Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MoPaRu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marisol

23.09.2005. 11:45

Štovani dr. Richter,
Molila bih Vas da mi odgovorite da li prema Vašim saznanjima postoji rizik, odnosno veza između autizma i MoPaRu cijepiva, te ako postoji dali se to odnosi i na Priorix.
Također bih molila da mi odgovorite dali se porast dijabetesa kod dijece može dovesti u vezu sa cijepivima.
Unaprijed hvala!

Dr. Darko Richter

23.09.2005. 21:59

Ne postoji nikakva veza, to se išlo dokazivati kada je odnekuda u Americi i Engleskoj krenula anti-vakcinacijska kampanja, i dokazano je. Mogu vam poslati reference, jer sam ih pomno prikupljao, s obzirom da sam očekivao da ta "moda" zapljusne i nas. Inače, "moda" je u zapadnim zemljama jenjala. Baš me zanima što će netko izmisliti kao slijedeće.
Dakle, nema autizma vezanog uz MoPaRu, pa konkretno niti uz Priorix. Na zapadu se i ne cijepi komponentama koje su u našem MoPaRu cjepivu (različiti su sojevi za Mo i Pa, Ru je ista).

kadora

26.10.2005. 08:51

Moje dijete se treba cijepiti - MPR.
Zanim me treba li čekati, s obzirom na sve ove natpise po novinama, ili je Priorix siguran.
Postoje li nekakvi podaci o stupnju rizika cijepiva?

Dr. Darko Richter

26.10.2005. 22:36

Priorix je siguran.
Ovog časa ne savjetujem nikome da se da cijepiti cjepivom MoPaRu Imunološkog zavoda Zagreb. Očito je da postoje temeljite sumnje da izaziva aspetički meningitis, i, dok se to definitivno ne raščisti, nema potrebe riskirati. Hrvatsko pedijatrijsko društvo trebalo bi sutra uputiti jedan poziv ministru da zauzme stav o tom pitanju, a slijedit će i pisma Hrvatskom zavodu zajavno zdravstvo i na druge instance ako treba. Imam također dojam i da su infektolozi, koji dobivaju na liječenje djecu s tim komplikacijama, konačno odlučni da se stvari raščiste.