Genitalne bradavice


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 86

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Genitalne bradavice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ZgRena

16.12.2022. 20:00

Pozdrav, idući tjedan sam naručena na pregled kod ginekologa, no baš sam u brizi. Prvo sam imala ginekoloski streptokok b ( 10⁴) , to izlječeno, pa nakon toga upala mjehura ( ešerihija, pa enterokok i streptokok b 10⁴) . Često imam obilne iscjetke koje primjetim prilikom mokrenja par dana nakon menstruacije i par dana prije, doslovno istisnem i iscuri van velika količina sluzi (nema mirisa) . Jučer sam primjetila na stidnim usnama nesto sto izgleda kao bradavica. Zbog toga sam najviše zabrinuta. Imam samo 1 partnera( muž) , imala 2 vaginalna poroda. Ako je to bradavica i ako je on mene zarazio, koliko je vremena moglo proci od toga ( on radi u drugoj državi pa nije stalno tu). Ta izraslina je okrugla i ispupčena, ne boli. Roskasto crvene boje . Da li sam ja to mogla od prije 10 godina imati ili je to moglo od njega poteci? Hvala

Krešimir Musa, dr. med.

19.12.2022. 22:45

Poštovana,
Vaš opis promjene ne asocira da bi se radilo o kondilomu (HPV infekciji), ali za to je potreban klinički pregled, a prema indikaciji i PHD.
Kada bi se i radilo o kondilomu, ne može se sa sigurmošću reći kada se dogodila infekcija s HPV virusom, jer je inkubacija duža od nekoliko tjedana, a sama manifestacija-pojava kondiloma može nastati teoretski i nekoliko godina nakon primarne infekcije-kontakta.

Martina.12

23.01.2023. 21:50

Poštovani doktore,

Molim Vas za savjet i mišljenje. Naime, nedavno mi je završila terapija kondiloma kremom Aldara. Dijagnozu sam dobila nakon što sam barem godinu dana imala određenih problema koji su se pojavljivali i povlačili, išla sam više puta svojoj ginekologici koja mi je uporno govorila da je riječ o upali i propisivala klotrimazol. Napokon sam otišla u privatnu polikliniku na pregled gdje su ustanovljeni kondilomi na vanjskom području. Do zaraze je moralo doći prije minimalno godinu i pol. Nakon terapije Aldarom, relativno brzo su se kondilomi povukli te od onda nema nastanka novih.
Zanima me ima li smisla raditi test na HPV u ovom trenutku (svaki papa test dosad je bio uredan), mogu li uopće u skorije vrijeme očekivati negativan HPV test? Koliko sam upoznata, organizam se često sam izbori s infekcijom kroz neko vrijeme. Radim na podizanju imuniteta svakodnevno.
Također me zanima, što se tiče odnosa s partnerom, koliko dugo je nužna zaštita, obzirom da mi je ginekolog rekao da je zaštita obavezna sve do planiranja trudnoće.

Unaprijed hvala.

Krešimir Musa, dr. med.

24.01.2023. 01:45

Poštovana,
trenutno nema potrebe raditi testiranje na HPV. Kao što ste i napisali, ako je imunitet dobar organizam će sam "istisnuti" HPV. Za takav ishod potrebno je minimalno nekoliko mjeseci do nekoliko godina.
Koristite kondom kao zaštitu kod spolnih odnosa barem još 4-5 mjeseci.

Tactless0214

28.01.2023. 12:00

Poštovanje,

bio sam sa partnericom kojoj je utvrđeno da ima HPV.

Prije 3 mj. cca sam primijetio kondilom na prepuciju, točnije na ovom mjestu kao na ovoj slici: https://postimg.cc/gXn315t2 .
Unazad nekih 2 mj. sam primijetio također 2, 3 kondiloma na području iznad penisa, tj. tamo gdje rastu stidne dlake.
I evo prije tjedan dana sam primijetio još 2, 3 kondiloma pri korijenu penisa.

Za pomoć se nisam odlučio jer ne znam kome bih se trebao javiti, a i prema vlastitom istraživanju s interneta zaključio sam da je kod muškaraca teže da će doći do većih komplikacija, te da bi se bradavice trebale povući same od sebe kada čovjeku ojača imunitet i izbori se naspram virusa HPV-a.

Zanima me da li postoji neki lijek koji se može kupiti bez recepta u ljekarni, a da će pomoći prije nestajanju kondiloma. Ili ako imate bilo koju preporuku, bio bih vam iznimno zahvalan!




Mario1988

29.01.2023. 11:55

Poštovani,

prije cca 20 dana imao sam odnos sa transsexualnom osobom.
Nije bilo sexa,bio je dodir jezikom na moj anus dva puta nakon cega sam to odmah zaustavio(dakle jezikom po anusu izvanka),te mi je stavio par puta prst u anus.
Od tada imam velike probleme s probavom(traje vec 10-ti dan)crijeva me bole.
Uplašio sam se da nisam pokupio nesto najgore.
Kolika je mogucnost da sam pokupio Hiv ili neku drugu crijevnu bolest?

Hvala na odgovoru!

Krešimir Musa, dr. med.

30.01.2023. 12:05

Poštovani,
prema Vašem opisu i tijeku događaja/odnosa gotovo da ne postoji mogućnost da ste se zarazili s nekom od spolno prenosivih bolesti.

Tactless0214

30.01.2023. 20:35

Poštovanje,

vidim da ste moje pitanje preskočili... Možete li mi dati savjet u vezi istog?

Hvala!

Luka

Krešimir Musa, dr. med.

