Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipoehogen endometrij


Autor Poruka

abynthe

26.06.2012. 16:50

Postovani

Ne znam jeli bilo govora prije o ovoj temi,ali molim Vas za savjet.
Vec duze vrijeme imam PCOS sindrom.
Inace uzimam terapiju Cerazette jer radi trombofilije.logest mi je ukinut.
Bila sam u ginekologa,i pise na nalazu."UZV:Uterus u AVF,uredan.Endometrij tanak,pravilan,promjera 3mm,hipoehogen.Ovariji su policisticnog izgleda sa sitnim folikulima.Ostalo b.o.
Zanima me sto znaci ako je endometrij hipoehogen.
Bila bih Vam zahvalna ukoliko mi odgovorite.
Hvala,pozdravhappy)

Nataša Šemnički, dr. med.

27.06.2012. 12:55

abynthe ,

hipoehogeni endometriji je UZV izričaj za uredan izgled dakle zdrave sluznice maternice ( endometrija ) na početku ciklusa (nakon menstruacije).

L.p.

abynthe

28.06.2012. 01:40

Hvala Vam na odgovoru,ali imam jos jedno pitanje.
S obzirom da mi je receno da ovulacije nema,i zadnje izazvano krvarenje bilo je 12.04,i to jedino koje sam imala tijekom 7 mjeseci konzumiranja Cerazette,a na pregledu sam bila 27.06-og,da li je nuzno da je hipoehogen endometrij mjerodavan naziv za period nakon menstruacije s obzirom da nje nema,odnosno nije bila nedavno,i nije redovna.?
Oprostite sto kompliciram,zaista volim cuti drugo misljenje...
Unaprijed Vam hvala
Pozdrav

Nataša Šemnički, dr. med.

28.06.2012. 17:00

abynthe,

sasvim ispravno razmišljate. Prethodno sam Vam objasnila termin hipoehogenog endometrija i potpuno ste isprano zaključili da trenutni opis ne odgovra stvarnom stanju.
Obzirom da vas nisam pregledavala ne mogu znati o kakvom se izgledu endometrija stvarno radi već prema navedenim podacima predpostaviti da se dogodila pogreška u izričaju te je kolega umijesto hiperehogeni endometrij što bi odgovarala informacijama napisao/la hipoehogeni endometrij. Druga varijanta je da se dogodilo krvarenje koje niste primjetili jer je bilo jako oskudno i iscjedilo se kroz jajovode u zdjelicu te je stvarno pri pregledu viđen hipoehogeni endometrij s početka ciklusa.
I jedno i drugo vas ne treba zabrinjavati jer se prema opisu radi o zdravom endometriju.

L.p.

abynthe

29.06.2012. 13:45

Postovana

Hvala Vam na odgovoru,
Upravo sam danas,(dakle 3 dana nakon opisanog stanja na nalazu) primjetila da imam spotting.
Znam da to ne odgovara stanju hipoehogenog endometrija (sto je ginekolog napisao) s obzirom da ono opisuje stanje endometrija nakon mjesecnice,ne prije,sto je u mom slucaju,dakle ipak ostaje ova druga opcija koliko sam Vas uspjela razumijeti,da je u pitanju hiperehogen endometrij?Ne znam sto hiperehogen endometrij znaci,na Internetu sam uspjela saznati da je to endometrij koji je jace strukture,a moja je sluznica jako tanka,negdje 3mm,(kako je napisano na nalazu),pa sad ne znam ima li to ikakve veze?
Hvala Vam i oprostite sto Vas zamaramhappy
V.P

Nataša Šemnički, dr. med.

01.07.2012. 15:25

abynthe,

hiperehogeni edometrij je UZV izričaj za endometrij na kojeg je dijelovao hormon progesteron kojeg uzimate sa Cerazettama.
Dakle to je obzirom na tankoću sluznice i izostanak simptoma potpuno uredan nalaz pri uzimanja ovih tableta.

L.p.

abynthe

02.07.2012. 22:50

Postovana

Hvala Vam na odgovoru happy

marsi

09.10.2012. 16:20

Postovana,

bila sam kod ginekologa i na nalazu mi piše sljedeće:
Endometrij je hiperehogen 17mm. Je lI ovo u redu?
Lijevi jajnik 36x22 mm sa cisticnom hipoehogenom formacijom ispunjenom gustim sadržajem promjera 20 mm.Douglas slobodan.
Mene interesuje je li ovo zavrinjavajuće?
jako sam zabrinuta.
Hvala Vam mnogo!

