Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


gripa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

20.10.2005. 22:07

Štovani dr. Richter
Imam djevojčicu od 8 godina koja je prošle godine nakon preboljene gripe kao komplikaciju dobila upalu pluća.U kakvom je stanju bila i to da je tri tjedna bila zatvorena u kući ne moram ni govoriti. Naravno da mi nitko nije rekao da sam svoje djete mogla cijepiti i protiv gripe i protiv pneumokokne upale pluća nego sam to saznala nažalost prekasno u 1.mj gledajući neku emisiju na tv-u. Tamo je gostovalo više epidemiologa koji su svi bili jedinstveni u stajalištu da je djecu preporučljivo cijepiti što je i logično ako znate da se razredi u školi zimi ne provjetravaju da je temperatura preko 30 i da svi kišu i kašlju jedni po drugima. Da skratim kad sam danas pitala svog pedijatra ca cjepljenje elegantno me otpravio irekao da on cijepi samo obvezatna cjepiva, a u DZ Sv. I. Zelina su mi rekli da se ja mogu doći cijepiti u utorak ali da su od Zavoda za javno zdravstvo dobili preporuku da ne cijepe djecu.Iako samja inzistirala i rekla da ću platiti cijepivo a ako trba da ću ga kupiti u ljekarni i donjeti da mi cijepe djete (jer sam stekla dojam da se djeca ne cjepe zato jer nemaju dovoljno doza cjepiva) gospođa s kojom sam razgovarala je ostala neumoljiva. I zaista večeras čujem u vjestima kako djecu ne bi trebalo cjepiti zato jer ako dobiju gripu i prebole je to će im pomoći da steknu imunitet koji će im koristiti u budućem životu. Pa pitam ja Vas sad gdje su sad ti doktori koji su prošle godine savjetovali da cjepimo djecu i gdje tj. kome da se obratim da zaštitim svoje djete. Sad ispada da nitko neće cjepiti iz donešenog cjepiva(kupljenog u ljekarni) .Pa zašto se to onda prodaje u ljekarnama i u uputstvima piše da se mogu cjepiti djeca ,a mene tretiraju kao da nabavljam nešto sa crnog tržišta¸.
Pozdrav,
Zabrinuta i zbunjena mama

Dr. Darko Richter

21.10.2005. 10:41

Nažalost, ne mogu vam dati zadovoljavajući odgovor, jer ga nema, jer je greška ne cijepiti dijete, a ne obrnuto. To je znano svuda u svijetu, i one razvijene zemlje koje imaju novaca za cjepiva, preporučuju ih ponajprije djeci i to već od navršenih 6 mj. na dalje. Kod nas o djeci brine opća praksa, epidemiolozi, perinatolozi, ljekarnici, itd.m,, itd. itd., a pedijatre se najmanje pita. Pedijatri su svoj stav rekli, ne samo o gripi, već i o drugim nedostatcima u programu cijepljenja. No, sigurno da u ovoj situaciji i među njima može biti kolebanja, s obzirom na pritiske epidemiologa, jer oni nastupaju s pozicija vlasti: katkada ne znam da li se osjećaju liječnicima, ili državnom administracijom. Ja ću vam cijepiti dijete, ako dođene na Srebrnjak bilo koju srijedu ili četvrtak od 8-15 h, od slijedećeg tjedna na dalje.