Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


reakcija kod cjepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lucija

16.02.2006. 08:56

Pedijatrica kaze da sto je dijete starije to je i veca ocekivana reakcija od cijepljenja. htjela sam pitati, dali je to zato sto je dijete starije ili zato sto je vec primilo nekoliko doza tog cijepiva pa svaka slijedeca doza povecava reakciju ili to stvarno ima veze sa staroscu djeteta. dali to onda znaci da dojencad bolje podnose cijepljenja od starije djece?

hvala

Dr. Darko Richter

16.02.2006. 10:45

Sve to nema veze s vezom. Svako se cjepivo nastoji primijeniti što prije, a jedini je razlog taj da se što prije zaštiti od bolesti. Koja bi bila vajda da se svi cijepimo protiv tetanusa prvo sa 70 godina? Do tada bi nas dobar dio odapeo od zlog grča. A inače, dojenče u načelu nema neki veliki rizik da dobije tetanus, već je to više problem djece i odraslih koji se mogu ranjavati i sl. Ipak se cijepi, da se stvar na vrijeme stavi pod kontrolu, usput se uključi hripavac i difterija, od kojih, nasuprot tetanusu, dojenčad može vrlo lako oboliti, a i obole često, de ne kažem skoro redovito, ako se ne cijepe (hripavac) ili ako se masovno ne cijepe, pa se bolest opet epidemijski javi (difterija - zemlje bivšeg SSSR-a). Dijete može biti starije, a da prethodno nije primilo cijepivo. Nemaju oni nikakve jače rekacije kada se konačnno cijepe, po mojem iskustvu. A lokalne reakcije, na mjestu injekcije, su jače kod docjepljivanja, nego kod primovakcinacije, i to nema veze sa starošću djeteta. Ostale nuspojave ne pokazuju takvo pojačanje. Kod nas je iz cijepljenja već dugo vremena odsutna logika, pa se javljaju svakakva pitanja, poput vašega, na kojega se odgovori mogu više izmišljati, nego ozbiljno formulirati. To je isto kao da pitate, za dijete s leukemijom, bi li lakše podnijelo terapiju kada malo poodraste, pa da se pričeka.

lucija

16.02.2006. 14:11

potpuno se slazem da je kod nas iz cjepljenja odsutna logika i smatram da pedijatri na svako pitanje roditelja odgovaraju proizvoljno samo da ih se rjese i stoga nam ne preostaje nego svako pitanje jos provjeriti na nekoliko strana.

jos jednom hvala na odgovoru