Nataša Šemnički, dr. med.

10.10.2012. 10:40

marsi ,

sluznica je zadebljana vrlo vjerovatno zbog viđene ciste.
Potrebno je ponoviti UZV pregled nakon krvarenja kako bih se utvrdilo dali je još prisutna.
Ako je potreno je učiniti daljnju obradu: Ca 125 i ev druge markere ovisno o njezinom izgledu te alanizu hormona i UZV štitnjače.

l.p.

marsi

10.10.2012. 11:45

Hvala Vam doktorice na brzom odgovoru. Zakazala sam već pregled.
Da li je moguće da je endometrij zadebljan zvog ovulacije, jer sam poslednju mjesečnicu imala 23. 09.? Da li se tanji što je bliže mjesečnici? Nešto sam čitala na internetu, ali me samo zbuni.
I da li je ova cista ovog promjera moguće da bude samo od ovulacije?
Oprostite na ovoliko pitanja, ali sam zabrinuta.
Hvala Vam jos jednom!

Lijep pozdrav

Nataša Šemnički, dr. med.

10.10.2012. 12:50

marsi,

moguće je da je cista nastala zbog ovulacije to će odgovoriti kontrolni UZV, ali sluznica nije zadebljana zbog ovulacije već zbog povišenog estrogena.
Sluznica nakon ovulacije uglavnom ostaje slične debljine, predmenstrualno se nešto stanji.

L.p.

marsi

10.10.2012. 19:45

Hvala Vam doktorice na brzom odgovoru.
Je li moguće to zadebljanje da bude zbog ovulacije, jer sam zadnju mjesečnicu imala 23.09?

Oprostite što Vas umaram.

Lijep pozdrav

Nataša Šemnički, dr. med.

11.10.2012. 16:25

marsi,

Sluznica nije zadebljana zbog ovulacije već zbog povišenog estrogena koji se javlja kod jače produkcije estrogena ( npr uslijed ciste na jajniku ili ubrzanog rada štitnjače)

L.p.

abynthe

18.11.2012. 05:40

Postovani!!

Imam jedno pitanje.
Prije nego postavim situaciju reci cu Vam da sam konzumentica Cerazette terapije poradi trombofilije i policistoza
,Logest je ukinut u 11 mjesecu 2011,i odmah sam presla na Cerazette. Ako mi je na ljecnickom nalazu ginekolog napisao da imam tanak endometrij,promjera 3 mm,hipoehogen(pregled ucinjen 26.06.2012,zadnje izazvano krvarenje prije pregleda,odnosno spotting i to jako oskudni koji je trajao jedan dan,bio je u travnju(2 mjeseca prije).
Iduce krvarenje je nastalo 29.06-netom nakon ginekoloskog pregleda i bilo je dosta obilno,trajalo je 20 dana (sto nisam ocekivala),jer sam mislila da je defacto to nemoguce ako je sluznica endometrija tako tanka. Zatim Iduce krvarenje je nastupilo 21.07,i bilo je takodjer dugo,da bi mi 24.08 samo se pojavio spotting jako mali,i od 24.08-og ,ja uopce nemam nikakvo izazvano krvarenje,sto me zabrinjava.
Zanima me s obzirom da Cerazette terapija cini sluznicu endometrija tankom(bar u mom slucaju),da li je moguce da je tako brzo doslo do zadebljanja sluznice kod izazvanog krvarenja koje sam Vam opisala gore,a koje je nastupilo nakon ginekoloskog pregleda i nalaza ginekologa.
Da li to,sto sam imala tako obilno krvarenje ujedno i znaci da sam imala i ovulaciju.Znam da ako osoba nemam krvarenje,da uglavnom nema ni ovulacije,ali kod mene je naglasak na kontraceptivu.
Oprostite sto sam skroz zakomplicirala situaciju pitanjima,molim Vas u osnovi da mi razjasnite to ako je moguce,dakle,da li je radi obilnijeg krvarenja doslo do zadebljanja sluznice endometrije,i jeli potom ovulacija moguca bez obzira na navedeni kontraceptiv.
Puno Vam hvala,i zaista izvinite na smetnji...

abynthe

19.11.2012. 19:50

Postovani
Dobila sam odgovor na drugom forumu,hvala svakakohappy