Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS i progesteron


Autor Poruka

mala

03.10.2005. 02:40

Postovani,
dijagonsticiran mi je pcos i receno da je nastao usled delovanje nadbubrega [malo povisene vrednosti cortizola;normalna razina testosterona]. Imam neregularne menstuacije [35-40 dan] i odredjena terapija je dexazon u malim dozama i progesteron [utrogeston]. Zanima me dali to moze pomoci u to da ciklusi postanu ovulatorni ukoliko nisu i koliko je potrebno da terapija traje? Isto tako materica je nedovoljno razvijena kao posledica pcos-a.Dali se moze pomoci nesto u vezi toga.

Zahvalna

doc. dr. sc. Branko Radaković

06.10.2005. 09:17

Patofiziologija razvoja PCOS je puno kompleksnija i ne može se objasniti samo učinkom nadbubrežne žlijezde. Terapija koju Vi uzimate može blokirati učinak nadbubrežne žlijezde u određenoj mjeri (ovisno o dozi). U kombinaciji s utrogestanom omogućena je redovita menstruacija, ali ne i ovulacija. Za tako nešto biti će potrebno najprije regulirati tjelesnu težinu (Vaš index tjelesne mase?), te uz neke još dodatne pretrage trebat će uzimati lijekove za stimulaciju ovulacije (klomifen citrat, gonadotropini). U nekih će žena s PCOS biti potrebno koristiti i lijekove za smanjenje rezistenicje na inzulin (gluformin). Naravno to je postupak ukoliko se želi zanijeti. A ako ne, Vaša terapija je mogući izbor, premda ima i drugih možda boljih terapijskih mogućnosti.
PCOS ne bi trebao imati učinak na "razvijenost" maternice, premda se mogu naći neke anomalije maternice koje su češće u odnosu na žene koje nemaju PCOS. Ne znam što u Vašem slučaju znači "nerazvijenost maternice" tako da Vam ne mogu odgovoriti na to pitanje.