Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MoPaRu cjepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vlatka

16.05.2006. 12:28

Poštovani,

moja djevojčica ima 15 mjeseci i prema preporuci pedijatrice vrijeme je za cijepljenje MoPaRu. Osobno ne želim cjepljenje sa cjepivom Imunološkog zavoda ali izgleda da nemam alternativu. Naime, u ljekarnama u Zagrebu (zvala sam ih redom) nema Priorixa a u GalaxoSmith mi se kunu da će u jesen Ministarstvo odobriti novu pošiljku Priorixa no ne mogu mi garantirati. Pedijatrica ne želi cjepiti Priorixom koji nema famoznu markicu.
Što da činim? Imate li informaciju što se događa sa cjepivom Imunološkog zavoda?
Najljepša hvala na brzom odgovoru.

Dr. Darko Richter

16.05.2006. 13:38

Imate mogućnost cijepiti se cjepivom Imunol. zavoda, koje je efikasno i zaštitno, ali ima visoku stopu postvakcinalnog parotitis meningitisa (prema podatcima kolega sa Zarazne klinike, oko 1 na 3-4000 doza), ili, na privatni recept uzeti cjepivo preko marketinga za lijekove ili sam otići po njega u Sloveniju ili Austriju, i dati se cijepiti ovdje, od nekoga tko je to spreman učiniti, a taj bih mogao biti ja. Inače, možete otići u Sloveniju i Austriju, i tamo zatražiti pregled i cijepljenje kod nekog privatnog pedijatra, za svoje novce. Ako znaju svoj posao, liječnici će protiv urednog plaćanja učiniti sve po zakonu umijeća, a u Europi, taj zakon umijeća ili lex artis, nije ispod, nego iznad, nekih pravnih formalizama.

Vlatka

16.05.2006. 15:10

Poštovani Dr. Richter,

najljepše hvala na savjetu. Molim Vas kako mogu doći u kontakt s Vama radi cjepljenja?

Hvala.

Dr. Darko Richter

16.05.2006. 20:16

Dječja bolnica 'Srebrnjak', Srebrnjak 100, 10000 Zagreb. Tel. 2430-783, tražiti na centrali da vas spoje sa mnom.

Vlatka

17.05.2006. 11:20

Poštovani Dr. Richter,

hvala na svemu. Nakon Vašeg odgovora pronašla sam privatnog pedijatra koji ima Priorix (s markicom) i voljan je cijepiti moju djevojčicu, tako da se nadam da Vas neću morati kontaktirati. Držim fige da cjepljenje protekne bez posljedica. Još jedanput puno hvala.

Srdačan pozdrav,

Vlatka

Dr. Darko Richter

17.05.2006. 13:28

Zašto bi držali fige? Pa ne radi se o putu na Mjesec i natrag. Ne shvaćam oko čega ste stalno anksiozni.

Vlatka

18.05.2006. 12:03

Poštovani Dr. Richter,

srećom ne radi se o anksioznosti već o zdravoj roditeljskoj zabrinutosti. Djevojčica je dobila cjepivo i to je najvažnije.
Puno Vam hvala na pomoći.

Srdačan pozdrav,

Vlatka

Dr. Darko Richter

18.05.2006. 13:13

Dobro. Komplikacije, iako rijetke, mogu se dogoditi tijekom prvih 6 tjedana. Kod cijepljenja se skoro nikada ne događaju nuspojave baš u času injekcije, već satima do tjednima potom. Ali, hoću vam reći, vi brinete na neki svoj način, koji nema veze sa stvarnošću, a ako hoćete realno btinuti, onda se brinite daljnjih 6 tjedana. Ipak, mislim da ne trebate uopće brinuti, zato postoji zdravstvena služba, a vaše je, ne da brinete, već da uočite i dođete. Ako ikada ičega bude.

