Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza


Autor Poruka

Gabiduga

02.12.2015. 17:15

Postovanje. U 6mjesecu su mi se pojavoli veliki bolovi u zdjelici. Toliko jaki da sam zavrsila u bolnici. Tamo su mi rekli da je to samo bolna ovulacija i da ce proci. Dosla sam doma ali bol nije prolazila. Svaki dan me bolio donji dio trbuha. Prije 3mj sam otisla privatno ginekologu on je rekao da imam endometriozu. Radila sam CA125 ispao je 240. Sve je bilo pripremljeno da idem na laparoskopiju ali nakon mjesec dana sam opet isla vaditi CA 125 i sada se drasticno smanjio na 33. Bolovi su se malo smanjili. Nemoram svaki dan piti ibrufen. Ali menstruacija mi i dalje traje po 10 dana. Obilna je i bolna. I kada prestane menstruacija uvijek predvecer osjetim bol u zdjelici i kao da se prozima po nogama. Ja nemogu normalno funkcionirati bez ibrufena. Danas sam zvala ginekologa i rekla mu da i dalje imam menstruacije on mi je prepisao lindynette 30. Dali je to dobro? Ja nikada nisam pila kontracepciju. Prije sam imala jako puno problema sa aknama pa sam pila roacutane. Bojim se da mi se akne ne vrate. I bojim se kada zavrsim sa lindynette 30 da ce mi se bol opet vratiti. Sto mi vi preporucujete? Hvala ubaprijed. Gabrijela

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.12.2015. 23:10

Uzimajte LIndinete svakako. Poslušajte ginekologa.

Healy

10.12.2015. 13:05

Poštovani,
Imam 24g, 3 godine pijem Logest i već nekoliko godina patim od bolova u zdjelici, 90% boli baš lijevi jajnik. Bolovi se javljaju sami od sebe, neovisno o danu ciklusa, neovisno da li imam menstruaciju ili ne, ukoliko imam menstruaciju bolovi su prva dva-tri dana još više izraženiji i lokalizirani u području lijevog jajnika. Neki puta je to samo tupa bol koja dođe i ode, dok neki puta je osjećaj kao da me netko doslovce reže iznutra, neki put uopće ne mogu trpiti koliko jako boli. A o bolovima tijekom odnosa bolje da ne pričam - ista situacija, boli to lijevo područje, različitim intenzitetom, neki puta pomogne promjena poze dok neki put ne mogu ni malo izdržati jer su bolovi neizdrživi i ne mogu imati normalan odnos, moramo prekinuti upravo zbog bolova. Ginekolozi su imali razna objašnjenja i tako iz godine u godinu, npr da je to normalno, da je upala, da je lijevi jajnik veći pa da zato boli, krivi dan u ciklusu, ovulacija, ciste, i nikome ništa. Posljednji uzv kod dr. Eljuge prije nekoliko mjeseci je pokazao da imam policistične jajnike, ali rekao je da to nije ništa strašno i napravio mi je briseve za bakterije i ispostavilo se da sam imala bakterije pa se njih krivilo za bolove. Nakon terapije, nalazi su čisti, nema bakterija apsolutno nigdje više, nalazi urina, briseva čisti. Ali mene moj jajnik ili to područje zdjelice boli i boli, i to sve jače ponovo, a ja ne znam više što da radim. Načula sam da to stanje može biti endometrioza te kad sam čitala malo više o tome, ostali simptomi koji se tiču probavnog sustava, zatvora poklapaju se s mojim stanjem unatrag nekoliko godina. Molim Vas za pomoć, što i kako dalje, moj ginekolog mi sam nikad nije preporučio neke pretrage nego tek kad su došli neki drugi ginekolozi na zamjene uputili su me to za bakterije i na pregled u bolnicu gdje sam obavila navedeni pregled kod dr. Eljuge koji isto nije pridao pažnju mojim bolovima nego je rekao da su bakterije krive... Možete li mi reći da bi to mogla biti endometrioza ili nešto drugo?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.12.2015. 22:05

Teško mi je pretpostaviti koji je uzrok bolova ukod vas. Svakako da se i dalje trebate obrađivati. Od probavnog sustava/divertikuli, polipozna crijeva, funkcijske smetnje probave/, upale kamenci, pijesak u mokraćnom sustavu, UZV abdomena i bubrega, problemi u vaskularnom sustavu male zdjelice, itd.
Svakako se može napraviti i ct zdjelice i kao zadnje i dijagnostička laparoskopija.
Svakako da je moguća endometrioza prema opisanom no nju je vrlo teško detektirati i na nju se rijetko pomišlja.
Sugeriram Ca 125 za početak.

Healy

11.12.2015. 11:15

Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru! Naime, prošla sam već mnoge preglede koji se tiču probave jer imam gastritis, ali to je sve pod kontrolom godinama već i ne stvara mi više nikakve probleme. Za crijeva su također rekli da je sve uredno, nikad nisam imala nikakve probleme s bubrezima, mokraćnim sustavom, to je uvijek savršeno funkcioniralo i nalazi urina su uvijek bili uredni. Mene muči to što je bol lokalizirana samo u tom području lijevog jajnika i ako boli, samo tamo boli, desni jajnik me boli samo malo prije i za vrijeme menstruacije što je normalno, dok ta bol s lijeve strane, kažem Vam, nije podnošljiva više... I kažem, žalim se na tu bol godinama već, ali nitko od ginekologa nije obratio pozornost na nju nego samo odmahuju rukom kao jer to nije ništa budući da sam mlada...

