Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


diane 35 - pauza??


Autor Poruka

epeter

12.11.2007. 15:10

Poštovani, našla sam se u dilemi i tražim drugo mišljenje.
Nakon poroda ginekologica mi je ispisala diane 35 ( bez ikakvih pretraga) za kontracepciju i pijem ih već više od 2 godine. Zanima me da li se kod dužeg uzimanja Diana treba praviti pauza. Inače nisam imala nikakvih nuspojava dosada. Unatrag mjesec dana su počele slabe glavobolje, ponekad vrtoglavica isto slaba. Posjetila sam ginekologicu i poslala me na pretrage - kolesterol mi je 5.4, trigliceridi 2.20, AST 11, ALT 6, GGT 10,( ostale vrijednosti su normalne) ona kaže da je to sve normalno i da ako želim prijeđem na Logest jer su slabije od Diana.
Mene zanima Vaše mišljenje o tome bih li trebala nastaviti piti diane, ili da prijeđem na Logest ?
I, još me zanima Vaše mišljenje o tim nalazima, je li to zaista normalno? (Imam 24 godine)

Molim Vas pomozite ako možete jer uopće nisam sigurna što bi bilo bolje.
Unaprijed hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.11.2007. 18:35

Pauza inače nije potrebna. Međutim, obzirom da imate medicinskih teškoća, uz hiperkolesterolemiju i trigliceridemiju (to svakako nisu normalni nalazi, trebaju biti u granicama normale), preporučam pauzu 3 mjeseca, a prije ponovljenog uzimanja bilo kojeg kontraceptiva ponovo izvaditi krv i vidjeti situaciju. Upotrijebite tražilicu, tražite povišene masnoće, pa se malo informirajte.

epeter

13.11.2007. 16:35

Puno Vam hvala na brzom odgovoru, učinit ću tako.
Lijep pozdrav!

epeter

13.11.2007. 16:45

Poštovana doktorice ponovno Vas molim za savjet ili mišljenje.
U posljednje vrijeme puno razmišljam o tome da bih htjela roditi još jedno dijete happy) Hoću li imati možda nekih zdravstvenih poteškoća zbog navedenih povišenih vrijednosti, trebam li prije nego što želim ostati trudna obaviti ponovno neke pretrage?
(I još jednom Vam zahvaljujem na prethodnom odgovoru, puno mi je pomogao, nazvala sam obiteljsku liječnicu, dala mi je savjete u vezi prehrane i rekla da dođem za 3 mjeseca da ponovno napravimo pretrage, a što se tiče diana prestajem i nadam se da neću imati neke nuspojave što sam čitala ovdje da su ih neke žene imale)

Unaprijed hvala.
Lijep pozdrav !!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.11.2007. 20:45

Ne brinite za nuspojave, one su uvijek više izuzetak nego pravilo (ali naravno da nećete ovdje čuti pitanja tipa Sve je u najboljem redu, šta da radim). Slobodno radite na novoj trudnoći, povišene masnoće ni na koji način neće utjecati. Na njih sam vas upozorila zato što ste tako mladi, a mogu dovesti do visokog tlaka, debljine i još mnogo toga.

epeter

13.12.2007. 10:25

Lijep pozdrav, poštovana doktorice!
Evo opet Vam se javljam i molim Vas pomoć. Naime, prestala sam piti Diane (koje sam pila više od 2 godine), zadnju tabletu sam popila 5.11., trebala sam dobiti mjesečnicu oko 8.12. ali nisam. Zadnja mjesečnica je bila 10.11. i trajala je do 13.11. Do sada mi je ciklus trajao 28 dana, a i prije prve trudnoće i uzimanja Diana sam imala redovite cikluse (28-30 dana), kašnjenja su bila najviše 2-3 dana. Uglavnom, nikada nisam imala većih problema s time. Jučer sam kupila test za trudnoću, jutros napravila i negativan je (što se tiče kontracepcije sada prakticiram prekinut snošaj).
Zanima me da li je normalno da mi mjesečnica kasni, je li moguće da je to zbog prestanka uzimanja Diana i trebam li još čekati ili da se odmah javim svojoj liječnici da me pregleda? Što mi savjetujete?
Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.12.2007. 13:40

Normalno je nakon dužeg uzimanja kontracepcije da je prvih par ciklusa malo usporeno. U najgorem slučaju ovulacija nije dobro uspjela pa imate cistu koja će proći sama od sebe. Zato se na vašem mjestu ne bih zabrinjavala bar još tjedan dana.

epeter

14.12.2007. 16:45

Hvala Vam na brzom odgovoru. Evo ipak sam jučer popodne dobila, tako da mi je sada ipak lakše. Već sam se bojala da nešto nije u redu, ali sad mi je dobro.
Uglavnom hvala Vam puno na pomoći, Vaši savjeti puno pomažu blunk
Lijep pozdrav iz Osijeka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!