31.01.2023. 17:00

Poštovani,
kako ste opisali da su Vam se pojavile izrasline za koje navodite da su kondilomi, najvjerojatnije i jesu, ali mogu biti i neke druge izrasline naprimjer moluske, koje su manje opasne, ali isto virusne geneze.
Kao liječnik moj jedini savjet može biti da se javite kod dermatologa na pregled i liječenje. Kondilomi se uklanjaju jednostavno provođenjem krioterapije ili nekim drugim "jednostavnim" načinima ablacije. Radi se o jednostavnim površinskim zahvatima. Postoje i lokalna sredstva za tretiranje kondiloma ili moluski, ali prvo morate obaviti pregled kod liječnika (dermatolog ili urolog).

Tactless0214

01.02.2023. 19:35

... vezano za moj problem, evo šaljem i fotografije, pa da možete točno reći da li se ipak radi o kondilomima ili moluskama ili je ipak riječ o nečem rećem.
Slika 1: https://ufile.io/5369qop5 , slika 2: https://ufile.io/z2gxiyhj , slika 3: https://ufile.io/nqgamia8
Unazad 2 dana koristim Apipol mast i mažem time. Ne znam da li će pomoći, ali odlučio sam pokušati, jer piše da sadrži propolis...
Molim za Vaš odg i hvala!

Tactless0214

01.02.2023. 19:40

Postavanje,
molim administraciju da ako moze, da doda i jos ovaj upit u moj prosli post:

"I zanima me da li se ta vrsta kondiloma, bradavica ili sto vec imam moze prenijeti dodirom? Znaci da si ih ja sam razmnozim."

Krešimir Musa, dr. med.

02.02.2023. 12:10

Poštovani,
ne mogu otvoriti slike!!! Apipol Vam neće pomoći za ova stanja.

Tactless0214

11.02.2023. 12:00

Poštovani dr.,
mogu li se kondilomi prenijeti dodirom - znači da ih prenesem sam sebi?
Odustao sam od Apipol masti, te sada trenutno koristim propolis mast. Da li bi propolis mast mogla pomoći, te što mislite o rivinusovom ulju kao još 1 alternativa protiv kondiloma - bi li on pomogao?
Unaprijed hvala i lp!

Krešimir Musa, dr. med.

12.02.2023. 10:25

Poštovani,
mogućnost prenosa virusnih bradavica autoinokulacijom (manuelnom manipulacijom) je teoretski moguće, ali Vas to ne treba opterećivati. Kod HPV infekcije je zaražena čitava površina kože, a ne samo mjesta gdje su se pojavili kondilomi.
Preparati propolisa (Apipol i sl.) kod ovakvih promjena teško da mogu dovesti do izlječenja. Postoje lokalni preparati zelenog čaja, podofilina i nekih sintetskih preparata koji imaju medicinsko dokazano djelovanje kod kondiloma.
Također se na raznim forumima i reklamama spominju razni preparati kao što su ricinusovo ulje, luk, banana, stolisnik, maslačak, kurkuma, smokva i dr., ali Vam takve eksperimente ne bi preporučio.
Savjetujem Vam pregled kod spec. dermatovenerologa.

Mario1988

05.03.2023. 13:40

Poštovani doktore,

s obzirom da sam bio sa trans osobom prije otprilike dva mjeseca,dali je moguce dobit HIV ako slucajno njena sperma bude na mom spolovilu?
Tjedan-dva nakon toga sam imao probavne smetnje(proljev),da bi nakon 6-7 tjedana imao samo jedan dan temperaturu 37,a kasnije je stalno izmedju 36.3-36.8.Dakle nemam temperaturu ali osjecam se kao da imam,vruca mi je glava.
Bojim se da da nisam dobio HIV.
Može vaše misljenje?
Hvala unaprijed.

Krešimir Musa, dr. med.

06.03.2023. 02:30

Poštovni,
najvjerojatnije se niste zarazili s HIV-om.
Možete učiniti pretragu iz krvi.

Cikaciko96

08.03.2023. 21:55

Pozdrav,molim za pomoc
Imam jednu izraslinu velicine zrna soli i 3 tackice na kozici penisa tacnije vrh kozice nalaze se na veni nepravilnu rasporedjene.Tu su vec duze vrijeme,nekad su primjetne kad dobro pogledam nekad ne,ne povecavaju se nekad se i smanje i promijene boju u sivo do skoro boje koze.Ne svrbe,ne peckaju ne smetaju.Sta bi to moglo biti?

Krešimir Musa, dr. med.

11.03.2023. 23:25

Poštovani,
po vašem opisu i lokalizaciji moglo bi se raditi o sebacealnim žlijezdama. Dobroćudne (fiziološke) promjene - Fordyce spots. Ništa za zabrinuti se, nije potrebno uklanjanje, ali za točnu dijagnozu morali bi se javiti na pregled kod dermatovenarologa.

Tactless0214

16.04.2023. 22:40

Poštovani dr.,

dermatologica mi je prepisala podofilin za kondilome na penisu. Već nakon 2, 3 dana su mi počeli otpadati i nakon otpadanja ne znam da li je pametno nastaviti mazati podofilin po toj ranici kako bi ona zacijelila ili nakon što kondilom otpadne ne treba više mazati tu ranicu, nego je treba pustiti da zacijeli? Ako je tako, je li ok mazati Bepanthen masti za "brže" zacjeljivanje ili to nema smisla?
I zanima me da li nakon fizičkog rješavanja kondiloma slobodno nastaim spolne odnose bez kondoma? Partnerica u sebi nosi HPV, ali joj je trenutno stanje prema papa testu dobro...

Unaprijed hvala i lp!

Krešimir Musa, dr. med.

20.04.2023. 22:35

Poštovani,
ako su Vam otpali kondilomi nemojte više koristiti ništa osim Bepanthena i slično za epitelizaciju kože.
Potrebna Vam je zaštita tijekom spolnih odnosa (kondom).