Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pentaxim (ili 5u1)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nikola11

16.11.2006. 10:29

Interesuje me da li ova vakcina moze imati neko stetno dejstvo i koje,kao i kalendar davanja vakcine?Takodje me interesuje da li je neophodno davati Polio vakcinu per os ako je vec primljen Pentaxim?Pentaxim se zove u Srbiji ali verujem da je to isto sto i 5u1.

Darko Richter, dr. med.

17.11.2006. 22:24

Pentaxim je peterovalentno cjepivo koje sadrži cjepiva protiv difterije, tetenusa, hripavca, hemofilusa i poliovirusa te je i to jedno od cjepiva koje u istoj injekciji sadržava komponente protiv 5 bolesti, kao i Infanrix-IPV+Hib, koje u Hrvastkoj kratko zvoemo "5 u 1". Nema štetnih posljedica, ali ima, kao isvako cjepivo i svaki lijek, nuspojave, koje su bitno rjeđe u usporedbi sa starijim oblicima DiTePer cjepiva. Daje se od navršenih 2 mjeseca života, bez obzira na gestacijsku dob (tj. bez obzira na to je li dijete rođeno na rok ili prijeveremno), u tri doze razmaknute za 4-6 tjedana, ali može i duže, do 3 mj. razmaka, bez da to remeti uspjeh cijepljenja. Zatim se ponavlja s 15-18 mj.