Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gripa i trudnoća


Autor Poruka

Davorka

10.12.2004. 09:11

Poštovani,
u sedmom sam mjesecu trudnoće i bojim se zaraze od gripe. Nisam se cijepila zbog straha za moju bebu. Recite mi je li se oseltamivir može uzimati za vrijeme trudnoće?

Hvala,

Davorka

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

13.12.2004. 12:45

Poštovani,
Za sad nema dovoljno podataka o trudnicama koje su uzimale lijek da bi bilo moguće prosuditi sigurnost primjene oseltamivira za fetus, pa se stoga smije uzimati samo ako moguća korist za majku opravdava moguće rizike za fetus. Za dodatna pojašnjenja javite se svom liječniku.

ivana

15.12.2004. 15:25

Trudnoća nije kontraindikacija za cijepljenje. Štoviše, u Americi se trudnice ubrajaju u visokorizične skupine i cijepljenje im se posebno preporuča.

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

13.01.2005. 13:45

Trudnoća predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje živim virusnim cjepivima, a pošto se u nas za cijepljenje protiv gripe koristi mrtvo cjepivo, ono se smije dati i trudnicama, odnosno daje se ženama u dobi kada mogu biti trudne a da to ne znaju.