Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pogrešno cijepljeno neurorizično dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

afrodita2

03.09.2008. 00:30

Dijete je rođeno u terminu, na kontrolnom pregledu sa 4 mjeseca pedijatrica ga je zbog kašnjenja u usvajanju posturalnih reakcija poslala na UZ mozga (DG: minimalne hipoksične promjene obostrano PV frontalno) i fizijatru (DG: Dystoni sindrom; sindrom hipotoničkog djeteta, osnovni tonus normo-hipo). Dijete je do svojih 12 mjeseci išlo na fizioterapiju i uredno prohodalo s 13,5 mjeseci. Uredno je cijepljen, nije imao vidljivih fizičkih reakcija na ciljepljenje, međutim nakon svakog cijepljenja reagirao je izrazitom razdražljivošću preko dana i vrištanjem preko noći (buđenja s vriskom, neutješan i neumoran plač koji je znao trajati i po sat-dva vremena). Takva stanja su trajala po mjesec - dva dana.
Osobito je loše reagirao na Priorix kojeg je prvi put dobio sa 17 mjeseci nakon čega je 3 mjeseca bio izrazito razdražljiv preko dana, vrištao i neutješno plakao preko noći, s jačim i slabijim dozama agresije, grizao nas. Pedijatrica nas je stoga uputila na EEG glave koji je uredan i preporučila da malo odgodimo sljedeće cijepljenje s Infranrix cjepivom (5u1). Međutim, na naše zgražanje saznali smo da je dijete cijepljeno krivim cjepivom i to Priorixom (kojeg je već dobio sa 17 mjeseci) umjesto Infanrixom (greškom pedijatrice).Dijete je tad imalo 25 mjeseci. Od zadnjeg Infranrixa je sad prošla godina i osam mjeseci, a trebao ga je dakle dobiti najkasnije nakon godinu i šest mjeseci od prethodnog. S obzirom na njegove burne reakcije na prvi Priorix, odlučili smo pričekati minimalno 2 mjeseca prije nego ga cijepimo s Infranrixom. Kontaktirali smo neke pedijatre i proizvođača cjepiva kojima je ovo prvi ovakav slučaj zabilježen u Hrvatskoj, međutim nitko nam nije dao uvjerljiv odgovor na naše pitanje: Da li će ovaj Infanrix, ukoliko ga cijepimo, biti valjana revakcinacija s obzirom da je od prošlog cijepljenja Infanrixom prošlo već više od godinu i osam mjeseci? Ako neće, što da radimo? Osim toga, obzirom na navedene negativne reakcije na već primljena cijepiva i dijagnozu neurorizičnog djeteta, da li bi njegovom daljnjem cijepljenju trebali pristupiti prema nekakvom posebnom programu? Da li možda u potpunosti odustati od daljnjeg cijepljenja?

Darko Richter, dr. med.

03.09.2008. 21:35

Revakcinacija "5 u 1" s kojom kasnite, uopće neće biti prekasna i bit će savršeno valjana.
Neurorizičnost nije nikakva dijagnoza, tu se ja s neuropedijatrima ne slažem. Sami velite da je dijete urednog psihomotornog napredovanja. Neurorizičnost je mogućnost da netko ima neruološki poremećaj, ali nije dijagnoza. Takvu mogućnost imamo svi. Neurorizičnost niti u kojem smislu ne mijenja pristup cijepljenju, a moža ga i pojačati, jer, upravo takvu djecu, z akoju netko tako brižno strahuje, treba zaštititi, a ne ostaviti podložnim kojekavim bolestima.
Ako vam je to utjeha, kazat ću vam da se i meni desilo da sam vlastito dijete, previdom, cijepio dvaput za redom MMR (mislim da je isto bio Priorix), i to u roku od jedva mjesec dana. Nije se ništa desilo, a i ne očekuje se. Samo je dobila booster imunosti. U svojem ste slučaju doznali da dijete u stvari nije imalo neku reakciju na Priorix kao takav, jer drugi puta nije loše reagirao, pa je pitanje na što je zapravo reagirao prvi puta. Po meni, međutim, niste postavili pravo pitanje: treba li se sada cijepiti MMR-om još jedanput, u predškolskoj dobi? Ako vas zanima, reći ću vam, ali tek kada se vratim s jednog kongresa na koji odlazim od sutra do subote. Ako vas ne zanima, ništa.

afrodita2

05.09.2008. 00:30

Poštovani dr. Richter,

Zahvaljujemo na brzom odgovoru i molimo Vas da nam odgovorite kad se vratite na "pravo pitanje".

Darko Richter, dr. med.

05.09.2008. 16:40

Mogu vam reći već i sada, iako sam još uvijek na kongresu.
Ne treba se ponovno cijepiti, ali, nimalo neće škoditi ako se opet cijepi (po 3. puta). To vam kažem zato što se dogodi da cijepljenje prođe školom ili vrtićem, i da se izgubi podatak da je, u stvari, dijete već dvaput cijepljeno, pa dobije injekciju kao i svi drugi. U ovom konkretnom slučaju, MMR-a, neće od toga biti nikakvih smetnji. Ali, ako ste u prilici, istaknite da je dijete već dvaput cijepljeno.