Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


kalendar cijepljenja - razlike izmedu zemalja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

05.03.2013. 17:25

Poštovani,
trenutno živimo u Francuskoj, gdje nam se rodilo i dijete. Zanimalo bi nas Vaše mišljenje o francuskom kalendaru cijepljenja u odnosu na naš konkretan slučaj. Naime, ovdje se djeca ne cijepe protiv ničega u rodilištu. Protiv BCG se ne cijepe uopće, a s 2 mjeseca se cijepe protiv 5 standardnih bolesti, hep B i pneumokoka. Potom slijedi opet cjepivo protiv 5 bolesti s 3 mjeseca te opet s 4 mjeseca protiv 5 bolesti, hep B i pneumokok.Onda slijedi 3.doza protiv pneumokoka s 12 mjeseci te protiv 5 bolesti i hep B s 16-18 mjeseci. Peotiv meningokoka c se cijepe jednom dozom u razdoblju 12-24 mjeseca starosti.

Nas slucaj je sljedeci. S obzirom da smo relativno cesto u Hrvatskoj, s 18 dana starosti smo na nas zahtjev cijepili dijete protiv BCG-a i 1. dozom Engerixa B. S 55 dana starosti smo ga cijepili Infanrixom Hexa i Prevenarom 13, a 60 dana kasnije smo ga cijepili Infanrixom Quinta (proizvodac GSK, pretpostavljam da se radi o istom cjepivu kao u RH ali pod drugim nazivom). S obzirom da bismo mi zeljeli da dijete dobije ranije cjepivo protiv Hep B nego sto je to predvideno u Fr, ovdasnji pedijatar nam sada preporuca da 30 dana nakon ove zadnje doze cjepiva djetetu damo Infanrix Quinta, a 30 dana nakon toga Engerix B. Takoder smatra da je predugo cekati 2 i pol mjeseca i djetetu dati Infanrix Hexa.

Sto Vi mislite o tome i sto biste nam preporucili? Je li bolje trecu dozu Infanrix Quinta/Hexa dati mjesec dana nakon druge ili je bolje dati ju nakon 2 mjeseca, kao sto su preporuke u Hrvatskoj? Ili bi bilo oportuno pricekati dva i pol mjeseca (pet mjeseci nakon druge doze protiv Hep B) i dati djetetu Infanrix Hexa?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

05.03.2013. 18:10

Ja bih mu dao Infanrix Hexa, i to može dobiti već 30 dana od zadnjeg cijepljenja, a može i 60. Nije ni kasno, ni rano.

06.03.2013. 10:00

Hvala na odgovoru. Kakav je imunološki odgovor protiv Hep B ako bi primio Infanrix Hexa, s obzirom da, ako primi cjepivo svega 30 dana nakon druge doze Infanrixa, tada bi od druge doze protiv Hep B prošlo samo 3 mjeseca, odnosno 4 mjeseca ako primi cjepivo 60 dana nakon druge doze Infanrixa?
Bi li se bolji odgovor postigao ako se cijepi kasnije od toga, s obzirom da je preporuka GSK da od druge do treće doze cjepiva protiv Hep B prođe barem 5 mjeseci?

Darko Richter, dr. med.

06.03.2013. 22:50

Ne mogu ja pratiti vaše dane i datume, i vaše Infanrixe.
Cijepljenje protiv hepatitisa B je uobičajeno po sheni 0,1,6, a može ići i 0,1,4 mj.