Danica80

13.12.2008. 16:15

Molim Vas za odgovor: Moj sin je rodjen u 37 nedjelji trudnoce, TM 2.200 kg, duzina 47 cm i opseg glave 32 cm. Receno mi je da je dijete malo za tu dob trudnoce, te da je razlog tome najvjerojatnije manjak plodove vode, ali je ipak uradjen TORCH, nalaz u redu.
Radjen je snimak CNS-a tada neposredno po rodjenju, kao i mjesec dana kasnije kada je zbog produzene zutice hemoglobin pao na 90 pa je primao transfuziju konc. eritrocita, i receno je da je snimak u redu.
Brine me opseg njegove glave koji je sada (dijete je staro 16 mjeseci) 51cm, a sa 12 mjeseci opseg je bio 48 cm, a nedavno sam naisla na clanak na netu da je normalno uvecanje do 12 cm do godine dana. Je li moguce da je glava veca a da to nije patoloski, jer je dijete sasvim normalno i zdravo, a sto se tice psihomotornog razvoja cak i prednjaci u odnosu na svoje vrsnjake. Napominjem i da moj muz ima veliku glavu.
Unaprijed hvala

Danica

Darko Richter, dr. med.

13.12.2008. 20:40

Opseg glave od 51 cm, sada kada ima 16 mj. a nakon što je na porodu bio 32, definitivnoje razlog za otići do neuropedijatra i eventualno neurokirurga. Rodio se s opsegom glave nešto manjim, no u skladu s ukupnom veličinom, a sada je iznad normale za tu dob (dakle, opseg glave bio je ispod 5. cnetila, a za 16 mj. narasla je iznad 95. centila).

mama.vlatka

22.01.2016. 16:00

Poštovani,

Dijete mi je sa napunjenih godinu dana primilo MoPaRu cjepivo. Nekih 7-10 dana nakon primljenog cjepiva je dibilo blagu temperaturu i primjetila sam promjenu u ponašanju. Bio je nekako potišten i odsutan. Inaće je vrlo veseo, razigran, radoznao i spremna na interakciju. Ide na engleski, epo, plivanje, sportsku igraonicu itd. To stanje je trajalo desetak dana i u tom razdoblju nije bio raspoložen za ništa. Nije se čak ni odazovao kada bi ga zvali. Doktor mi je rekao da se ne brinem i da pričekam, zato nisam išal na nikakve pretrage. Dijete mi sada ima dvije godine i jučer je primilo drugo cjepivo (protiv tetanusa itd). Dobio je temperaturu (37,7) i cijeli dan spava.
Zaniam em obzirom na rekaciju sa godinu dana, smije li primiti drugu dozu MoPaRu cjepiva kada za to dođe vrijeme i postoji li neka alternativa?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.01.2016. 19:55

Jedina alertnativa je da ne primi cjepivo. Međutim, iskustvo mi šapće da u tih deset dana djetetove indisponiranosti, niste niti jednom otišli doktoru? Jesu li moje sumnje točne? Ako jesu, ne vidim razloga da se izbjegne docjepljivanje MPR.

mama.vlatka

24.01.2016. 12:30

Tocno, nisam otisla lijecniku. Zvala sam ga dva puta i oba puta je rekao da ne dolazimo da jos malo pricekamo. U meduvremenu mu je postalo bolje pa nismo isli. Postoji li neko drugo cjepivo da primi umjesto moparu? I sto ako ipak ne primi drugu dozu? Koje su posljedice?

Darko Richter, dr. med.

24.01.2016. 22:10

Bez obzira tko je odgovoran za to da dijete u toj fazi "indisponiranosti" nije vidio liječnik, ovo je scenarij koji se uvijek nanovo ponavlja: nakon nekakvog cijepljenaj s djetetom se dogodilo nešto što je vidjela samo jedna osoba, obično mama, a za to nema stručnog svjedoka, ili stručne potvrde. I onda se od tob iskaza napravi problem i stvori kontraindikacija i problem se vuče godinama.
Drugog cjepiva nema, postoji samo MMR (MPR), s raznim tvorničkim imenima od kojih u nas kurziraju Priorix i MMRVaxPro.
Ako je dijete već primilo jednu dozu MMR, to je već dobro, ali bilo bi bolje da primi i drugu. Posljedice nepotpunog cijepljenja est zaštita od uključenih bolesti, niža od optimalne. Nikada nije 100%, ali je uvijek >90-95%, uz obje primljene doze. Ako ne primi drugu dozu može oboljeti brže i lakše u slučaju da bude eksponiran zarazi. A te dječje zarazne bolesti su to teže, što je dob obilijevanja viša, odnosno komplikacije su učestalije i ozbiljnije (kod parotitisa ili mumpsa to je orhitis i sterilnost muškarca, a kdo rubele to je rubeolarna embriopatija čeda trudncie koja dobije rubelu). Morbili u odrasloj dobi mogu biti jako ozbiljna bolest.