Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Docjepljivanje u odrasloj dobi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zrinkas

27.08.2008. 20:45

Poštovani,
Imam 35 godina. Rođena i odrasla u Hrvatskoj, cijepljena prema aktualnim programima cijepljenja djece. Kao dijete sam prebolila vodene kozice.
U posljednjih sam 15 godina jedino docijepljena tetanusom (zbog ozljede, preventivno, prošle godine). Nikad nisam cijepljena na hepatitis B.
U zadnje vrijeme dosta čitam o slaboj osviještenosti o potrebi docjepljivanja u odrasloj dobi, što me, u kombinaciji s vijestima o ponovnom izbijanju ospica u Europi i Americi te mumsa u Kanadi, malčice počelo zabrinjavati ..

Da li biste mi preporučili i ako da koja docjepljivanja?

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

27.08.2008. 23:25

Ako ste uredno cijepljeni kao dijete, ne preporučujem vam nikakva posebna docjepljivanja, osim po potrebi tetanus (a što ste i dobili), a preporučio bih vam da se cijepite protiv hepatitisa B i pneumokoka (Enge, tri doze, 0-1-6 mj.; Pneumo 23 1 doza). To nije docjepljivanje, nego primarna vakcinacija protiv bolesti od kojih do sada niste bili cijepljeni.