Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Prevenar 13 i broj doza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iohanna42

23.04.2020. 12:35

Poštovani doktore,

Ja sam majka zdravog djeteta muškog spola rođenog 01.12.2018.
Moje pitanje se odnosi na broj doza cjepiva Prevenar 13 za potpunu imunizaciju s obzirom na dob djeteta i datum davanja prve doze.

Treba mi ustvari drugo odnosno treće - i stručno - mišljenje jer sam dobila dva oprečna mišljenja od pedijatara.

Naime, s navršenih 9 mjeseci mi je sin dobio prvu dozu cjepiva Prevenar 13. Spletom okolnosti nisam bila u mogućnosti dijetetu osigurati drugo cijepljenje nakon propisanih najmanje 8 tjedana. Potom je uslijedila promjena pedijatra zbog preseljenja u drugi grad.
Kad sam u prosincu 2019. (dakle niti 3 mjeseca nakon davanja prve doze) htjela da se djetetu da druga doza Prevenara 13, nova izabrana pedijatrica mi je rekla da je prva doza propala i da se zaboravi da se ikad dala. Da idemo po novom sistemu da će dijete dobiti novu prvu dozu i nakon toga drugu.
Ne dovodeći u pitanje mišljenje doktora jer sam majka koja vjeruje zdravstvenom osoblju, omogućila sam da se moje dijete "nanovo" cijepi s Prevenarom 13 krajem veljače, kad mi je dijete navršavalo 15 mjeseci života. Rečeno mi je da će dobiti drugu dozu (koja bi ustvari redom bila treća, ali kažem, nisam stručna) nakon najmanje osam tjedana, znači teoretski početkom sljedećeg mjeseca, tj. svibnja.
Kako zbog situacije s korona virusom nisam više u mjestu prebivališta gdje mi je pedijatar, nisam u mogućnosti mu osigurati tu novu planiranu dozu dok se ne ukine zabrana putovanja itd.. No, medicinska sestra pedijatrice mi je rekla da nema veze, da se cijepljenje može obaviti do kraja lipnja.
U međuvremenu sam igrom slučaja ušla u kontakt s bivšim pedijatrom koji je bio dao prvu prvcatu dozu cjepiva i objasnila što je učinjeno dalje s tim. Taj pedijatar je mišljenja da prva doza nije bila propala i da je moje dijete trebalo dobiti drugu dozu te da ne vjeruje da dijete treba dobiti još i treću koju mi nova pedijatrica smatra ustvari drugom.

Kako sam suočena s oprečnim stajalištem doktora, a koliko god sam pobornik cijepljenja, ne želim se igrati s tim, najljubaznije Vas molim da mi rasvijetlite tu situaciju i pojasnite kako postupati dalje. Da li da ga opet cijepim ili ne, jeli imuniziran ili ne? Do davanja druge doze Prevenara 13 prošle veljače, dijete mi nije imalo nikad nikakvu reakciju na cjepiva. Zadnji put s Prevenarom je imao umjereno povišenu temperaturu, samo to kao simptom.

Radi što boljeg uvida u cjelokupnu situaciju, slobodna sam Vam izložiti tijek njegova dosadašnjeg cijepljenja:
BCG - 02.12.2018.
Hexacima 0,5 - 07.03.2019., 21.05.2019., 23.07.2019.
MMR Vax Pro 0,5 - 19.12.2019.
Prevenar 13 - 05.09.2019., 27.02.2020.

Hvala Vam najljepša na vrijednom mišljenju i pomoći!

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

25.04.2020. 22:50

Nijedna doza nije propala. Samo je malo u raskoraku dobi i doza. Možete djetetu dati i 3. dozu, otprilike 6 mj. nakon druge.