Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Molim savjet-nastavak cijepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gonzo23

16.01.2007. 10:40

Poštovani,
moje mlađe dijete smo cijepili s kombiniranim 5u1 cjepivom. Odmah nakon cijepljenja počela je jako kašljati. Imala je i temperaturu ali to je prošlo za jedan dan. Kašalj je bio zbilja intenzivan (po cijele noći) i trajao je čak puna dva mjeseca. Naša pedijatrica nije smatrala da je kašalj povezan s cjepivom. Desetak dana nakon toga u brisu nosa izolirana je streptococcus pneumoniae. Doc je prepisala Amoxil na što je dijete dobilo urtikariju koja se povukla nakon terapije Fenistil kapi. Išli smo na testiranje da se utvrdi da li je alergična na penicilin, ali Doc je nalaze očitala kao "tu se ne vidi alergiju na penicilin".
Sad nakon nekoliko mjeseci bi trebali nastaviti s cijepljenjem. Iskreno, malo me strah jer ne znam da li nastaviti cijepljenje s 5u1 cjepivom i riskirati opet teški kašalj ili se vratiti na "klasično" pojedinačno cijepljenje i na koji način.
Također, sestra nam je rekla u zadnjem razgovoru da nam prva doza cjepiva 5u1 više ne vrijedi i da moramo sve ispočetka.
Molim savjet.
Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

16.01.2007. 14:15

Kašalj odmah nakon cijepljenja nema nikakve veze s tim cijepljenjem. Prva doza "5 u 1" vrijedi vam i sada. Ako je imao urtikariju povezivu s uzimanjem Amoxila, nema toga nalaza koji bi vam garantirao da se neće ponoviti. Samo ako je nalaz pozitivan, možete računati da će se reakcija opet ponoviti (s velikom vjerojatnosti, ništa nije 100%). Dakle, nakon negativnog nalaza ispitivanje senzitizacije na Amoxil, potrebno je učiniti provokacijski pokus, tj. dati mu da proba, i gledati. To se radi u bolničkim uvjetima.

Gonzo23

16.01.2007. 15:05

na osnovu čega zaključujete da kašalj nema veze s cijepljenjem?

Darko Richter, dr. med.

16.01.2007. 21:30

Na osnovu znanja.