Genitalne bradavice


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 86

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Genitalne bradavice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Emir2000

22.10.2014. 21:20

Postovani
Prije 16 dana sam imao oralni sex sa skoro nepoznatom osobom (mrtav pijan) kada sam se probudo sljedeci dan saznao sam da je ta ista osoba oralno zadovoljila dva momka noc prije , i tako mahmuran odem u apoteku i zatražim nešto protiv prevencije on mi je dao Antibiotike 1000 mlgr , odem kuči vec polako uznemiren uzmem medincinski alkohol i dobro ga isperem happy . Pocnem uzimati atibiotike 2x1 nakon 2 dana odem na terning i isforsiram se do te mjere da sam dan poslije dobio blagu temperaturu , proliv valjda od antibiotika pa sam uzeo u apoteci ifuziju kako bi digao imunitet jer prije godinu dana sam bolovao od heresa zoster koji mi je zahvatio dio od penisa sve do stražnjice na desnoj strani tijela pa do pola ledja prema glavi, e vec 4 dan mi se pojavio kao blago crvenilo na podruciju glavica kao i blagi osip na donjem dijelu glavica , kao i ospip na dijelu oko obrezivanja(sto sam mislo da jeste u tom momentu) , i od tada pocinje moja paranoja sa spolno prenosivim bolestima , pošto u toj fazi nijedan dermatolog mi nebi mogao dati diagnozu i samo bi dosta novca bacio na ispitivanje sacekao sam 15 dana ali jedva svaki dan sam morao popiti aspirin za smirenje ako on ista pomaze ali eto meni pomogne.
Pošto sam već bio kod dermatologa sa kojim sam obavio pregled ustanovio je da na penisu imam Verrucae genitalis . Uradio je tretman sa tecnim azotom , dao mi je da natapam ujutro i navece otopinom hipermanganom penis radi crvenila . Rekao je da crvenilo kao i osip na glavicu su uzrok od orlnog seksa i iritacije od zuba dok je za bradavice rekao da nemam razloga ze brigu kao i kontrolu za 7 dana. Ali kod mene i dalje je neka paranoja i jaka uznemirenst. Sada kada sam pretraživao po internetu obicno su to zastrašujući tekstovi kao i slike genitalnih bradavica u nekoj vec kasnoj fazi, obicno povezanost sa rakom grlica materice ako prenesem da ja dobijem rak i slicno , dali je i kod mene rijec baš o genitalnim bradavicama kave nailazim na internetu ili kako mi je on rekao rijec o obicnim bradavicama koje vidimo na tijelu. One upste nisu velike cak i manje od 1 mm najveca na kojoj je radio tretman bila je 1mm , mene brine to što su one veoma sitne i u grupama ispod glavica , posto sam obrezan na mjesto oko obrezivanja. to je iskreno jako tesko uociti oku kada je opušten vidi se malo bolje kada imam erekciju ili kada bas zategnem kožu. U drugom slucaju dodirom ili slicno nebi mogao iz napipati ili vidjeti. I još jedno pitanje za kraj koliko je vremena potrebno da prodje od odnosa sa nekom osobom do pojave genitalnih bradavica. dali su doista opasne u mom slucaju i dali ih mogu ukloniti tako da mi se ne vracaju.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.06.2016. 15:00

Inkubacija kod genitalnih bradavica je više mjeseci (6-10 najčešće). Potrebno je liječenje svih partnera. Mislim da je terapija tekućim dušikom koja je primjenjena kod Vas sasvim u redu.

Kostur1234

01.09.2016. 18:25

Pozdrav, pojavio mi se osip oko ruba penisa. Bio sam kod doktora gde mi je ustavnovio da imam ravne kodilome oko ruba penisa. Mazao sam pedofilotoksin mast 3dana 4 dana pauza. I tako par nedelja. Naslage oko ruba penisa su mi se skinule, medjutim ostali su oziljci. Te opet ispod rupa benisa su mi se pojavile bubuljice u obliku plika. Opet sam otisao kod doktora samo drugog, medjutim drugi doktor nije siguran da su to kodilomi, pa mi je opet prepisao pedofilotoksin gel da mazem i rekao u koliko se neskine da cemo skidati laserski. Sad mene zanim da li su to stvarno kodilomi ili nisu, da nisu mozda neke zlezde iziritirane pa su nastali plikovi i zubnjuje me sto je doktor drugi reko da to mozda nisu kodilomi. Ne znam gde bi vam slike mogao poslati ..

