Home / Forum / Bolesti i stanja / Cjepiva / Cjepivo protiv tetanusa

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 442

Broj poruka: 2554

Richter Darko, dr. med.

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

Cjepivo protiv tetanusa

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marko3322

03.10.2017. 21:35

Dobar dan, imam 32 godine, redovno sam cijepljen u osnovnoj i srednjoj školi. Prije otprilike 2 godine sam imao ozljedu zbog koje sam primio jednu dozu cijepiva.
Prije 2 dana sam se ponovno ozljedio i ponovno sam primo jednu dozu cijepiva.
Sada čitam da se ne treba cijepiti ak sam se cijepio unutar 5 godina. Zanima me može li biti štetnih posljedica zbog toga što sam se cijepio u kraćem vremenskom razmaku(znači razmak od nekih godinu i pola do 2 godine) od onog koji je preporučen?
Hvala Vam na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

10.10.2017. 18:30

Ne može biti nekih posljedica, osim jače lokalne reakcije. Međutim, to se ne smije ponavljati u nedogled, jer na kraju može doći do težih komplikacija, poput Guillain Barreovog sindroma. Ovo samo govori o tome da pacijenti u Hrvatskoj misle da oni ne moraju apsolutno ništa doprinositi svome zdravlju. Odakle da doktor za da ste vi bili cijepljeni unazad 2 godine, ako mu vi to zatajite? Pedijatar sam, i kažem vam da danas u mojoj struci jedno 80-90% roditelja misli da je za svoje dijete napravilo baš sve kada su da stavili pred doktora. Dalje se njih ne tiče ništa. I zato često nema očekivanih rezultata liječenja.

Marko3322

18.10.2017. 08:15

Hvala na odgovoru. Nije bila situacija da sam ja tajio ili prešutio nešto, 2015. godine kada sam ima ozljedu sam cijepljen kod zamjenskog liječnika gdje mi je sestra rekla da se trebam cijepiti u 3 navrata. Moj tadašnji liječnik mi je naknadno rekao da to nije potrebno jer sam uredno pocijepljen i da je dovoljna jedna doza. Sada prije 10 dana sam ponovno imao ozlijedu i rekao sam svom novom liječniku (znači treći liječnik u priči) kako sam cijepljen 2015. i on je rekao da nije problem, da me može opet cijepiti i tako sam sada ponovno primio cijepivo.

Zanima me da li sam sada u riziku od Guillain-Barréov sindroma ili ste mislili to u slučaju da se opet cijepim za 2 godine, pa opet itd?
Također zanima me kada se je ponovno pametno docijepiti, da li bi to bilo za 5 godina ili je neki drugi vremenski rok?

Marko3322

18.10.2017. 08:15

Hvala Vam na odgovoru.
Nije da sam nešto tajio, nego sam se 2015. ozliejdio i bio kod liječnika na zamjeni (moj je je bio odsutan) koji mi je dao cijepivo i reko da treba ukupno 3 doze primiti. Nakon toga se vratio moj liječnik i rekao da to nije potrebno, da je dovoljna samo jedna doza jer sam uredno cijepljen prije toga. Sada prije 10 dana sam imao ponovno ozljedu i bio kod svog novog liječnika( znači treći liječnik u ovoj priči) i rekao sam mu sve kako je bilo, a on je rekao da mi može dati opet dozu i onda sam tako i cijepljen.

Mene sada zanima da li sam zbog toga u riziku od Guillain Barreovog sindroma ( ili nekih drugih komplikacija) ili ste to mislili u slučaju da se npr. ponovno cijepim za 2 godine, pa ponovno itd.?
Također me zanima kada bi se ponovno trebao docijepiti, koliko sam informiran, to bi bilo za 5 godina u slučaju nove ozljede?

Darko Richter, dr. med.

20.10.2017. 22:15

Niste u riziku Guillain Barreovog sindroma, i trebate se cijepiti u slučaju neke nove rane, samo ako je od sadašnjeg cjepiva prošlo više od 10 godina, a ako je rana posebno zagađena, i samo 5. Inače, razne vojske cijepe redovito svakih 10 godina, te prije odlaske u određene rizične akcije.

giordana123

06.02.2018. 01:15

Poštovani,
prije par sati sam slučajno stala na čavao. Probio mi je patiku i samo dodirnuo kožu kroz čarapu prije nego sam ga izvadila. Nije bilo krvarenja. Zanima me da li je potrebno činiti kakve daljnje pretrage ukoliko je došlo samo do neznatnog oštećenja kože?

giordana123

06.02.2018. 01:15

Imam 20 godina što znači da sam protiv tetanusa cijepljena prije više od deset godina.

Darko Richter, dr. med.

06.02.2018. 21:30

Docijepite se protiv tetanusa.

