Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gripa


Autor Poruka

tina

22.10.2005. 01:00

Poštovani,

Imam sina od skoro 3 godine, ove godine je po prvi put krenuo u vrtić.

Kad je imao točno godinu dana obolio je od gripe, jako ju je teško podnio, tako da je čak nekoliko dana bio hospitaliziran u Zaraznoj bolnici.

Zanima me da li bi ga bilo uputno cijepiti protiv gripe. Prošle godine nisam htjela, ali ove godine, s obzirom da se najavljuje pandemija ptičje gripe pa kažu da bi cijepljenje moglo pomoći, razmišljam.

I još jedno pitanje. Ja sam se u životu samo dva puta cijepila protiv gripe, jednom sam nakon cijepljenja cijelu zimu praktički bila bolesna, viroza na virozu, a drugi put je bilo kad mi je sin dobio gripu, a s njim u bolnici sam se i ja razbolila. Kod mene je sve trajalo samo 3 dana, i nije bilo teško, ali izgleda da je bila gripa. Da li je cjepivo 100% sigurno??

Koje su nuspojave?

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

27.10.2005. 13:19

Cijepljenje protiv sezonske gripe neće pomoći protiv ptičije gripe jer sigurno joj neće biti izložen: ne vjerujem da živite u istoj baraci sa svojim kokošima zaraženima ptičijom gripom i istovremeno radite na kompjutoru!

Ako je sin teško podnio gripu, onda bi ga trebalo cijepiti, Djeca obično lakše podnose gripu nego odrasli, ali to je ipak individualno.
Cjepivo je takvo da se od njega ne može dobiti gripa, ali mogu biti reakcije, odnosno cjepivo je samo protiv gripe, a ne drugih viroza i cijepljenje protiv gripe ne znači zaštitu od njih. Inače se zaštitni učinak cijepljenja protiv gripe procjenjuje na oko 80%.

Ništa nije 100% sigurno, ali cjepivo protiv gripe je sigurno u sasvim prihvatljivim granicama, uostalom zato se i primjenjuje.