije registrirana za osoba mlađe od 11 godina.