Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija i kolesterol


Autor Poruka

28.08.2007. 19:25

Može li mi netko odgovoriti imam li razloga za brigu.
Već 10 mjeseci pijem Yasmin.
Prije nekoliko dana otišla sam provjeriti krvnu sliku i sve je bilo u redu, osim kolesterola koji je točno 5.0, a trebao bi biti ispod 5.0.
Trigliceridi su normalni, 0.98.
Pa me sad zanima, imam li razloga za brigu što je kolesterol na granici ili to još nije razlog zbog kojeg bi se trebala brinuti i može li biti da Yasmin ima neke veze s time što mi je koelsterol na granici?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

31.08.2007. 21:25

Niste napisali važne stvari - koliki su vam ldl i hdl kolesterol, kolika vam je tjelesna težina, što jedete, imate li hiperkolesterolemiju u obitelji - prema tome se procjenjuje rizik uzimanja kontraceptiva u mladih žena i savjetuje dalje.
Moderni kontraceptivi ne povisuju kolesterol, tako da je malo vjerojatno da vaš povišen kolesterol ima veze s Yasminom, prije sa gore nabrojanim rizičnim faktorima.

02.09.2007. 16:20

LDL i HDL kolesterol mi nije bio ispisan na nalazu, tako da ne znam koje su vrijednosti.
Inače, što se ostalih stvari koje ste napisali tiče, visoka sam 163 cm i teška oko 58-59 kg.
No činjenica je da se ne hranim baš nešto pretjerano zdravo jer svi smo mi mladi više-manje na onoj tzv. brzoj hrani većinom..
A što se hiperkolesterolemije tiče, nitko u obitelji nije imao takvih problema..
Zato me to sve i zbunjuje, jer bi mi bilo jasno da postoji nešto nasljedno u obitelji, ali pošto ne postoji, ne znam ni sama kako da se sad postavim prema tome što mi je taj kolesterol na granici..

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.09.2007. 08:50

Postavite se tako da okrivite vaš način prehrane, jer Yasmin vjerojatno nije razlog, i tu nešto pokušajte promijeniti. Brza hrana je i integralno pecivo i jogurt, a neće vam pogoršati nalaze.

03.09.2007. 13:00

Mnogo vam hvala na vašem brzom odgovoru, a ja ću pokušati promijeniti svoj način prehrane!