Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Varilrix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

E-mama

31.08.2007. 15:25

Poštovani,
danas sam svoje dvogodišnje dijete cijepila cjepivom Varilrix iz razloga što sam trudna, a sama nisam prebolila vodene kozice.
Zanima me da li bih u sljedećih nekoliko dana trebala izbjegavati direktan dodir s djetetom, jer sam negdje pročitala da, kao što se ne smiju cijepiti trudnice, nije poželjno da se cijepe niti njihovi ukućani.
Također me zanima da li to cjepivo ima neko vremensko ograničenje imunosti ili je dijete njime zaštićeno cijeli život, jer pomalo me kopka nisam li cijepljenjem samo odgodila njenu zarazu za neki period njenog života kada će joj biti puno teže preboljeti istu.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.08.2007. 17:25

Što se tiče vašeg dvogodišnjeg djeteta,mislim da je dobro da ste ga cijepili, ako do sada nije preboljelo vodene kozice. dodirom s drugom djecom koja dobivaju vodene kozice, dijete se nevidljivo prokužuje i tako mu se imunost produžuje, bez potrebe za revakcinacijom. U starijih od 12 godina i tamo gdje ljudi žive raštrkane pa su epidemije vodenihkozica rijetke, preporučuje se revakcinacija.
Međutim, nije mi jasno da ste ovo sve poduzeli baš za vrijeme vlastite trudnoće. Naime, cijepljeno dijete može vakcinalni soj prenijeti na ukućane, i to je poznati fenomen, a najčešće se bilježi kada cjepljenik, kao nsupojavu, dobije blagi oblik vodenih kozica (blagi osip, često bez mjehurića) unutar 4-6 tj. od injekcije. Sve je ovo jako, jako rijetko, no ako dođe do osipa u cijepljenog djeteta, morate se razdvojiti sve dok mu osip ne prođe, potpuno.

E-mama

01.09.2007. 10:20

Hvala Vam na odgovoru.
I odmah ću Vam pojasniti zašto sam ju cijepila baš sada - naime, trudnoća je došla nenadano. Upravo prije trudnoće napravila sam test krvi kako bih bila potpuno sigurna da nisam preboljela vodene kozice, jer me moja doktorica uvjeravala da sam ih sigurno preboljela zajedno sa sestrom koja ih je imala u djetinjstvu. Test je pokazao da nisam imuna. Ovih dana, po povratku s godišnjeg, namjeravala sam otići doktorici radi vlastitog cijepljenja, ali eto... beba je bila brža...

Darko Richter, dr. med.

01.09.2007. 15:35

Negativna serologija na vodene kozice nije nikakav pouzdani dokaz da niste proboljeli bolest. Samo pozitivna serologija bila bi dokazom da ste bolest doista imali, ali, s vremenom, razina protutijela pada ispod granice detektibilnosti, međutim, memorijski limfociti postoje i dalje i predstavljaju zaštitu od novog obolijevanja. Gotovo sam siguran, zajedno s vašomdoktoricom, da ste ih imali, kada i vaša sestra.

E-mama

04.09.2007. 09:40

Eto, da mi je moja doktorica, nakon što je vidjela nalaz, dala ovakovo pojašnjenje, bila bih puno mirnija. Ali što je, tu je...
I ako jest tako, da sam ih možda i preboljela a da to nije primijećeno, moram li se onda čuvati u slučaju reakcije svoga djeteta na cjepivo? I da li bih, nakon što rodim, ipak trebala sebe cijepiti?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

04.09.2007. 16:15

Ako vaš mali dobije atenuirane (vakcinalne) vodene kozice, morate se razdvojiti, dok mu ne nestani zadnja svježa kozica s kože. Nakon poroda, možete se cijepiti, ali tek nakon što vaše novo dijete navrši 12 mj., a tada možete cijepiti i njega/nju.