Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Rotarix cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ACZ

31.03.2016. 10:10

Poštovani,

htjela bih da se sin cijepi protiv rota virusa, no u dilemi sam.
Naime, prije 3 godine kada je kcer cijepljena, na Rotarix smo zakasnili tako da je cijepljena Rotateqom, prva doza s 15 tjedana zivota.

Sada je sin narucen na cijepljenje Rotarixom sa 17 tjedana i receno nam je da nema nikakve veze kada se zapocinje, bitno da se završi obje doze sa 24 tj.
Jesu li se preporuke promijenile ili?

Takoder, sin vrlo vjerojatno ima atopijski dermatitis (otkad sam na strogoj eliminacijskoj dijeti osip je gotovo nestao, no za sada smo "utvrdili" reakciju na jaja - jako pogorsanje osipa). Je li uopće preporucljivo dijete s AD cijepiti protiv rote?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

01.04.2016. 22:25

Ima veze kada se započinje, ali, recimo da je to sekundarno, jer je najbitnije da se obje doze, a razmak mora iznositi najmanej 4 tjedna, daju do dobi od 24 tj.
Atopijski dermatitis i Rotarix nemaju nikakve veze.

ACZ

10.05.2016. 17:05

Poštovani dr. Richter,

ponovo Vas molim za savjet jer sam potpuno zbunjena.
Sina smo cijepili Rotarixom sa 16 tj.

Sada su nas narucili za drugu dozu 9.6., kada ce imati 26 tjedana. Nakon sto sam upitala zasto tako kasno, s obzirom da i na uputi o lijeku pise da se cijepljenje mora zavrsiti sa 24 tjedna zivota, receno mi je da to nema veze, da se moze cijepiti i do 6,5 mjeseci starosti.

Trebam li ipak inzistirati da primi Rotarix dva tjedna ranije (bit ce 6 tjedana razmaka od prve doze), a da cjepivo 6u1 onda primi na redovitom sistematskom kad navrsi 6 mjeseci?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 13:55

Odgovorio sam jučer, ali očito nije prošlo. U Americi imaju malo produžene rokove, ali to je zato što žele da u konkurenciji budu i Rotarix i Rotateq (jer rotateq smatraju svojim čedom, a Rotarix je malo manje američki).
U uputni uz lijek stoji da cijepljenje Rotarixom treba dovršiti do dobi od 24 tjedna. Ne vidim razloga da se tako ne postupi. Ako se u slično vrijeme treba dati i "6u1", može se dati zajedno s Rotarixom, uz uvjet da je od prethodnog "6u1" prošlo najamnje 4 tjedna, a ako je prošlo manje, onda neka se "6u1" cijepi 4 tjedna iza Rotrixa.

Lepeza1

13.09.2022. 10:05

Poštovani,

željela bih postaviti pitanje vezano uz cijepljenje Rotarixom, ako su se eventualno promijenile smjernice od 2016. kada su poslani prethodni upiti. Kasno smo saznali za mogućnost cijepljenja protiv rotavirusa. Dijete nam je sada u 21. tjednu. Pedijatrica je rekla da može primiti prvu dozu sada, a drugu za 4 tjedna. To će onda biti 25. tjedan. Na uputi od cjepiva stoji i dalje da prvu dozu treba dati do 15. tjedna a drugu do 24. tjedna pa nas to zbunjuje. Ljubazno bih Vas molila za Vaše mišljenje.

Hvala, lp

Darko Richter, dr. med.

13.09.2022. 22:10

U važećem SPC-u (summary of product characteristics) stoji: The first dose may be administered from the age of 6 weeks. There should be an interval of at least 4 weeks between doses. The vaccination course should preferably be given before 16 weeks of age, but must be completed by the age of 24 weeks.
Tako da smije primiti prvi dozu, ali za drugu je kratak za 1 tjedan. Da slučajno primi drugu goze s 25 tjedana, ne bi se ništa posebno dogodilo, osim što postoji nešto veći rizik intususcepcije (zavlačenja završnog dijela tankog crijeva u početni dio debeloga).