lucka_18

17.09.2016. 10:40

Pozdrav, imam problem i jako me brine
Sa svojim deckom sam godinu dana u spolnim kontaktim i nista se nije desilo do prije 2 dana, dobio je kao nekakve bradavice izmedu glavica i opne i danas su mu se pojavile jos 2,u meduvremenu mene je pocelo pec dolje naoteklo mi je i boli... Zanima me posto nismo u mogucnosti otici dermatologu i ginekologu dali posroji neka krema da to ublazi, ja trenutno koristim canesten kremu i tablete za 3 dana i njemu sam namazala malo po glavicu.... Kaze da ga nista ne boli
I ima kao male ranice na penisu zaljepi mu se koza i nastanu ranice.. Jako me brine zato sto imamo vjencanje za tjedan dana sad

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.10.2016. 21:05

Za Kostur 1234: napamate je nemoguće reći jesu li to kondilomi ili ne. Pogotovo kada niti liječnici na pregledu nisu bili sigurni.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.10.2016. 21:45

Za lucka_18: ne vjerujem da je riječ o gljivičnoj infekciji i da će pomoći Canesten. Najbolje bi bilo da se javite dermatovenerologu i ginekologu, jer ćete samo izgubiti vrijeme na pogrešne terapije.

NOFIMATO

21.11.2016. 23:50

Poštovani!
Već nekoliko godina na vanjskoj strani genitalija, skoro prema rubu prepona, otprilike tamo gdje je šav od gaćica, imam neku viseću bradavicu. Boja kože, ne boli, ne svrbi, rodila sam dvoje djece i nikad nikakvih problema. Od svih ginekologa, samo me jedna prilikom sistematskog pregleda upitala za to pa sam pretpostavila da nije ništa opasno.
Danas sam na gaćicama primjetila neki iscjedak i po mjestu gdje se nalazio zaključila da je od te bradavice.
Ona je sad povećana, više nije tako duguljastog oblika nego okruglog. Veličine manjeg graška, crvenkaste boje. Koliko mogu vidjeti, čini mi se da pomalo curi neki sadržaj iz toga pa mi sad nije jasno što bi to moglo biti.
Suprug sve ove godine nema problema u vidu takvih izraslina, bradavica i sličnog.
Sad me smeta i donje rublje zapinje.
Da li je moguće da se malo iziritiralo od donjeg rublja ili je došlo do kakve upale? I što bi to uopće moglo biti? Kondilom, papilom?
Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.12.2016. 21:00

Moglo bi se raditi o tzv. mekom fibromu, benignoj tvorbi od vezivnog tkiva. Dolaze u obzir i fibromatozni madež i kondilomi

momakman

20.12.2016. 12:15

Poštovani... već par mjeseci imam kao neku bradavicu/izraslinu koja se nalazi na mjestu između glavića i tijela penisa. Dakle kad se potegne kožica do kraja ta kao izraslina je na liniji bijeloj koja vodi po sredini kao žila neka ili što već. Nikakve posebne boje nije već tako boje te linije. Nekad se smanji a nekad poveća. 2-3 mm je ima. Ne boli na dodir niti ništa. Sve ostalo oko i po penisu nema ništa. Jel to nešto vezano za žlijezdu neku ili? To prije mi nije bilo. Imam partnericu već godinu i pol a njen papa test uredan.
Hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.12.2016. 18:05

Moguće je da je riječ o nekoj žlijezdi. Ozbiljnije promjene (npr. kondilomi) se ne smanjuju pa onda opet povećavaju.

zbunjena.0208

01.03.2017. 21:50

Poštovani

Primjetila sam izrasline oko vaginalnog otvora.Čitala sam o tome i mislim da je riječ o kondilomima. Zanima me je li moguće dobiti kondilome nekim drugim putem? Seksualno sam aktivna s prvim partnerom i navodno sam i ja njemu prva. Ako ni ja ni on (valjda) nismo imali druge partnere, jel li to moguće?


Hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.03.2017. 18:50

Upitno je, je li riječ o kondilomima ili o nečemu drugome. Ako jesu kondilomi, oni se prenose samo spolnim putem.

