Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


općenito o cjepivima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

wtf

16.10.2005. 23:14

Imam nekoliko pitanja:
1.Kako biti siguran (i u kojem postotku) da cjepiva ne pogoduju razvoju bolesti u kasnijem životu (za 20 god,recimo)?
2.Koji su razlozi da pedijatar ne savjetuje cijepljenje?
3.Ako je jedan od roditelja imao burne rakcije na cijepljenje i imao oslabljen imunitet nakon cijepljenja,da li bi i takvo dijete cijepili?
4.Zašto mnogi stručnjaci osuđuju cijepljnje i tvrde da imaju dokaze,a jedan od argumenata je i pohlepa velikih korporacija?Kome vjerovati?
5.Zašto se cijepi protiv (primjer) dječje paralize (koja je kod nas 100% iskorijenjena-podaci hzzo-a),a ne cijepi se protiv meningokokne sepse koja je samo prošle godine usmrtila više djece?Ako se plan radi po potrebi ,onda postoje propusti.
6.Zašto pedijatri roditeljima kod upozoravanja na moguće posljedice cijepljenja ne spominju da cijepiva sadrže opasne tvari kao što su živa,formaldehid (poznati kancerogen)...i zašto se uopće cijepe mala djeca koja ne proizvode žuć (koja je potrebna za eliminiranje žive iz organizma)?
Samo da spomenem.Na jednoj stranici vezano uz pedijatriju pisao je podatak da čak 80% majki smatra da ne sudjeluje dovoljno u odluci (zapravo uopće ne smije sudjelovati) i da nije dovoljno informirana o cijepljenju.

Dr. Darko Richter

17.10.2005. 00:09

1. Kako biti siguran, to je pitanje za cijeli život i za sve situacije u životu, a ne samo cijepljenje. Dobro cijepljenje NE pogoduje kasnijem razvoju bolesti.
2. Prvo, pedijatar ne samo da savjetuje, već provodi obvezatne cijepljenja. Ono što pitate vjerojatno se odnosi na neobvezatna cjepiva: ili ne zna, ili, zna, ali zaboravi, ili procjenjuje da ga nećete poslušati, ili procjenjuje da ćete mu stvarati probleme oko refundiranja novca za cijepljenja koja ne pokriva HZZO, ili mogućih manjih ili rijetko većih komplikacija koje nosi svaka korisna medicinska intervencija, itd. Za neobvezatna cijepljenja, obično inicijativa dolazi od pacijenta, vani i kod nas, to je uobičajeno.
3. Naravno da bih, uz uvjet da dijete nema imunodeficijenciju. Reakcije roditelja nemaju nikakve veze s cijepljenjem djeteta.
4. Cijepljenje osuđuju ponajprije mnogi nestručnjaci, a vrlo malo stručnjaka i to sasvim sigurno, ako nešto kritiziraju, to sigurno nije cijepljenje općenito, već pojedina cijepljenja. To je već pitanje indikacija i rasprave o indikacijama, ili cost/benefitu svakog cijepljenja. Meni su, npr. vrlo sumnjivi upravo oni koji histerično oponiraju pušenju, ili cijepljenju, ili bilo čemu, jer mi se čini da baš oni iz toga žele od nekih korporacija izvući materijalnu korist, a ne obrnuto. Farmaceutske korporacije su jedine koje prave cjepiva i razvijaju nova ili poboljšavaju stara cjepiva, i nitko drugi, pa, ako ih treba uništiti, samo naprijed. Ja nisam u kroporaciji, ali još uvijek mogu razlikovati što je dobro a što ne.
5. Mislim da nemate pojma o problematici o kojoj tako suvereno raspravljate. Dječja paraliza nije iskorijenjena nigdje u svijetu, a u razvijenim zemljama ne pojavljuje se samo radi redovitog i sveobuhvatnog cijepljenja. A ako imate nešto protiv korporacija, onda mi odgovorite tko će to napraviti cjepivo protiv meningokokne sepse, koje ovog časa još uvijek ne pokriva sve uzročnike, niti zaštićuje one koji su najugroženiji, tj. mlađe od 2 godine.
6. Neka su cijepljenja obvezatna, a oni koji ih propisuju (NE PEDIJATRI) propisuju i cjepiva kojima se djeca cijepe, pa pitajte njih (epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čije programe cijepljenje potpisuje svake godine ministar zdravstva). Ono o žuči nema veze, jer ne znam niti za jedno živo dijete bilo koje dobi koje ne proizvodi žuč. Istina je da u cjepivima, baš kao i u pekmezu, ili paniranim pilećim medaljonima ima tvari koje se dodaju kao konzervans, ili zaostaju u tragovima od ranijih faza proizvodnog postupka, ali su to mirko- ili nanogramske količine i nemaju praktičnih nuspojava za dječji organizam, a omogućuju sterilnost i stabilnost cjepiva. Bez njih, nema niti cjepiva, to vam je tako. Stvar je napretka tehnologije proizvodnje da se malo po malo svi dodaci reduciraju ili izbacuju, i to se gogađa s raznim dosadašnjim sastojcima u cjepivima, npr. tiomersalom, albuminom, itd. Ja sam svojedobno cijepljen cjepivima koje bih danas za svoju djecu smatrao lošim, ali nisam obolio niti od jedne bolesti protiv koje sam cijepljen, a obolio sam od svih od kojih kao dijete nisam mogao biti cijepljen, jer ih nije bilo, a već su 40 godina obvezatna (osipce, mumps, vodene kozice). Što se tiče sudjelovana roditelja u odlučivanju o cijepljenju svoje djece, oni uvijek imaju pravo odbiti medicinsku intervenciju ili zatražiti alternativnu, ako je ima, i ako to izravno ne ugrožava njihovo dijete. U tom smilsu nema se tko šta žaliti. A da li će laik ikada razumjeti cijepljenje, ili medicinu, odgovor je - ne. Nikada neće razumjeti medicinu i dokle se javnosti bude punila glava da "mora biti informirana", ona će informaciju, tražiti, dobivat će je, i opet neće biti zadovoljna. A zašto? Zato, jer kada bi bilo tko iz opće javnosti to zadovoljavajuće razumijevao, onda bi on bio doktor. A ne možemo svi biti doktori. Evo, ja bih se danas, sa svojim životnim iskustvom, a i znanjem, rado mijenjao s nekim inženjerom, npr. građevinarstva, tj. rado bih mu nepovratno dao svoje medicinsko znanje i iskustvo, u zamjenu za njegovo, makar mislim da bih se dosta namučio da dođem do osobe s kojom bih to mogao ravnopravno zamijeniti. Ipak, to bih učinio, jer mi se čini da bih u životu s istom mukom il količinom znanja, daleko bolje materijalno prošao kao neki građevinar, pravnik, ili sl., da ne kažem političar, a vjerojatno me ne bi masirali blaćenjem o korumpiranosti struke, neinformiranošću o onome što je meni kao stručnjaku pridržano znati, a ne bilo kakvom javnom laiku, itd., itd.

