Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gilbertov sindrom i pilule


Autor Poruka

Noranora

10.05.2021. 11:15

Žao mi je što sam naporna s pitanjima, ali često ovdje dobijem puno više informacija nego od svog gin. Nakon 4mj korištenja Adexe sam vadila nalaze i bio mi je povišen ukupni bilirubin-34,1 (ref.do 17,5), direktni- 5,2 (ref do 4,0). Nakon 20-ak dana ukupni se snizio na 19,7, a direktni se vratio u ref. granice. Jetreni enzimi oba puta ok. Od toga je prošlo pola godine i namjeravam ponoviti nalaze i ako bude slično vjerujem da bi mogla biti riječ o Gilbertovom sindromu. Negdje piše da on nije kontraindikacija za pilule, a neke žene pak kažu da su im iste zbog sindroma odbijene, uz objašnjenje da se u GS estrogen znatno sporije metabolizira. Znači li to da bi ovakva kombinacija bila štetna za organizam i da bi dovela i do neefektivnosti kontraceptiva s estrogenom? Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

10.05.2021. 17:45

Poštovana Gilbertov sindrom nije kontraindikacija za hormonsku kontracepciju - nema štetnog učinka niti će zaštita biti manje učinkovita. Potrebne su samo redovite kontrole.

Noranora

07.06.2021. 18:00

Dobar dan.
Znate li možda mogu li kontraceptivi, (kombinacija etinilestradiola i levonorgestrela) uzrokovati konstantnu indirektnu hiperbilirubinemiju? Moja doktorica ne zna, a nažalost prije njih nisam nikada radila bilirubin pa je teško reći imam li Gilbertov sy. ili bi moglo biti od pilula. Još su one ostale za isključiti kao uzrok.
Kada sam vadila krv 7.dana pauze od njih bilirubin je čak bio najviši (34), ali ne znam je li to bilo dovoljno dana da se organizam "očisti" od pilula i samim time da se isključe one kao uzročnik.
Genetski test je skup tako da ga trenutno ne mogu napraviti, a ne bih voljela raditi dužu pauzu s pilulama pa da se organizam opet navikava. Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

08.06.2021. 08:55

Oralni kontraceptivi se metaboliziraju kroz jetru, stoga mogu uzrokovati povišenje jetrenih enzima (AST; ALT;GGT; bilirubin). Kod Gilbertovog sindroma povišene su vrijednosti nekonjugiranog bilirubina dok su ostali nalazi u granicama normale - jetra je zdrava. Gilbertov sindrom se može dokazati genetskim testiranjem.