Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


gripa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dunja2

18.10.2006. 16:30

Postovani doktore Richter,
krajem tjedna cemo cijepiti 14 mjesecnog sina protiv gripe. Da li vec znate sadrzi li ovogodisnje cjepivo protiv gripe thiomersal, ili postoji li vise cjepiva protiv gripe pa da nesto gnjavim pedijatra koje bih radje, a koje ne sadrzi thiomersal? Sve strepim od vaseg odgovora, posto pitanje nije bas konkretno, vjeojatno pusem na hladno a s premalo podataka?
Hvala na strpljenju,
Dunja

Darko Richter, dr. med.

18.10.2006. 18:15

Cjepivo protiv gripe je još jedno od rijetkih u kojem se može naći timerosala. Međutim, i tu se postupno eliminira, tako da će većina dječjih vakcina protiv gripe proizvođača Sanofi-Pasteur (Vaxigrip Pediatric, ima ga kod nas) biti praktički bez tog prezervativa. Ne znam zašto vas brine timerosal i tko vam je utuvio u glavu da je to nešto obavezno štetno. Da ga pojedete pola kile, sigurno biste to osjetili, ima u sebi teški metal (živu). Međutim, više žive pojedete u prekrasnoj i skupoj bijeloj ribi, osobito tzv. friškoj domaćoj ribi, i to u jednom obroku, nego što ga dobijete sa svim vakcinamakoje trebate u životu dobiti i koje su ga do sada sadržavale. Osim što ga se još jedino može pod povećalom tražiti u nekim vakcinama protiv gripe, u svim ostalim uvoznim vakcinama timerosala više nema. Čitajte na adresi: http://www.cdc.gov/flu/about/qa/thimerosal.htm

dunja2

19.10.2006. 09:15

O, divno, puno hvala na odgovoru! U glavu utuvljeno na Rodi, ekstremistice su po mnogim pitanjima (npr. pocele su drukat PROTIV ikakvog cijepljenja uopce, zamislite!?), uzimam sve s rezervom sto tamo procitam, ali ipak, znate kako je, covjek pocne mislit "a di ima dima ima i vatre", nisam doktorica medicine da bih se razumjela u te stvari i tak...evo, da i ja vama pokazem link s kojim su mi to utuvile u glavu. Napominjem da nisam cak niti detaljno citala, ove tablice izgledaju malo scarry, eto. Zato pitam Vas.
hvala jos jednom, srdacan pozdrav
Dunja

http://www.nationalautismassociation.org/thimerosal.php

dunja2

19.10.2006. 09:30

sad vidim da je i u tom clanku koji sam Vam poslala, link
http://www.nationalautismassociation.org/thimerosal.php gdje pise da opce nije opasan thimerosal, a i te famozne "opasne " tablice usporedjuju simptome autizma sa simptomima OTROVANJA živom, a ne ovih mikrogramcica sta su mozda u cjepivu. Evo sama sam sebi prelijepi primjer kako od neznanja i povrsnosti, sa samo malo podbadanja sa strane, nastane panika gdje ne treba.
Do tipkanja
Dunja

Darko Richter, dr. med.

19.10.2006. 11:00

Paracelzo je još u 16. st. rekao: Dosis sola facit venenum - Doza sama čini otrov. Sve može biti otrov,i sve može biti lijek. Ovisi samo u kojoj se dozi i kojoj indikaciji uzima. Ako pojedete 5 kg kulena, mislim da ćete se otrovati. Ako netko misli da se zrači samo na RTG snimanju, nema pojma da 50% svega zračenja u životu primimo iz kozmosa - od kozmičkog zračenja. Pogotovo bih ženama, majkama i rodama savjetovao da malo pogledaju ima li žive, i u kojojkoličini, u njihovim prekrasnim kozmetičkim bojicama i mazalima, pa nek' mi jave zašto ih toga nije strah, a strah ih je deklaracije da ima timerosala u tragovima u nekom cjepivu. Povezivanje timersoala i autizma jest obična glupost, ali, ako nije glupost, onda neka se isti čas zatvore sve kozmetičke firme, sve. Bar na 10 godina, pa da vidimo hoće li se smanjiti autizam. Ako se smanji, najlakše je reći da se niti djeca ne cijepe više protiv gripe, jer u cjepivu možda ima timerosala u tragovima, a u timerosalu ima po koja molekula žive.
Evo vam jednog domaćeg članka s međunarodnim odjekom u kojem je od svih toksina, u ribi najprisutnija baš živa, i, iako još uvijek ne u toksičnim količinama, svakako u puno većim od onoga što zovemo "u tragovima" - koji se nađu u nekim vakcinama protiv gripe:
Toxic metals in freshwater fish from the Zagreb area as indicators of environmental pollution.
Bosnir J, Puntaric D, Skes I, Klaric M, Simic S, Zoric I, Galic R.
Coll Antropol. 2003;27 Suppl 1:31-9.

dunja2

26.10.2006. 09:15

POštovani dr Richter,
kad smo razriješili pitanje žive, imam dalje pitanje.
Da li već znate kakva nam gripa slijedi ove sezone, tzv"uobičajena" ili neka teža? Iz prethodnih odgovora dr. Stojanovića na podforumu "gripa" sam zaključila da on preporuča djecu cijepiti samo ako je na pomolu neka "teža" gripa nego inače. Kakav je Vas stav o tome? Cijepiti ili ne? Inače, bnaš 14 mjesečni sin sada ima neku crijevnu virozu, kao i moj muz i ja (povraćanje, ne cesto 3* dnevno samo, klonulost, bez temperature) pa bi sa cijepljenjem vjerojatno trebalo pričekati do ozdravljenja? Hvala unaprijed, srdačan pozdrav
Dunja

Darko Richter, dr. med.

26.10.2006. 17:15

Kada se donese odluka o cijepljenju protiv gripe, treba se cijepiti stalno. Nikada se ne zna da li će ona biti teža ili llakša, i da li će nas primljeno cjepivo zaštiti baš od gripe te sezone. Zadnjih nekoliko sezona, gripa koja se javljala, baš i nije bila 100% identična sa sojevima iz cjepiva. Zato se treba stalno cijepiti, jer se na taj način stvara izvjesna imunost koja od sezone do sezone pokriva različite sojeve virusa i omogućuje širu imunost, od one baš ciljane u cjepivu te sezone. Ako mislite dati cijepiti dijete, onda to i učinite.