Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MMR i upalna reumatska oboljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mishie

21.09.2012. 15:35

Poštovani doktore,

Imam djevojčicu od 18 mjeseci koja još uvijek nije cijepljena MMR cjepivom. Naime, kada je napunila godinu dana u našem DZ nekoliko mjeseci nije bilo cjepiva (živim u BiH). Kad su ga napokon dobili, tada je djevojčica imala neke alergije i osipe po čitavom tijelu koji su se javljali cijelo ljeto (pedijatrica kaže od sunca i vrućine) i tako smo stalno odgađali cijepljenje. Uporedo s tim, ja sam se razboljela i dijagnosticiran mi je početni evolutivni reumatoidni artritis sa erozivnim promjenama na zglobovima šaka. Na terapiji sam metotrexatom jedan put nedeljno evo već treći mjesec. Naznake te bolesti sam imala i neposredno prije trudnoće jer mi je uveliko bio povišen i RF i SE. Istražujući bolest koja me spopala a istovremeno informišući se o nuspojavama cjepiva, gdje sam kao jednu od mogućih nuspojava MMR cjepiva našla da može da izazove ili bude okidač za RA, u strašnoj sam dilemi da li da ćerkicu cijepim istom obzirom na genetske predispozicije?! Moja majka takođe boluje od RA od svoje 50-te godine a ja sam ga dobila s 29.

Pitanje: Da ste na mom mjestu da li biste cijepili dijete MMR-om i koliko zaista MMR cjepivo može da bude okidač za RA?

S poštovanjem

Darko Richter, dr. med.

22.09.2012. 15:05

Dobro ste iznijeli problem, dilema je jasna.
Mogu vam, međutim, isto tako jasno odgovoriti: tu vezu, seropozitivnog reumatoidnog artritisa i cijepljenja protiv MMR nitko nije dolazao.
E sada, postoje i konicidencije svega i svačega, tako da vam nikakvu 100% garanciju nitko ne može dati.
Zna se i to, da s vremenom, tj. s odgađanjem cijepljenja MMR-om, osobito ako se odgodi do u odraslu dob, ima veća šansa razvoja artritisa kao PROLAZNE komplikacije tog cjepiva (povezuje se s rubellom u cjepivu), a mislim da je u jedne žene jednom nastao i "kronični artritis" (ma što god da taj izraz "kronični artritis" značio - jer to nije jako specifična dijagnoza, i ne mora imati veze s reumatoidnim artritisom).
I još nešto: nema racionalnog opravdanja za povezivanje cijepljenja MMR sada i nekakvog reumatoidnog artritisa ili dijabetesa ili multiple skleroze sa 30 ili 40 godina. To ne samo da je neracionalno, već je obična ludost, koja se, međutim, tu i tamo ipak čuje.
I na kraju: nikada nisam čuo, pročitao ili vidio da je netko, tko je prebolio prirodne ospice ili mumps, dobio kasnije reumatoidni artritis češće ili jače, nego oni koji nisu preboljeli te bolesti. To u udžbenicima ne piše, a sigurno bi pisalo da je to bio slučaj, jer piše za bezbroj drugih komplikacija, u prvom redu subaktuni sklerozirajući panencealitis koji je bio teška posljedica prirodnih ospica. A cjepvo MMR sastoji se od istih virusa, samo su atenuirani, nema adjuvansa, itd. I nema subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa.
Na kraju: da je dijete moje vlastito, ja bih ga, sa ovim što znam, cijepio.
A i cijepio sam ih, s time da i ja, i moja žena, još uvijek možemo dobiti reumatoidni artritis, a siguno ćemo dobiti još barem nekoliko gadnijih bolesti dok smo živi, i baš odn neke možda čak i umrijeti. E sada bi bilo dobro upitati se: da li te naše bolesti, koje ćemo (možda) imati, predstavljalju riziko faktor za našu djecu i njihova cjepiva, koja su primili, dok se u nama bolesti još nisu pokazale?