Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Imunološki zavod


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Serpentes

19.03.2015. 18:45

Poštovani doktore,

zanima me Vaš stav o događanjima za Imunološki zavod, točnije smatrate li da su uvezeni lijekovi i cjepiva lošiji/drugačiji nego naši? Ima li razlike u svojstvu cjepiva?

Lijep pozdrav,

Serpentes

Darko Richter, dr. med.

20.03.2015. 23:25

Moj stav o događanjima oko Imunološkog zavoda bilo bi ulaženje u politiku, čega se ja nimalo ne bojim, ali vi biste trebali postaviti konkretno pitanje, a ne da ja ovdje iznosim svoj esej.
Da li smatram da su uvezeni liekovi icjepiva lošiji/drugačiji nego naši? Drugačiji jesu, a lošiji nisu.
Ima li razlike u svojstvu cjepiva? Vidi gore.
Moram priznati da mi ovakva pitanja nisu sasvim jasna. Ili je provokacija, ili onaj tko ih postavlja umišlja da se može upustiti u korisnu raspravu na temelju polupreciznih pitanja, koja zapravo nisu relevantna.

Serpentes

21.03.2015. 14:00

Samo sam mlada djevojka koju zanimaju razna mišljenja ljudi s tog područja, bila politička ili znanstvena. Mislim da je pitanje bilo jasno, kakva je razlika u svojstvu cjepiva (što točno sadrže strana cjepiva a naša ne, i obrnuto) i kakav je Vaš stav na događaje s Imunološkim?

Tu je više stvar Vaše volje želite li objasniti ili ne.
Lijep pozdrav,

Serpentes

Darko Richter, dr. med.

21.03.2015. 20:25

Pitanje odražava vaše dublje neznanje o problematici o kojoj se raspitujete.
Ne možete preskočiti precizirati koje vas cjepivo zanima, jer, cjepiva, kao i lijekova, ima jako mnogo. Najprije ima različitih cjepiva za različite bolesti, onda ima različitih cjepiva za iste boelsti, pa ima i sličnih cjepiva za iste bolesti.
E sad, koje vas cjepivo zanima?
Moj je stav o sudbini Imunol. zavoda sljedeći: bila bi teška šteta, bilo bi nepotrebno, i bilo bi zločinački da se rasturi jedna takva ustanova i tim, koji, ako i nemaju neku veliku tržišnu vrijednost ovog časa, imaju veliki potencijal, ako ih povede netko tko zna, hoće i može, i kome se u posao neće plesti partije, stranke, gramzivci organizirani u mreže i ostali više i manje poznati ili prikriveni društveni zlikovci. A ako se to (IZ) jednom razbuca, nikada se više neće skupiti na okup.
Ako baš želite, zamišljao sam što bih napravio s nekim novcem dobivenim na nekakvoj lutriji, recimo, da pokupim jack-pot od par desetaka milijuna Eura. Jedna od opcija, osim tradicionalnog osiguranja užih članova obitelji, bila bi i razviditi kupnju IZ-a. Meni je jasno da bi od 300-tinjak zaposlenih možda zadržao samo jedan dio, da bi se trebale rasprodati nekretnine u rezidencijalnoj zoni, i proizvodnju, kontrolu i istraživanje premjestiti na neku jeftiniju i opravdaniju lokaciju. I jasno mi je da bi trebalo tražiti strateškog partnera, a li ne u smislu kojim se u nas time prikriva guranje ruke u džep tog partnera, već strateškog partnera u razvojnom smislu, u smislu otvaranja tržišta kroz poziciju tog partnera na tržištu, uklapanjem u proizvodni portfolio tog partnera, itd. Dakle, inozemnog partnera. A znate što? Tih partnera je bilo krajem 1990.-tih, ali ih je netko uspješno odvratio.
A tržište krvnim derivatima, pa i cjepivima, i antiserumima, zapravo je dosta sigurno i to ulaganje ne bi bilo visoko rizično. Ali, netko i neki nemaju niti o čemu pojma, samo su obuzeti gramzivošću, nemaju vjere, nemaju znanja da se osovi IZ, i u svemu i od svega rade politiku, i upravljaju javnim životom i još gore, financijama, i najgore, tuđim životima u isključivoj destruktivnoj maniri. A kada im nešto onako kažete, da bi trebalo drugačije, onda vam je odgovor s visoka: Ne znaš ti dečko što je to politika.