Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


duphaston


Autor Poruka

jade.r

18.04.2009. 20:45

Dobar dan,pošto imam neredovite cikluse i policistične jajnike,doktorica mi je propisala Duphaston tablete,10 dana 2x1 tabletu.Evo prošlo je već 6 dana nakon zadnje popivene tablete,pa me zanima koji je mogući uzrok zašto još uvijek nema krvarenja? (ne vjerujem da je trudnoća u pitanju jer smo koristili kondom + prekinuti snošaj,a nije bilo nikakvih puknuća kondoma ni nešto slično).Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.04.2009. 21:55

Ako niste trudni, razlog je što vam je sluznica pretanka da bi krvarila, što ide uz neredovite menstruacije. Vrijeme vam je za pilule, kao lijek.

jade.r

19.04.2009. 01:35

Hvala Vam na odgovoru....vjerojatno je to i razlog jer prilikom pregleda doktorica mi je ustanovila da imam jako tanku sluznicu,je li to nešto ozbiljno?...Puno sam čitala o policističnim jajnicima i vidim da piše da u velikom broju slučajeva uzrokuju pretilost,iako ja nikada nisam imala problema s kilažom,visoka sam 1.73 i imam 61kg,da li se već trebam početi paziti da mi se kilogrami ne počnu "lijepiti" ili uopće ne mora doći do toga?A što se tiče lica,odjedanput su mi niotkuda buknule stotine malih prištića,to je očito jedna od nuspojava takvih jajnika.Znači u svakom slučaju najbolje bi bilo prijeći na Diane ili Yasmin,ali da li Vi poznajete neku drugu metodu da ipak ne koristim kontracepcijske pilule?Još jedanput hvala i svaka Vam čast što imate ovoliku volju odgovarati na ova pitanja

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.04.2009. 12:40

Nažalost, dok ne budete htjeli roditi pilule su jedino pametno rješenje.

tanjaa1

04.05.2009. 16:25

Pijem Duphaston već tri mjeseca i još uvijek nisam zanjela. Trenutno mi menstruacija kasni 3 dana, još ne želi ići kod liječnika, da mi ne kaže tužnu vijest da još uvijek nisam trudna. Moje pitanje glasi: dali postoji mogućnost da mi menstruacija kasni ako sam u zadnjoj turi zaboravila popit zadnju tabletu (inače ih pijem 10 dana i to od 15 - 25 dana ciklusa)? Molim vas hitan odgovor tako da znam a li da se obavezno javim ginekologu ili da još malo pričekam! HVALA!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.05.2009. 22:00

A šta nije lakše i od postavljanja pitanja i od odlaska ginekologu napraviti test na trudnoću? Sumnjam da vam kasni zbog zaboravljene tablete.

Pimky

30.06.2010. 19:30

Trabal bi malu pomoć, Prošli mjesec sam počela piti duphaston zablete, pijem ih od 16 do 25 dana ciklusa dva puta dnevno. Doktor mi je rekao da ih pijem radi prevelikog broja folikula i da će mi to pomoći da ostanem u drugom stanju jer 4 mjeseca prije toga trudimo se bezuspješno. Inače imam redovite cikluse 28 dana ali sam je ovaj mjesec nakon tableta dolila 33. dan ciklusa, što znači da je kasnila 5 dana, napravila sam test koji je bio negativan. Uz tablete mi je preporučio i LH trakice kako bi lakše utvrdila plodne dane, ali prošli mjesec mi je bilo za to prekasno. Ovaj mjesec sam ih počela koristit od 10. dana ciklusa a danas je već 14 i plodni dani nisu ustanovljeni, a tablete trebam početi piti preksutra. Moj problem je da sam malo čitala i po netu i žene govore da nije dobro početi piti tablete prije plodnih dana jer kako one kažu stvara se gusta sluz od koje spermiji ne mogu doći do jajašca da ga oplode, pa me zanima vaš savijet. Da li da čekam da utvrdim plodne dane i da kasnije počnem piti tablete ili da ih normalno pijem kako mi je moj liječnik rekao. I ako imate malo više vremena zanima me kako te tablete utječu na folikule da bi mi pomogle, u biti zanima me koji je smisao tableta. Ako sam i to dobro shvatila tablete povečavaju količinu progesterona kako bi ona dovoljna za broj folikula koje ja posjedujem. Ali molila bi da mi pojasnite to još malo.

Pimky

30.06.2010. 21:45

I još jedno kratko pitanje. Kolike su šanse da su mi plodni dani u prvom djelu ciklusa, znači od 1. do 10. dana ciklusa? Unaprijed puno zahvaljujem na odgovoru.

Natalija Beljo, dr. med.

01.07.2010. 19:40

Počnite ih piti kako Vam je ginekolog rekao jer ih pijete jer imate policistične jajnike pa je njegova uloga da Vam "pomogne" da stvorite zrelu jajnu stanicu koja je dobra za opodnju i da vam regulira ciklus. Također bih savjetovala da i suprug napravi spermiogram.

Pimky

01.07.2010. 22:00

Puno vam se zahvaljujem na odgovoru, i ispričavam se ako je pitanje u najmanju ruku uobičajeno, ali doktor mi nije niti spomenuo pojam policistični jajnici pa nisam znala. Još jedno pitanje ako smijem. Kolike su šanse da se to izlječi tim tabletama po vašem iskustvu i ako su male kako se to dsalje lječi, čisto da znam malo unaprijed. Još jednom puno hvala na odgovorima.

