Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


gripa i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljiljana

25.10.2005. 15:39

Poštovani dr.Richter, moj petnaestogodišnji sin je alergičan na perje po nalazima kožnih testova. Ove godine je imao puno problema sa zdravljem. Konstantne povišene temperature, ponavljane upale grla, koje su liječnici, nakon mnogih pretraga, objasnili alergijskim smetnjama. Nakon šestomjesečnih problema, oslabljenog imuniteta, počinje uzimati homeopatske pripravke i stanje mu se izuzetno popravlja. Po naputku liječnika ne jede jaja i ne pije kravlje mlijeko.
Sada je zdrav i ne pije ništa od lijekova. Zanima me Vaše mišljenje o tome da li bi se on trebao cijepiti protiv gripe. S poštovanjem, Ljiljana.

Dr. Darko Richter

25.10.2005. 19:59

Moja je mana da dajem savjete i kada me se ne pita. Najprije, na pitanje: trebao bi se cijepiti, baš kao i svi koji to mogu, iako ne spada u izuzetno rizičnu skupinu. Drugo, gotovo da ne vjerujem u njegovu alergiju na perje, koja je izuzetno rijetka, a potom, to što ne jede jaja i kravlje mlijeko nema nikakve veze s njegovim ozdravljenjem. Međutim, ako je alergičan na jaje, i to tako da dobiva alergijske reakcije nakon uzimanja ili dodira s jajetom, tada se ne bi smio niti cijepiti protiv gripe, jer se virus za vkacinu uzgaja na pilećem embriju pa postoji mali, ali ipak, rizik da reagira na cjepivo.