Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MoPaRu vrs. Priorix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alex

28.10.2005. 22:30

Imam curicu u dobi od 2.5 godine. Do sada je primila sva cjepiva iz obaveznog programa (išli smo na 5u1) osim MoPaRu. Najprije smo čekali 18 mj, onda su krenule viroze, pa docjepljivanje 5u1, pa nije bilo Priorixa... I tako smo mi dočekali Priorix i taman se spremamo na cjepljenje, kada su krenuli natpisi o aseptičnom meningitisu. Molim Vas imate li podatak da li su svi slučajevi meningitisa povezani sa cjepivom našeg Imunološkog zavoda ili su neka djeca cjepljena i Priorixom? Može li se to znati sa sigurnošću s obzirom na priče da pedijatri cijepe Priorixom, a upišu da su cijepili MoPaRu-om? Što je sa cerebralnom ataksijom povezanom sa uvoznim cjepivom koju spominje ministar Ljubičić? Da li je to uvozno cjepivo Priorix?
Oprostite na opširnosti, ali stvarno sam u strahu, ispada da roditelj bira da li će dijete dobiti meningitis ili ataksiju. Naša pedijatrica daje nama na izbor, mada je ona više za cjepivo Imunološkog zavoda, uz napomenu da je u 30 godina rada imala samo 3 slučaja meningitisa. Vjerovatno Vam je dosta odgovarati stalno na slična pitanja, ali razumite zabrinutu mamu.

Dr. Darko Richter

28.10.2005. 23:11

Kada se u zadnje vrijeme u nas govori o postvakcinalnim aseptičkim meningitisima, podrazumijeva se da su svi točno identificirani kulturom i PCR metodom, kao vakcinalni soj iz MoPaRu cjepiva Imunološkog zavoda d.d. Zagreb. Tako da nema nikakve veze što je točno u karton upisano, iako nije baš u redu da se radi jedno, a upisuje drugo. Inače, sumnjam da se tako radi baš zbog pritiska epidemiologa i ministarstva da se cijepi domaćim cjepivom, iako je, prema sadašnjem utisku, opterećeno nešto većim brojem komplikacija u smislu aseptičkog meningitisa. Nijedan slučaj nije povezan s Priorixom, niti mi je poznato da je do sada u svijetu registriran iole značajni broj te komplikacije uz vakcinalni soj mumpsa koji se nalazi u Priroixu. Što se tiče cerebelitisa ili cerebelarne ataksije, ili poremećaja hoda koji se interpretira kao ataksija, kao postkvakcinalne komplikacije, ona se može javiti, iako vrlo rijetko, tj. u manje od 1:100.000 doza praktički bilo kojeg MoPaRu cjepiva, a zabilježena je i s cjepivom Imunol. zavoda d.d. Zagreb (podaci od kolega iz Klinike za infektivne bolesti). Istodobno mi nije poznato da je zabilježen slučaj cerebelitisa uz Priorix. Imate pravo kada primjećujete da vas se stavlja u položaj da kao riditelji birate između aseptičkog meningitisa i cerebelitisa. Ja bih se danas sigurno odlučio za Priorix, jer do sada niti u nas, niti u svijetu nije zabilježen aseptički meningitis, a niti cerebelitis, iako to ne zunači da se oni nikada tijekom njegove široke uporabe neće možda javiti. Za sada nisu.

Alex

04.11.2005. 00:13

Puno hvala na brzom i opširnom odgovoru. Sutra planiramo na cijepljenje, naravno Priorixom. Možete li mi reći kakve reakcije mogu očekivati? Do koliko se smatraju rane reakcije, 24h, 48h? Koje su sve rane reakcije? Do kada se mogu pojaviti kasne reakcije? Što sve spada u njih? Da li je istina da dijete i 28 dana nakon cijepljenja može dobiti postvakcinalni parotitis?
Oprostite što Vas gnjavim, ali je moja kći na svako cjepivo, osim BCG reagirala, razdražljivošću, povišenom temperaturom, poremećajem spavanja. Nakon prvog cjepljenja protiv hemofilusa 3 sata je neutješno plakala, smirilo se tek na paracetamol, tak kasnije mi je rečeno da reakcija na to cjepivo može biti neutješni plač. Sada bi se htjela na vrijeme pripremiti da znam što sve mogu očekivati. Znam da bi sva ta pitanja trebala postaviti našoj pedijatrici, ali kada vidim 20 djece u čekaoni odustanem.
Unaprijed puno, puno hvala

Dr. Darko Richter

04.11.2005. 09:33

Sindroma neutješnog plača nakon MPR cijepljenja nema. U rane reakcije spadaju razdražljivost, bolnost i otok na mjestu injekcije nakon 6-24 h, temperatura unutar 48 h. Osip, povezan s vakcinalnim sojem morbila u cjepivu najčešće se javi oko 12. dana, a postvakcinalni parotitis i aseptički meningitis oko 3 tjedna po cijepljenju. Ove potonje nuspojave nisu mi poznate uz cjepivo Priorix. Kadikad, unutar 2-3 tjedna može se javiti prolazna trombocitopenija (pad krvnih pločica), povezan sa sojem rubele (crvenke, crljenca) u cjepivu.

Tinna

02.09.2007. 03:15

poštovani,

s napunjene 2 godine cijepili smo dijete prvo sa Infanrixom (reakcija u vidu otoka i crvenila te kvržice veličine graška, koja se nije povukla u potpunosti više od 2,5 mjeseca).
Nakon 2,5 mjeseca od Infanrixa, na mišljenje pedijatrice da je sve u redu cijepili smo i sa Priorixom. Treći dan od cijepljena javila se temperatura 38, trajala 2 dana, 13 dan se javila opet temperatura uz malaksalost, mjestimični osip uz lagano primjetno crvenilo, te smrdljivi zeleni proljev.

Da li je vjerojatno da su to reakcije na Priorix, da li je povećana vjerojatnost reakcija kod eventualnog ponovnog cijepljenja ?

zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

02.09.2007. 12:00

Najprije "kvržica" od Infanrixa - mislim da ne bi imala veze sa cjepivom kao takvim, već s ubodom, kasnije možda nekomdodatnom traumom ili trljanjem tog mjesta, no, po mojem iskustvu, to na kraju prođe, potpuno i bez zantnijeg traga.
Što se tiče temperature nakon Priroixa 3. te 13 dana, a u drugom slučaju još praćene osipom i temperaturom, nisam u stanju pogoditi o čemuje riječ. Na skali od "sigurne", "vjerojatne" ili "moguće" nuspojave na cjepivo, najviše što vam mogu reći jest da se radi o "mogućoj" nuspojavi, ali onda i opet ne bih znao reći da li je to bila ona prva, druga ili obje. Dakle, ne mogu isključiti da to nisu bile nuspojave na cijepljenje MMR, iako mi, i u prvom , i u drugom slučaju te temperature izgledaju kao interkurentni infekti. Prvi puta, jer, temperatura obično nastupi unutar 48 h, a ne nakon 48 h, a drugi puta, jer je dijete imalo proljev, a to nema puno veze s MMR cjepivom. Osobno bih vaše diejte i po drugi puta (je sa 6-7 g.) cijepio na isti način.