MrsV

16.04.2019. 12:25

Poštovani,

Dobila sam tetavax prije točno 14 dana, reakcija je bila istu vecer bol i nemogucnost podizannja ruke, drugi dan je poceo otok i crvenilo koje se sirilo do promjera oko 10 cm, treci dan se crvenilo pojavilo i na mjestu bcga, 10 cm ispod uboda i pocelo naticati i siriti se. Gormji krug je peti dan poceo blijedjeti, a donji je jos vidljiv, osobiti kad radim puno s rukom. Otok oko uboda je manji, ali je jos vruc. U petak sam vadila krv, upalni parametri su bili mirni, a i krvna slika uredna. Molim vas da mi kazete da li bih jos nesto trebala provjeriti ili samo cekati da prode?

Darko Richter, dr. med.

16.04.2019. 22:25

Imali ste jaku lokalnu reakciju na tetanusni toksoid (cjpeivo). Jedna od češćih reakcija na cjepivo, a ukazuje da ste u stvari bili prilično dobro imuni, i da vam je ovaj zadnji Tetavax bio suvišak. Ali, ne možeš to znati, dok se ne cijepiš. Jedino je moguće pretpostavlajti da će se tako nešto desiti, ako ste nedavno također pirmili Tetavax, npr. unazda 5 godina ili manje.

MrsV

16.04.2019. 22:40

Cijepljena sam prije 16 godina, nakon ozljede.

Da li se taj otok moze jos zakomplicirati ili je za ocekivati da ce uskoro proci? Naime, pregledala me je i pedijatrica moje djece i spomenula apsces, ali posto je nalaz krvi bio uredan, to su iskljucili pa me zanima moze li jos uvijek doci do neke infekcije ili bi se vec razvila u tih dva tjedna koliko to vec traje?

Takoder, da li biste preporucili u mom slucaju docjepu za 10 godina ili bolje ne?

Darko Richter, dr. med.

23.04.2019. 00:45

Otok je sada već sigurno prošao.
Da li se docijepiti z a10 godina? Ako tada budete imali više od 60 godina, i u međuvremenu ne dobijete dodatno cjepivo za tetanus, onda da.

MrsV

24.04.2019. 14:05

Jos je vidljivo natečeno, iako ne znam mogu li to nazvati oteklinom. Naime, na dodir je tvrdo, djeluje kao oziljak, zila ili tetiva, ne znam bolje objasniti, nekih 2 cm duzine, mozda pola cm promjer. Više nije vruće i ne boli. Inače, imam 37 godina.

MrsV

25.04.2019. 20:10

Ispravak, opet je postalo vruće, dr smatra da se napravio apsces, pedijatrica kaze da je to sterilni apsces i da ne treba nista poduzimati. Zivim na otoku i mogucnosti su mi ogranicene. Molila bih vas savjet.

MrsV

30.04.2019. 12:50

Postovani doktore,

Danas me je ultrazvukom pregledao ortoped/kirurg koji dolazi na otok jednom tjedno. On kaze da nije apsces, vec hematom organizirane velicine 1,8 cm u misicu deltoideusu. Po njemu, cjepivo se nije razgradilo te ce to potrajati. Dobila sam terapiju Klavocin do max 10 dana.

Molila bih i vase misljenje.

Hvala puno.

Darko Richter, dr. med.

11.05.2019. 03:05

Od Klavocina ništa. Treba pričekati da se povuće, trajat će nekoliko mjeseci. Vjerojatno se radi o nodulu od aluminijskih soli na koje je adosrbiran tetanusni toksoid.

MrsV

13.05.2019. 11:05

Da li mi mozete reci zasto je doslo do toga, sto to tocno znaci? Da li se moglo izbjeci? Da li je to reakcija na cjepivo ili na postupak cijepljenja? Zaista nemam koga pitati jer od svih koji su me pregledali, nitko nije znao reci sto mi se događa!
A da ne pricam da sam ja cudakinja koja sam trazila dodatno Prevenar za djecu koji za stariju kcer na kraju nisam uspjela dobiti.

Takoder, ove godine sam mislila i djecu i sebe cijepiti protiv gripe prvi put, ali malo je reci da sam sad uplasena nakon tetavaxa.

Darko Richter, dr. med.

17.05.2019. 21:35

Dogodi se zato jer je nastao mali hematom, u umjestu injekcije. Što tu ima čudno da se jednom u tisuću injekcija vrh igle nađe u nekol žilici i da nastane hematom? Baš ništa. No to je normalni rizik ove nsupojave, i od toga nećet imati nikakvih posebnih niti tegoba, niti posljedica. Katkada se dio cjepiva nađe u takvom hematomu pa to oformi čvorić koj se resorbira kroz nekoliko mjeseci. To je sve.
Možete si dati prekontrolirati tromobcite, jer, to (smanjenje trombocita) bi također mogao biti uzro da set malo prokrvarili u mjesto injekcije.