wtf

17.10.2005. 13:59

Pišem vam kao laik s nepotvrđenim informacijama,a ni jedan roditelj ne želi,pogotovo kad se radi o njegovom djetetu,da se osoba od povjerenja,doktor/pedijatar, postavi kao vi.Vjerujte,ima nas puno s takvim pitanjima.
1.OK,kako znati dal je dijete DOBRO cijepljeno ili to saznamo tek nakon cijepljenja kad je šteta već učinjena?
2.Pitam za obavezna cijepljenja,u kojim specifičnim situacijama doktor ne savjetuje cijepljenje?
4.Ako vas zanima tema,na internetu možete pronaći svakakvih informacija s potpisom doktora(više njih) koji osuđuju ,svaki, pojedino cjepivo.Na žalost , na kraju ispada da ni jedno nije sigurno.
5.Malo je roditelja sa znanjem medicine i poznavanjem problematike,ali svi gledamo vijesti.Mislim da je u pitanju bila spomenuta situacija kod nas,a ne vani.Po vašoj logici ,mi u Hrvatskoj bi se trebali cijepiti protiv SVIH bolesti iz Afrike(primjer) ,a ne samo dječje paralize.
6. Da,ali djeca ne jedu pekmez.Barem ne ona sasvim mala koja se cijepe 11x do navršene god. života.Jedno je pojesti i probaviti,a drugo ostaviti pod kožom gdje se ne može riješiti tog "otrova".Po mojem mišljenju.
Nisu svi roditelji isti,neki su sposobni razumijeti medicinu bez diplome.Ima ih sve više.Sve ovisi o spremnosti i mogućnostima doktora da to objasne laičkim jezikom,a i to se može.
U kojim onda cijepivima nema tih opasnih tvari?
Na kraju mali apsurd,cijepimo djecu sa kancerogenim tvarima,teškim metalima i stanicama ljudskih fetusa,majmuna,pasa...ali moramo paziti da ne jedu sol,bjeljanjak,kravlje mlijeko...
Ne pokušavam se pravit stručnjakom i ne napadam vas osobno kao ni čitavu medicinsku struku,samo tražim odgovore.Nemojte to shvatit osobno.Razumljivo je da su roditelji zbunjeni kad na svakom koraku dobivaju oprečne informacije i svjedokom su "svakodnevnih" oprečnih znanstvenih studija.Ipak je teže biti roditelj nego doktor,jer za ovo prvo nema nikakve škole.

