Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ubod krpelja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

arhedina

02.04.2013. 18:05

Poštovani,

Sinoć u ponoć sam sasvim slučajno otkrila da imam krpelja na stražnjem dijelu nadkoljenice, kako ga nisam baš mogla najbolje vidjeti nemogu procijeniti koliko je velik bio, možda 2-3 mm, odmah sam ga uklonila s pincetom, no ostala mi je unutra malena točkica, pretpostavljam rilce, pokušavala sam ga izvući i s iglom ali nije išlo, pritom mi je malo oteklo područje oko uboda, možda zato što sam previše rovašila s iglom sad...jutros sam primjetila da je na mjestu uboda nastala krastica, oteklina je splasnula ali je ostalo i dalje crvenilo, u promjeru 3 cm...zanima me da li je to u redu i do kada mogu tolerirati taj crveni kolobar bez da odem kod doktora...i ono što mi je zabrinjavajuće je lagana tek primjetna bol poput one u mišićima koja mi se širi tijekom dana iz tog područja...neznam da li sam to umislila ili držim tu nogu ukočenom od straha pa je to razlog ili što već...što vi mislite?

I zanima me još da li bi ja u ovom stadiju mogla otkriti i na koji način da li sam zaražena ukoliko bi otišla na neko testiranje?

Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

03.04.2013. 01:40

Krpelji mogu prenositi dosta veliki broj bolesti, a što točno prenose, ovisi o tome gdje žive. A to znači, i o tome gdje ste vi sada. Najpoznatiji su krpeljni meningoencefalitis (virus), i Lymeska bolest (borelioza). Međutim, neposredni simptomi ograničeni su na lokalni otok ili infekciju mjesta uboda, a tek kasnije, nakon više dana i tjedana mogu se pojaviti znakvoi specifičnih bolesti.
Zato bih vam preporučio da odete do svojega liječnika i to mu pokašete i pitate što dalje.