Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Prevenar 13 i Pentaxim


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silajn

31.05.2016. 14:50

Moja devojcica uzrasta 18 meseci treba da primi Pentaxim vakcinu, a vreme je i da primi drugu dozu Prevenara 13. Šta mislite o istovremenom primanju te dve vakcine istovremeno? Unapred hvala!

Darko Richter, dr. med.

31.05.2016. 23:25

Nema nikakvog problema.

Silajn

01.06.2016. 13:00

Nadležni pedijatar je odbio istovremeno davanje Prevenara i Pentaxima. Danas je dobila Pentaxim, a za Prevenar treba da čekamo mesec dana. To će onda biti puna tri meseca od prve doze. Da li je to problem, da li da čekamo još mesec dana ili da pokušam obaviti cjepljenje u privatnoj praksi?

Darko Richter, dr. med.

01.06.2016. 22:15

Uopće nije problem, čak nije niti loše da je razmak veći, osobito da je najmanje 2 mj., a ne škodi niti 3.
Vidite kako je teško igrati se doktora. Vi postavljate pitanje, a ne znate ga niti postaviti, jer, u vašoj glavi je zabetonirano neko pitanje, koje ne formulirate, već pitate da li se jedno i drugo cjepivo daju zajedno. Pa daju se zajedno. Ali, i ne moraju, a ako se postupi tako, onda je razmak najmanje 1 mj., s time da je posve svejedno da li prvo ide jedno, ili drugo cjepivo,osim ako dijete upravo ne navršava 2 godine, jer tada treba dati najprije Pentaxim, a Prevenar može i 50 godina. A spremni ste odmah napadati svog liječnika. Itd.

Silajn

02.06.2016. 11:05

Hvala Vam na odgovoru.
Ne napadam pedijatra, ali nemam potpuno poverenje jer mi smo mu jedini pacijeti kojima daje Prevenar i dok smo bili u ordinaciji on je pola sata listao neke skripte da pronađe rešenje za nas. Sad sam mirnija kad ste i Vi potvrdili njegov stav.

Darko Richter, dr. med.

03.06.2016. 01:05

Ali meni je problem kod vas što, ili ne znate formulirati pitanje, ili ga nećete formulirati s potpunim podatcima. Ja se onda osjećam prevareno. A to nikako ne valja za odnose liječnika i bolesnika. Pacijenti si zamišljaju da imaju pravo na svakovrsne podvale, namjerne i nenamjerne, a najčešće se služe prešućivanjem bitnog dijela istine, ili, što je rjeđe, izmišljanjem nekih okolnosti, i misle da je to u redu, i baš ih briga. Međutim ne može to tako. Vrijedi ona da doktor valja točno onoliko koliko valja i pacijent. Nemate pojma zašto? Otkrit ću vam. Najmanje 70% dijagnoze temelji se na anamnezi, tj. onome što pacijent kaže doktoru. Ali, to se ne želi shvatiti, i odnos samog pacijenta prema svome vlastitom iskazu je ispod potrebne moralne razine, ozbiljnosti i odgovornosti. Ovdje gdje radim, taj je problem postao golem, osobito u hitnoj službi, i jako ga dobro detektiram, a izgleda i naš ministar, samo ne vidim da su iznašli mjere za oporavak koje ujedno žele provesti do kraja.. Počelo se pričati o nekakvih 20-ak Eura naplate za nepotrebno dolaženje u hitnu službu, i samo što se počelo pričati na TV i drugim medijima, naše hitne ambulante su se nakratko ispraznile. Jučer svi bolesni, danas skoro nitko. Međutim, priče su ostale priče, i ambulante se opet već pune: djeca padaju u nesvijest, boli ih glava, teturaju, imaju trnce, boli ih vrat, imali su prekjučer temperaturu, boli ih trbuh, itd., čine se pregledi, nalazi, pretrage - i ništa. A znate zašto? Jer je puno toga obična izmišljotina, možda i psihogena konverzija, ali, što rekoh, ja to nisam učio. to izučavaju dječji psihijatri. A kada to spomenem, roditelji pobjesne (neki).