Bruno89

13.02.2020. 16:50

Postovani
Imam crvene tockice na glavicu i na kozici a na rubu glavica imam bradavice biljele su, bojim se da nisu kondilomi, a nisam imao spolni odnos imam 18 godina

Borna Pavičić, dr. med.

02.03.2020. 11:55

Poštovani,
ako niste imali spolni odnos, onda je šansa da imate kondilome gotovo ravna nuli.
Vjerovatno se radi o normalnim žlijezdama (papillae coronae glandis).
Ako Vas ipak to i dalje brine, potrebno je da odete na pregled kod dermatovenerologa.

Noki123

29.09.2020. 15:30

Pozdrav
Poštovani, tokom avgusta 2019 sam primjetio crvenu tačkicu na glansu polnog organa koja je tokom par dana malo porasla tokom tog vremena sam imao svrab genitalnog područija.Nakon 4-5 sedmica sam posjetio dermatovenerološku ordinaciju.Tokom pregleda doktorica nije bila sigurna šta je u pitanju.U nalazu je napisala braonkasti papilom veličine čiodine glave-odnosno obs.-condyloma accuminatum. Takođe mi je preporučila da obavim hpv tipizaciju.Nakon toga sam dosta čitao bio sam psihički opterećen tom pojavom.Negdje sam pročitao da sirćetna kiselina i propolis pomažu pri uklanjanju bradavica.Koristio sam jedno i drugo te mi je taj kondilom ili šta već nesta nakon 3-4 dana.Nakon toga sam otisao na testiranje na hpv.U privatnoj laboratorji su mi uradili genotipizaciju na Hpv.Genotipizaija se vršila na HPV niskog rizika (6 11 42 44 i 45) visokog rizika (16 18 31 33 35 39 45 51 56 58 59 66 i 68) i neklasifikovanih tipova virusa.Nako mjesec dana stigli su rezultati genotipizacije koja je glasila kao negativna.Godinu dana nemam nikakvih promjena u genitalnom područiju.Mene zanima da li je ta promjena kondilom?Da li imam taj virus u organizmu i da li on ostaje čitav život u njemu?

Borna Pavičić, dr. med.

01.10.2020. 14:10

Poštovani,
s obzirom da je nalaz HPV tipizacije negativan, smatram da se nije radilo o kondilomu.
Kondilomi su bradavice uzrokovane HPV virusom kojega vi nemate.
Inače, kod pozitivnih osoba HPV virus ostaje u organizmu tokom cijelog života.

Noki123

01.10.2020. 20:30

Poštovani,hvala na odgovoru,znači virus ostaje tokom čitavog života u organizmu.U dosta stranih tekstova se pominje da ako nako dvije godine nako uklanjanja kondiloma ne dođe njihove pojave smatra se da je virus izbačen iz organizma,znači to nije istina.Još bih vas samo zamolio ako biste mogli pogledati o kakvoj promjeni se radilo u mom slučaju.
https://imgur.com/a/f2Xi2HC

Borna Pavičić, dr. med.

02.10.2020. 12:35

Poštovani,
HPV virus ostaje, a simptomi virusa se mogu pojavljivati ovisno o stanju imunološkog sustava / stresa.
Prema slici je teško reći o čemu se radi jer je promjena vrlo diskretna, ali gotovo sigurno se ne radi o kondilomu.
Preporučam da se prestanete brinuti oko toga, a ako slučajno dođe do neke novonastale bradavice / izrasline, svakako posjetite dermatovenerologa.

Mile1993

15.04.2021. 09:55

Postovani

Na testisu mi se pojavila bradavica (ili sto vec) na tom mjestu sam imao kao mali madez, sitna crna tocka.
Sto bi to moglo biti? Dali moram hitno kod dermatologa ( ili kome da se obratim) posto trenutno nisam u Hr nego dolazim za 2 tjedna.

https://files.fm/u/krvewwjqy

Borna Pavičić, dr. med.

29.04.2021. 09:40

Poštovani, preko slike promjena izgleda kao hemangiom (tvorba od kapilara), a moguće i fibrom ili bradavica.
Svakako je potreban pregled dermatologa uživo kako bi se postavila točna dijagnoza i eventualna terapija.