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.12.2015. 20:10

Odgovorio sam vam što mislim o vašem problemu. Krenite de novo s obradom.

Healy

19.01.2016. 10:20

Poštovani, nastavno na moje prijašnje postove - bila sam kod novog ginekologa u bolnici na pregledu i uzv, kaže da se preko toga nije našao uzrok mojih bolova, poslao me na ca125 čiji je rezultat bio 14 tako da mi je rekao kako mi slijedi dijagnostička laparoskopija; znači rekao je isto sve što i vi. Zanima me samo sad da li možda nisam trebala otići još na neki bolji uzvi/ili color doppler? Ginekolog je rekao da ne budući da nijedan uzv do sad nije ništa posebno pokazao bolje je da idem odmah na laparoskopiju. I još nešto, pošto koristim već 3 godine kontracepcijske pilule, ginekolog mi je rekao kako bi bilo dobro da ne započinjem novu kutiju idući tjedan nego da imam pauzu od pilula dok ne obavim operaciju. Da li ste i vi istog mišljenja da bi trebala prekinut sad s pilulama na neko vrijeme dok se ne obavi ta operacija pa da ponovno počnem piti kad dođe sljedeća menstruacija ili ne bi bilo ništa i da ih nastavim piti? Zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.01.2016. 18:40

DAkako da prekinite pilule prema njegovom savjetu. Dijagnostička laparoskopija će nadajmo se otkriti pobliže uzrok bola u maloj zdjelici.

Vanjka

05.06.2016. 12:40

Poštovani,

endometrioza mi je dijagnosticirana prije 2 godine i nakon godinu i pol terapije tabletama Visanne specijalistica me prije 3 mjeseca "prebacila" na Qlairu jer se cista smanjila i nema potrebe za "tako agresivnom terapijom." No međutim, ni nakon 3 mjeseca korištenja Qlaire nakon mjesec dana pauze kako bi dobila menstruaciju, i nakon te jedne koja se dogodila točno 30. dan nakon prestanka uzimanja Visanne mi se nije vratio ciklus. Naime, svaki mjesec osjetim sve hormonske promjene (nadutost i bolove u vrijeme kada bi trebala nastupiti menstruacija), no krvarenje se ne dogodi. Je li to uobičajeno ili se i prije kontrole zakazane za rujan trebam javiti specijalistici?

Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.06.2016. 17:30

Uobičajno je. Uz navedenu kontracepciju česti su kraći i duži izostanci menstruacije.
Dobro je da i ne menstruirate jer to pozitivno utječe na dužu remisiju endometrioze.
Nekad se primjenjivalo a i danas uzimanje kontraceptivnih pilula bez pauze od 7 dana.
Stoge ne brinite.

martad12

21.05.2019. 22:00

Poštovani,

Zbog jakih i neidentificiranih bolova u područuju desnog jajnika nakon urednog nalaza uzv-a i papa testa doktor je predložio da izvadim CA125 zbog sumnje na endometriozu.
Rezultat je 34.5, možete li mi protumačiti rezultat?
Da li je moguće da imam endometriozu a ne vidi se ne uzv?

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2019. 10:20

Poštovana, nalaz Ca 125 je u granici normale i ne upućuje na endometriozu. Na to ukazuje i uzv nalaz. Diferencijlno dijagnostički bolovi mogu biti uslijed ovulacije, ali i projekcija drugih organa (mokraćni putevi, slijepo crijevo)

martad12

28.05.2019. 11:30

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru.
Da li je moguće da su ti bolovi povezani i sa kralježnicom?

Ivo Balenović, dr. med.

28.05.2019. 13:40

Moguće da su i od kralježnice.

martad12

06.12.2019. 12:35

Poštovani,

na zadnjoj kontroli je ipak ustanovljena cista, nalaz: uz lijevi jajnik hiperhogeona zona 35mm. Ca 125 iznosi 29,7.
doktorica mi nije rekla ništa konkretno nego da dođem za 3mj na kontrolu.
kada sam je pitala o kakvoj se cisti radi rekla je da cista ima "paučinastu strukturu" i da sumnja na endometričnu cistu.
S obzirom da planiram trudnoću (već 6mj pokušavamo bezuspješno) bojim se da to utječe na ovulacijui mogućnost začeća.
Moje pitanje je, da li je moguće ostvariti prirodnu trudnoću uz endometriozu. Što mi preporučate dalje?

zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2019. 18:05

Poštovana, savjetujem da uradite ultrazvučni pregled neposredno nakon menstruacije. Ukoliko se radi o funkcionalnoj cisti jajnika ona će nestati - tijekom ciklusa na jajniku se od jajnih stanica neprestano stvaraju ciste koje su prolazne. Ukoliko je pak riječ o endometriozi (vrijednost Ca 125 ne ukazuje na to), cista će ostati. Endometrioza se rješava laparoskopskim zahvatom. Ukoliko se i radi o endometriozi, ona ne bi (obzirom na veličinu) trebala biti smetnja trudnoći, no ipak bi je bilo poželjno riješiti je.