Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


pediacel 5u1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cat

18.01.2011. 09:20

opisati ću kratko reakciju na cjepivo radi drugih roditelja. prvo cjepljenje pediacelom s 2 mj starosti prolazi uz nemirnu prvu noć i ubrzan rad srca. druga doza s 4 mj: oko 20 minuta nakon cijepljenja beba počinje nekontrolirano tresi glavom i desnom rukom, uslijedilo je potpuno blijedilo, područje podočnjaka pomodrilo, nakon čega je beba klonula. nakon par trenutaka, beba sneno otvara oči kao reakciju na moje podržaje, boja se vratila, nastavlja spavati. iz oka promatrača gledano, ostatak dana prolazi u redu. epizoda trešnje glavom i rukom se ponovila nakon 4 tjedna i trajala je nekoliko trenutaka.

možda ste na promatranju imali novorođenčad s istom reakcijom, možete li iz iskustva opisati moguće pojave na treću dozu cjepiva?
na britanskom zdravstvenom forumu nalazim informaciju da je treće docjepljivanje pediacel-om moguće izvršiti do najdalje 11 mj starosti djeteta. možete li mi potvrditi ili provjeriti tu informaciju? hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2011. 10:15

Prigodom druge doze Pediacela imala je hipotonično-hiporesponsivnu (HH) epizodu, i to je kontraindikacija za daljnje cijepljenje, a odnosi se i na paralelna cjepiva, npr. "5 u 1", Infanrix, i sl. Međutim, uz određene mjere opreza, mogla bi se docijepiti protiv tetanusa i difterije (DT), te protiv polia (IPV) i hemofilusa (Hib). To znači više injekcija, i vjerojano određeni kompromis s ukupnim brojem doza. Treba znati i to da se HH epizoda javlja i nakon cijepljenja Hib te DT, iako je uglavnom veže za komponentu pertusisa.
Pediacel se inače može davati do navršene 4.godine života.