Dr. Darko Richter

17.10.2005. 22:25

1. Jedini način da se to dozna, jest taj da dijete na oboli, iako je sigurno bilo izloženo zarazi; na drugom mjestu jest uzimanje krvi i utvrđivanje ima li pobuđenu imunost na klicuprotiv koje je cijepljeno, no to nijeu svim slučajevima 100% dokaz da je zaštita u stvarnom životu potpuna.
2. Niste jasni, da li mislite na to da vam liječnik izričito ne savjetuje cijepljenje, zbog npr. neke kontraindikacije, ili na propust liječnika koji kao zaboravi na obvezatno cijepljenje?
4. Broj 3 ste preskočili. Sada mi dajte mi ta imena i te linkove.
5. Zar mislite dami nemamo baš nikakve veze s Afrikom. Što msilite, odakle 100-njak slučajeva SIDA-e u Hrvatskoj? A da se pojavi toliko slučajeva poliomijelitisa, također iz Afrike, ili npr. Albanije, digla bi se urnebesna panika, i s pravom. Zato se cijepimo i kada naizgled te bolesti nema, a nema je, baš zato jer se cijepimo. Za razliku od SIDA-e, kod koje nema cjepiva, pa evo vam je, a sigunro nije autohtona u našim geografskim širinama i dužinama.
6. Mislim da vam na većinu opaski iz ove točke jednostavno ne znam laički odgovoriti, pa se bojim da me ne biste razumjeli. Ipak, osvrnut ću se na ono da se medicina može razumjeti bez diplome. Sve je moguće, pa i to, ali je važno da taj sveznadar bez muke zna koje su mu granice u tom razumijevanju, a baš je u tome spor. Dakle, ne da uopće ne može ništa razumjeti, već do koje granice ide ta mogućnost bez diplome, a gdje počinje ono što je ključno: prihvaćanje činjenica s povjerenjem od onoga koga pitaš. Bez povjerenja u doktora, nema nikakve medicine, jer, zašto onda pitati doktora pitanja tako osobnog značaja kao što je vlastita bolest ili zdravlje? Ako doktor nije na visini, što isto može biti, tada se ode drugom doktoru, to je normalno. A vi se stalno mučite s nekim impersonalnim doktorima koji vama kažu ili ne kžu ovo ili ono, no stalno ostajete nesigurni što vam to oni govore, a i što vam bajaju mediji. Tu vam je jedina pomoć da se obratite nekom doktoru po svojem izboru s povjerenjem i poslušate ga, a ako niste zadovoljni, odite drugome. Još najveće povjerenje stvara izravno plaćanje usluge, jer to djeluje blagotvorno na generiranje povjerenja u platiše, te na porast odgovornosti i zauzetosti onoga koji prima nagradu, pa sam uvijek sklon da ljudima poput vas sugeriram posjet privatnom liječniku, uredno licenciranom. Inače, ja jesam pobornik što šire privatizacije u zdravstvu.

wtf

18.10.2005. 17:35

2.Da, u kojim slučajevima doktor izričito ne savjetuje cijepljenje?
3.Nisam tu da provociram iako nas je dosta isprovociranih ovom tematikom.Vaš odgovor mi je zadovoljavajući.
4.Evo jedan dio pronađenog:
http://www.vaccinationdebate.com/web3.html
http://www.vaccinationdebate.com/web1.html
http://www.soilandhealth.org/02/0...ibcat/020132sinclair/vaccinaion.html
5.Dok je polio izvan granica,meningokokna sepsa je unutar granica.To je samo primjer.
6.Mislim da je ,kod onih koji su zainteresirani za ovu tematiku, razumijevanje na razini...naravno,ako imaju doktora koji im može to prevesti na laički.Uostalom, takvi roditelji su upoznati s med. terminologijom.

