Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


(pre)veliki razmak između cijepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

himi

21.02.2008. 10:05

Poštovani,

Molim Vas za savjet. Zanima me moramo li ponoviti kompletno cijepljenje ako nismo dobili zadnje doze DI-Te-Per-a, Polia i HiB? Pedijatrica tvrdi da mora sve cjepiva dobiti ponovo.
Naime, kćer od godinu dana je od 11.mjeseca konstantno bila bolesna (rozeola, crijevna viroza, adenoviroza…), a ja je nisam htjela cijepiti dok ne bude sasvim zdrava, tako da je od 6.mjeseca nismo cijepili sa navedenim cjepivima.
Cijepljenja je:
BCG i Hep B u rodilištu
28.03. HiB i HepB
26.04. Infanrix i Polio
06.06. Infanrix i Polio
13.09. HepB

Ako je ponovno cijepljenje zbilja potrebo, da li da je onda cijepimo sa '5 u1'?

Zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2008. 11:20

Dakle, sada ima 12 mj.. Potpuno je cijepljena BCG i Hep B. Od ostaloga je primila Hib 1×, DTaP + Polio 2×. Za sadašnju dob nedostaje joj: 2× Hib, i 1× DTaP+Polio.
Peporučujem: odmah dati "5 u 1" (DTaP-IPV+Hib), 4-6 tjedana iza toga dati Infanrix + MoPaRu (Priorix). Nakon 4-6 mj. dati opet "5 u 1" (Infanrix-IPV+Hib). Time je potpuno "riješena" za prve dvije godine života glede obvezatnih cijepljenja.
Ne treba ništa ponvaljati, samo nastaviti cijepljenje. Čak, Hib ne treba forsirati dalje od ove 3. doze (u okviru zadnjeg "5 u 1"blunk, jer, cijepljenje u drugoj godini dozvoljava manji broj doza, uz istu zaštitu. Bila je relativno nezaštićena u prvoj godini života, no, s obzirom da je to prebrdila bez konzekvenci, nije potrebno zaštićivati je "unatrag" davanjem propuštenih doza, a imuni je odgovor u drugoj godini bolji, i ne treba forsirati nadoknađivanje svih propuštenih doza.

himi

21.02.2008. 14:21

Doktore, hvala na odgovoru.