Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


priorix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

24.01.2007. 10:55

Poštovani, je li Vam poznato kada bi se na našemu tržištu mogao pojaviti Priorix. Dijete (13 mjeseci) planiram poslati u jaslice početkom ožujka i planirala sam ga cijepiti prije toga. Je li nužno obaviti cijepljenje do tada (neprociscenim cjepivom?) ili da cekam da se priorix pojavi? Kada najkasnije preporučate cijepljenja protiv Hepatitisa B? I to sam namjeravala uciniti sada, no pedijatrica me odgovorila rekavsi da su sanse da ga dobije u toj dobi neznatne, a da se dijete opterecuje, te da je bolje da pricekamo jos neko vrijeme ...
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

24.01.2007. 16:25

Priorixa sada ima, nabavlja se na privatni recept. Domaće cjepivo niti slučajno nije "nepročišćeno", ono samo sadrži različite sojeve atenuiranih virusa zamorbile i parotitis. Pri tome onaj soj za morbile nije nipošto manje vrijedan od soje u Priorixu, čak ima izvjesnu prednost da nije uzgojen napilećem embriju, dok je soj za parotitis opterećen većomstopom neurotropnih, ali n ei drugih vakcinalnih komplikacija. Što se tiče hepatitisa B, najkasnije preporučujem cijepljenje još za jučer. Je li treba čekati da netko pokupi hepatitis B, pa ga onda opterećivati s terapijom, koja je, inače, uglavnom neuspješna,ili ga treba opteretiti ciuepljenjem, koje je gotovo 100% uspješno?

ABBA

24.01.2007. 23:10

Priorix je unazad nekoliko dana stigao u ordinacije i ljekarne.

25.01.2007. 08:40

Hvala na brzome odgovoru! Jucer sam saznala da je priorix stigao, nabavila ga, pa na cijepljenje idemo iduci tjedan. Nakon Vasega odgovora razmisljam da, usprkos misljenju pedijatrice, cijepimo dijete i protiv Hepatitisa B. Interesira me samo smije li se to cjepivo dati djetetu isti dan kada i priorix, te postoje li kakve ozbiljnije nuspojave? Jos jedno pitanje: kada ponoviti BCG, s obzirom da dijete nema nikakav oziljak na nadlaktici?
Hvala jos jednom!

Darko Richter, dr. med.

25.01.2007. 16:20

Engerix se može dati na istoj viziti, kada i Priorix, u drugo mjesto. Od Engerixa nema nikakvih posebnih nuspojava, osim onih koje prate svako cjepivo i svaku injekciju.
Ako nema ožiljka od BCG-a, treba prvo učiniti PPD kožni test, zatim, ako je negativan, cijepiti, a ako je pozitivan ... malo razmišljati: da li je dijete ipak bilo dobro cijepljeno, pa je od toga pozitivno, ili je inficirano tuberkuloznom klicom.