Dr. Darko Richter

18.10.2005. 21:04

Mislim da razgovor privodimo kraju, samo bih dodao nešto pod br.5:
Polio je izvan granica, zato jer se cijepimo, a cijepimo se jer imamo čime, jer to čime se cijepimo zaštićuje odrasle i djecu od najranije dobi, i to protiv svih sojeva virusa, aima ih 3. Što se tiče meningokoka, ne zanm kako da vam laički objasnim, ali na svijetu ne postoji cjepivo koje zaštićuje od svih sojeva meningokoka kojih je 4 poznata kao uzročnika meningokoknih bolesti, a nema još niti jedno licencirano za široku uporabu koje zaštićuje djecu mlađu do 2 godine, koja su upravo najranjivija. Na tome ovog časa rade korporacije. A čim razviju i proizvedu na veliko to cjepivo, 100% će se naći neki link na kojem će netko pametovati kako to cjepivo zapravo škodi.

Dr. Darko Richter

18.10.2005. 21:14

Još vam dugujem odgovor na br. 2, iako i opet nisam siguran da li sam razumio pitanje. Ali, da ga ponovim onako kako sam ga razumio: liječnik izrazito odvraća nekoga od cijepljenja, tj. neće provesti cijepljenje, ako postoji apsolutna kontraindikacija (među kontraindikacijama razlikujemo apsolutne i relativne). Ne može se netko sam cijepiti ako ga liječnik ne želi cijepiti. Ima slučajeva kada netko ima potrebu da se podvrgava medicinskim intervencijama. Kada netko samom sebi nabija simptome bolesti radi toga da navede liječnike na nekou medicinsku intervenciju na sebi, jer to psihopatski želi, radi se o psihijatrijskom stanju koje se naziva Minhauzenovim sindromom, po barunu von Muenchausen-u. Ne radi se o Moliere-ovm umišljenom bolesniku, već od odvojitom psihopatološkom entitetu. Ovo vam naglašavam da ne biste pomislili da znate nešto o Minhauzenovom sindromu, samo zato jer vas to možda podsjeća na "le malade imaginaire", tj. da opća kultura dostaje da se odmah zna i medicina. Ovdje ne pomaže nikakav laički govor, pa neću niti ići u detalje.

krešimir

28.11.2005. 12:40

poštovanje
Vrlo intrigantni razgovor. Moje ime je Krešimir i ne želim se više titulirati. Želim se samo osvrnuti na prijašnju diskusiju. Moje mišljenje je o cjepljenju je upitno sve više, a objasniti ću vam i zašto. Kao što je spomenuto sve je više statistike o reakcijama na cjepivima ne zato što se prije nisu događala već zato što nisu EVIDENTIRANA. Farmacija slovi uz, industriju oružja i porno industriju među prvima na rankovima. Pitanje glasi danas da li farmacija želi zdrave ljude oko sebe?

Alternativa utire put zbog svoje blagosti pristupa čovjeku za razliku od medicine gdje ljudi postaju ništa više do statističkih podataka.
Roditelja djeteta je obolilo od encefalitisa i umrlo nakon cjepiva MO-PA-RU-a ne zanima postotak od 1 posto na 10000 jer je za to njega udarac od 100 posto.
Drugi dio priče glasi. Da li titula čini čovjeka manje čovjekom? Da li je to nezaobilazan uspon u razvoju karijere kada titularizirani misle da im niko nije ravan, pa čak kad je i istina u pitanju.
Da li jedan doktor medicine ima dovoljno hrabrosti reći da je pogriješio u razmišljanju, jer između ostalog svi smo mi ljudi.
Nitko od vas ne traži da budete bezgriješni jer vi to ne možete biti već samo ljudi i shvaćati one male ljude oko sebe koji izražavaju strahove i nedoumice.
Konkretno, Hipokratova zakletva bi trebala biti na prvome mjestu kada je čovjek u pitanju. Zar je bitno tko čovjeka spasi da li alopatija ili nešto treće.... ne treba biti zatvoren prema novim saznanjima i otkrićima. Još samo prije sto godina smijali su se ljudima poput braće Wright... možda će se za sto godina smijati i ...

Ako sam ovime nekog uvrijedio neka .... jer nije mi bila namjera.

Ja sam svoje dijete vakcinirao .... sada mi je žao ....

Poštovanje
Krešimir