Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Vakcina MRP


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amraved

25.05.2013. 15:05

Poštovani,
zamolila bih Vas za mišljenje u vezi vakcine MRP. Naime, moj sin (19 mjeseci) bi trebao primiti vakcinu MRP, ali u međuvremenu smo otkrili da je alergičan na jaje, a što je potvrdio i alergološki nalaz na nutritivne alergene. Kakve su kontraindikacije u vezi navedene vakcine, odnosno da li bi trebao primiti istu obzirom na alergiju? Da li postoji neka "zamjenska" vakcina za MRP, obzirom da se radi o dječaku i jednim dijelom vakcini protiv zaušnjaka?
Unaprijed hvala,

Darko Richter, dr. med.

25.05.2013. 17:10

Sve vrste MPR cjepiva imaju barem komponentu P (parotitis) uzgojenu na jajetu. Međutim, ostatci jajeta u cjepivu su samo u tragovima, u nanogramskim količinama (milijarditinka grama). U pravilu djeca čak i ako su alergična na na jaja to niti ne osjete. Iuma iznimaka kod izuzetnovisokr preosjetljviosti na jaje, ali, ja ne znam kakva je siutacija kod vas. Nije to crno-bijelo / alergičan-nealergičan. Ako dijete jede namirnice u kojima ipak ima jaja, i ako podnosi jaja u jelima koja su ispečena na 180°C ili više, onda se može najnormalnije cijepiti.