Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Konzervansi u cjepivu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lasica

01.06.2013. 22:25

Poštovani, pregledom materijala o cjepivima naišla sam na podatak da je (primjerice cjepivo za hepatitis b) u sastojcima naveden i thimerosal , 2-phenoxyethanol,Aluminium_hydroxide....pretraživanjem nuspojava naišla sam da su većina od navedenih konzervansa zabranjeni u SAD-u ili pak imaju nekakve prilično loše i sumnjive nuspojave.Zašto se to uopće stavlja u cjepivo,zar nema neki drugi normalni i neštetni konzervans (ako ga već mora biti) ,te da li u RH ili igdje u EU postoji cjepivo bez tih sastojaka i gdje? Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

02.06.2013. 19:35

Većina cjepiva je bez konzervansa, ili su prisutni u tragovima tako da su nemjerljivi u smislu preciznosti (tj., da se pouzdano može kazati koliko je sitna ta koncentracija).
U Americi je isti Engerix kao i kod nas. Nije istina da su tamo zabranjeni konzervansi. Kod njih ne prolaze cjepiva s kompleksnim lipidnim adjuvansima, i to je cijela razlika. Ali, i oni se pitaju zašto na tome inzistiraju. Kako bilo, nešto ste krivo pospojili. Tiomersal jest konzervans, ali onaj aluminijski psoj je vjerojatno adjuvans, i tog ima u svim cjepvima za difteriju i tetanus, i u još nekim drugim komponentama, svugdje u svijetu, a osobito u Americi.