Pimky

02.07.2010. 09:45

Zahvaljujem se na odgovorima!!!

Malo sam čitala vaše prijašnje tekstove pa mi se pitanje nametnulo samo od sebe. Kažete da zdrava žena ima 12-13 ovulacija godišnje, a žena s policističnim jajnicima 2,3-6. Pošto ja imam redovne mjesečnice, znači dolaze redovno svaki mjesec u godini skoro isti dan i skoro isto traju, pa zanima me da li to znači da ja radi policističnih jajnika imam smanjen broj ovulacija od zdrave žene iako imam redovite mjesečnice. Što bi značilo da npr.: imam godišnje 12 mjesečnica, ali samo npr.: 6 puta u godini ovuliram? Ili, pošo imam svaki mjesec mjesečnicu imam svaki mjesec i ovulaciju? Znam da je to starija tema ali me malo buni jer znam da postoje i žene s policističnim jajnicima koje nemaju mjesečnicu svaki mjesec, pa mi nije jasan omjer mjesečnica i ovulacija u mom slučaju.

Hvala vam puno na svim odgovorima!!!

Natalija Beljo, dr. med.

05.07.2010. 20:00

Kod žena s PCO može biti ciklusa bez ovulacije iako imate mjesečnicu, s OHC se regulira ciklus tako da mjesečnice dolaze redovito i kada ih prekinete napravi se tzv. buđenje jajnika - ovulacija.

jopyca

22.07.2010. 15:35

zanima me...pijem duphaston tablete već 2 mjeseca, od 21-25 dana ciklusa 2X1 na dan....ja sam imala odnose na zadnji dan mjesečnice prije 2 tjedna i koristili smo kondom, ali osječam blage bolove u jajnicima i malo u grudima...dali je moguće da su to nuspojave tableta ili sam trudna? hvala unaprijed

Natalija Beljo, dr. med.

23.07.2010. 17:20

kako ste koristili kondom zasto sumnjati natrudnoću, može biti od Duphastona.

Nala3012

05.04.2011. 16:55

jedno pitanjce... Zadnju menstruaciju sam imala 16.2. (očekivala sam ju oko 16.3., no ona još nije stigla)... prošli tjedan sam išla na vaginalni ultrazvuk i sve je u redu sa jajnicima i maternicom. Napravila sam za svaki slučaj i test na trudnoću i ispao mi je negativan. Ginekolog mi je dao da pijem Duphaston ( da popijem jednu tablicu, znači 7 dana da pijem ujutro i navečer). Rekao mi je kako sigurno nisam trudna i da će mi menstruacija doći... Da još napomenem da sam pila godinu i pol pilule i prestala ih piti u 11. mjesecu 2010. godine i od tad je prilično redovno dolazila, no evo sad je još čekam od 16.2. Na nalazu ultrazvuka napisano je da mi je endometrija tada bila 12 mm (znači to je bilo točno prije tjedan dana 29.3.)

Zanima me zašto još menstruacija ne dolazi???

Natalija Beljo, dr. med.

05.04.2011. 19:45

Sozirom na debljinu endometrija i uz Duphaston vrlo brzo ćete procuruti. Tako da još malo strpljenja. Vjerojatno je nastao hormonski disbalans pa kasni.

ziziy

17.05.2011. 15:12


Poštovana,
pila sam Yasmin 7 godina pa sam ih prestala uzimati prije 6 mjeseci, menstruacije još nema. Imam policistične jajnike te su mi na ultrazvuku ustanovili da mi je sluznica maternice jako tanka. Također, vadila sam hormone, i estradiol mi je manji od 50. Sad mene zanima da li bi po Vašem mišljenju bilo bolje pričekati da menstruacija prirodno dođe ili bih ju trebala izazvati pilulama. Naime, ginekolog mi je rekao da uzimam duphaston dvije tablete dnevno u pet dana ili da počnem piti Cilest pilule (jer od yasmina sam imala urtikarije na koži). Ako počnem sa Cilestom, neznam kada da ga počnem piti jer bi trebalo 1. dan menstruacije, a nje nema... Isto tako strah me nuspojava, pa me zanima da li su Cilest blaže ili jače od Yasmina?

puno hvala unaprijed

Natalija Beljo, dr. med.

17.05.2011. 16:10

S obzirom na nalaz jajnika svakako bih savjetovala OHC i to YAsmin. Počnite Duphaston da izazovete mengu i onda prvi dan Yasmin.

evana085

04.12.2011. 17:25

Poštovanje,

imam pitanje u vezi uzimanja duphaston tapleta i kontracepcijskih pilula.
Naime, prije mjesec dana operirala sam jajnik zbog endometrioze, i kao terapiju sam u bolnici prije par dana dobila Duphaston (od 5.dana ciklusa, 2x1, kroz 3 ciklusa), pa me sada zanima da li je moguće uz njih normalno piti i kontracepcijske, da znam da li se isplati ići kod svog ginekologa uopće ih tražiti. Unaprijed puno hvala na odgovoru happy

Natalija Beljo, dr. med.

05.12.2011. 20:25

Jedno s drugim ne.