Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Infanrix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pero

07.02.2008. 19:25

Poštovani,

moje dijete je sa 6 mjeseci života imalo reakciju na infanrix (neutješni plač koji je trajao 3 sata). Njegova pedijatrica radi te reakcije odgađa iduće cjepljenje.
Kakvu reakciju na cijepivo mogu očekivati kada se ponovno cijepi infanrixom?
Da li postoji zamjena za infanrix?
U kakvom je riziku moje dijete ako se ne cijepi navedenim cijepivom?

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 20:35

Može se očekivati ili ništa, ili ista reakcija, i to kako s Infanrixom, tako i s drugim komercijalnim cjepivima koja sadrže DTP komponente. Što se može dogoditi ako se dijete ne cijepi u potpunosti? Dijete može dobiti bolesti protiv kojih se nije cijepilo: mogu vam sa velikom vjerojatnosti prognozirati da će, prije ili poslije, dobiti hripavac (pertusis), da je u riziku dobiti tetanus, ako mu se trefi odgovarajuća rana, a da je najmanje vjerojatna difterija, osim ako ne putuje dalje na istok ili jug. U nastavku bi dijete trebalo cijepiti samo DiTe, a ispustiti Per koji je najčeššći uzrok neutješnog plača.

Pero

07.02.2008. 21:40

Molim Vas pojasnite mi:
"U nastavku bi dijete trebalo cijepiti samo DiTe, a ispustiti Per ..."

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 23:25

U nastavku bi se trebalo cijepiti s DiTe cjepivom, bez komponente Per. Ne znam kako da vam to drugačije pojasnim. Nije riječ o rebusu, već o cijepljenju, s ovim, ili onim cjepivom. Cjepivo DiTe je cjepivo DiTe, a cjepivo DiTePer je cjepvio DiTePer, kao npr Infanrix. To zna i vaša doktorica. Ali, s obzirom da nakon iduće injekcije Infanrixa, ako se na nju odluči, a ne na DiTe, dijete može, i ne mora, dobiti sindrom neutješnog plača. Svakako ima veći rizik da se to ponovi s obzirom da se već jednom desilo, ali, opet velim, i ne mora. Medicina nije matematika.

Pero

08.02.2008. 12:55

Ako sam Vas dobro razumjela imam ovaj izbor: Cijepiti dijete s DT uz veliku vjeojatnost da će prije ili poslije dobiti hripavac ili cijepiti dijete s DTP uz povećani rizik da dobije sindrom neutješnog plača?

Koliko je sindrom neutješnog plača opasan? (Jer ne izgleda lijepo.)

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 14:30

Da još dodam: navodno sindrom perzistentnog plača proizlazi iz lokalne bolnosti na mjestu injekcije. S obzrim da se javlja u roku od nekoliko sati od cijepljenja, ne izgleda kao imunološki posredovana, već čisto traumatska reakcija. U tom smislu, možda bi se moglo pristati na drugu dozu cjepiva, apliciranu na preporučeno mjesto (anterolateralna strana bedra, a ne u guzu), tankom i dugom iglom (a ne debelom, kratkom, ili ubodenom pod kosim kutem), bez aspiracije.

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 14:30

Dobro ste shvatili.
A koliko je opasan sindrom neutješnog plača? Ne znam, no meni nije poznato, da, npr. ta nuspojava predskazuje neke teže nuspojave, kao npr. hipotonično-hiporesponsivnu epizodu ili hiperpireksiju ili konvulzije. Za to nisam čuo. Ali, jesam čuo i čitao da se, nakon, npr. hipotonično-hiporersponsiven epizode, dijete opet cijepi i da često ne ponovi tu nuspojavu. Dakle, može slično biti i s perzistentnim plačem. Međutim, neke druge nuspojave sigurno se jave i drugi puta, ako su se javile prvi puta: npr., velika lokalna oteklina javi se svaki puta kao nakon prev takve nuspojave, pokušate istim cjepivom opet. To znam iz vlastitog iskustva.

Pero

08.02.2008. 17:05

Poštovani doktore,

pretraživanjem interneta naišla sam na Vaš članak "Cijepljenja i cjepiva", pa ću se o toj temi još malo informirati.

Hvala Vam najljepša na odgovorima!

Lijepi pozdrav i ugodan vikend!

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 18:00

Moja zadnja 2 odgovora, od 14:30 h, trebala su doći obrnutim redom; drugi ispred prvoga.