Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cjepljenje protiv KME


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

devilla

26.02.2008. 10:40

Poštovani, moj sin sredinom travnja odlazi u "školu u prirodi" na Medvidnicu. Zanima me bi li ga bilo uputno cijepiti protiv KME i zanimaju me mogući rizici prilikom cijepljenja. Možda je značajno napomenuti da je prilikom cijepljenja Mo-Pa-Ru imao jaku reakciju - visoku temperaturu i naotečene žlijezde slinovnice, tako da prilikom polaska u 1. razred više nije niti cijepljen protim zaušnjaka. Nadalje, da li već i nakon prve doze cijepljenja postoji sigurna zaštita. Zahvaljujem na odgovoru i lijep pozdrav, Željka.

Darko Richter, dr. med.

26.02.2008. 13:25

Ne bih paničario, iako rizik postoji, no praktički nije zabilježeno da su djeca ispod 10-12 g., i kada su imala krpeljni meningoencefalitis, imala paralitčku formu. No, nije ugodno imati meningoencefalitis, pa niti samo serozni meningitis. Ako ga želite zaštititi do travnja, trebate nabaviti "FSME-Immun Injekt" 2 injeckije sada, i dati odmah, te 2-3 tjedna potom, i tada možete očekivati da je dijete zaštićeno već nakon daljnjih 1-2 tjedna. No, ništa nije 100%. Treća doza daje se godinu dana nakon ove prve dvije, i tada se zaštita proteže na daljnje 3 godine.